kadir evliyaoğlu
olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
olay köşe yazısı üstü

TAZİYE EVLERİNE DÜZENLEME YAPILMALI…

03 Ekim 2017, Salı 11:27

 

 

Tüm canlılar gibi insanoğlu da ölümlü bir varlıktır. Doğanın kanunu gereği tüm canlılar doğar, büyür ve ölürler.

 

İnsanlar yaşamları boyu, güzel günlerinde olduğu gibi zor ve acı günlerinde de yakınlarını, dostlarını yanında görmek ve desteklerini hissetmek ister. Bu günlerden biri de taziyelerdir.

 

Taziye; baş sağlığı dilemektir. Ölenin yakınlarına mümkün olduğunca teselli edici, rahatlatıcı sözler söylemek ve üzüntüsünün paylaşıldığını göstermektir. Kara gün dostu olarak, kederli aile ile ilgilenmenin ve yardım teklifinde bulunmanın, aile için ne kadar büyük bir teselli ve manevi bir destek olacağı unutulmamalıdır. Böyle tekliflerin çokluğu, yas içinde bulunan tarafı sakinleştirir, avutur ve ıstırabı azaltır.

 

Ülkemizde taziyeler genellikle vefat edenin ailesi veya yakınlarının evlerinde kabul edilir. Taziyeler 3 gün sürer. Fakat bu zaman zaman geç duyan olması nedeniyle daha da uzar. Taziye sonunda kederli aile, o halleriyle evlerini yeniden düzenlemeye çalışır ve yorgunluğu kat ve kat artar.

 

İşte bu nedenle olsa gerek, özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman gibi yerlerde belediyeler, hayırseverler, dernekler veya vakıflar tarafından yıllardan beri süre gelen Taziye Evi geleneği bulunmaktadır. Son yıllarda Van, Bingöl, Ağrı, Şırnak, Siirt gibi illerde de Taziye Evleri yapılmaya başlandığını duyuyor, şahit oluyoruz. Taziye Evi geleneği il-il, ilçe-ilçe farklılık gösterse de amaç aynıdır. Yakınlarını kaybedenlere kolaylık sağlamak…

 

Geçtiğimiz gün bir gazeteci arkadaşımın babası vefat etmişti. Bende dostluk görevimi yerine getirmek için taziye evini aramaya koyuldum. Bazı arkadaşlardan adresi öğrenmeme rağmen kısa bir arayıştan sonra Taziye Evini buldum ve arkadaşıma hem dua ederek, hem de manevi olarak desteğimi sundum.

 

Arkadaşımla sohbet ederken, Taziye Evlerinin önemi ve sağladığı kolaylık konusunda hem fikir olduğumuzu gördüm. Ancak arkadaşım, ‘insan düşmeden bilmiyor sevgili Ercan. Son günlerde o kadar çok vefat eden olmuş ki, taziye evi bulmakta büyük sıkıntı yaşadık. Tam umudumuzu yitirecekken, son anda burayı bulduk’ dedi. Ve daha sonra bu konuda bazı eksiklerin bulunduğu ve bunları gündeme getirilerek yetkililerin, derneklerin veya vakıfların harekete geçirilmesini sağlamak gerektiği konusunda birleştik.

 

Peki, neydi o eksikler;

 

-İster belediyelerin, ister derneklerin, istersen vakıfların yaptığı olsun tüm Taziye Evleri belediyelerin internet sitesinde yer almalı.

 

-Tüm Taziye Evlerinin bulunduğu adres açık ve net bir şekilde olmalı.

 

-Bazı Taziye Evlerinde yemek veriliyor, bazılarında verilmiyor. Bu bir düzene oturtulmalı.

 

-Yakınlarını kaybedenlerden bazılarının ekonomik durumu, şeker, çay, temizlik yapma gibi ihtiyaç ve giderleri karşılamaya yetmiyor. Bunun belediyeler belirlemeli ve onlar karşılamalı.

 

-Dernek ve vakıflara bağlı olan Taziye Evlerinin üye ve heyetleri aidat ve gelirler konusunda daha titiz ve şeffaf olmalı.

 

Arkadaşımın o acı gününde bizim tespit edebildiğimiz sorunlar, çözüm önerileri ve eksikler bunlardı. Mutlaka daha fazladır ama her halükarda büyük kolaylık sağlayan Taziye Evlerine mutlak bir düzenleme yapılmalıdır. Bunun öncüsü de belediyelerdir.

 

Son olarak bir dip not: Yeni torba yasada büyük oranda zam varmış. Sanki daha önceki torbalarda farklı bir şey varmış gibi… Torbadan çıkacak zamlar neredeyse hiç gündemde olmadığına göre, deme ki çıkacaklar her şey kabulümüzdür. Hadi hayırlısı…  

 

 

Sevgiyle kalın.     

 

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-