kadir evliyaoÄŸlu
olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Siverek Bazalt Sütunlarının Yaşı 10 Milyon Yıl


Siverek Bazalt Sütunlarının Yaşı 10 Milyon Yıl
Şanlıurfa Siverek Mezra Köyü (Siverek-Kahta Eski İskele Çevresi) Bazalt Sütunları ve Bilimsel Gerçekler

Åžanlıurfa Siverek Kahta arasındaki yol yapımı esnasında Siverek Kahta yolunun 31-32 . kilometreleri Ã§evresinde bazalt sütunları bulundu. Söz konusu bazalt sütunları ile ilgili deÄŸiÅŸik mecralarda deÄŸiÅŸik haberler çıktı. Bunun üzerine biz de bu bazalt sütunlarını konunun uzmanı Harran Ãœniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fiziki CoÄŸrafya Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Doç.Drç Ahmet Serdar Aytaç ‘a sorduk. 

Doçent Dr. Ahmet Serdar Aytaç, bu sütun bazaltlarını uzun zamandır bildiklerini, hatta 4 yıl önce Åžanlıurfa ValiliÄŸi tarafından baÅŸlatılan Åžanlıurfa Jeopark Projesi kapsamında bu alanı jeosit olarak tanımladıklarını (Siverek Ä°skelesi Bazalt Sürunları (Mezra Köyü) ve bu ÅŸekilde koruma altına almayı hedeflediklerini,  ancak Jeopark projesinin diÄŸer paydaÅŸ olan Büyük Åžehir Belediyesi tarafından desteklenmediÄŸi için gerçekleÅŸtirilemediÄŸini belirtti. 

Türkiye’de  baÅŸta Kula Salihli Jeoparkı olmak üzere, Sinop Boyabat, Kızılcahamam Güvem, Bartın Güzelcehisar, Afyon, Bolu, Ä°stanbul çevresinde benzeri oluÅŸumların olduÄŸunu belirten Aytaç; Bazalt sütunlarının Urfa ve bölgemizde turizmin geliÅŸmesi açısından önemli olduÄŸunu ifade etti.  

Doç.Dr. Aytaç, ellerinde  radyometrik yöntemlerle yapılmış yaÅŸ analizlerinin olduÄŸunu ve bu analizlere göre o bölgedeki bazaltların yaşının 10 Milyon olduÄŸunu ifade etti.  Doç.Dr. Aytaç, burada aynı zamanda Asya Kıtasında ÅŸuna ana kadar yaşı saptanmış en yaÅŸlı akarsu taraçalarının da olduÄŸunu belirterek buranın  bölgemizin jeolojik jeomorfolojik tarihinin önemli bir delili olduÄŸunu ve mutlaka koruma altına alınması gerektiÄŸini belirtti. 

Bulunan bazaltlar ile ilgili olarak basın kuruluÅŸlarında maalesef çok ciddi bilgi kirliliÄŸi olduÄŸunu bu bazaltların neredeyse dünyanın oluÅŸumuyla aynıymış gibi abartılarak lanse edildiÄŸini ya da dünyadaki 5 yerden biri ÅŸeklide ifadelerin doÄŸruyu yansıtmadığını belirtti. 

 

AÅŸağıda bu bazalt sütunları ve oluÅŸumları ile ilgli detaylı ve bilimsel bilgilere yer verildi.  

Bazalt Sütunları Nasıl OluÅŸur? 

Yer kabuÄŸundaki kırıklardan (faylardan) yeryüzüne çıkan maÄŸmanın baÅŸlangıçtaki sıcaklığı oldukça yüksek olduÄŸu için akışa geçer ve arazi yapısının uygun olduÄŸu bölgelerde birikerek deÄŸiÅŸik kalınlıklarda lav örtüleri oluÅŸturur ve soÄŸumaya baÅŸlar. Bu lavlar alttan ve üstten soÄŸurken % 5-10 oranında hacim kaybeder ve böylece sütunları oluÅŸturan ilk çatlaklar oluÅŸur (ÅŸekil 1). Bu çatlaklar, soÄŸumaya baÄŸlı olarak lavın kristallenmesi esnasında zamanla büyürler. SoÄŸumanın lav kütlesinde alttan üste veya üstten alta doÄŸru olması veya soÄŸumaya suların katkıda bulunma durumu, oluÅŸan sütunların ÅŸeklini ve biçimini etkiler. SoÄŸumanın lav kütlesinintabanından baÅŸlaması durumunda akma yüzeyine dik sütunlar oluÅŸur (Åžekil 2). Ancak yüzeysel suların, lavın üzerindeki çatlaklardan içeri sızması durumunda daha hızlı soÄŸuma gerçekleÅŸir ve bu durumda çeÅŸitli yönlerde ve eÄŸimde düzensiz sütunlar meydana gelir (Åžekil 2). Lav kütlesi ne kadar homojen olursa, çatlaklar ve prizmalar da o kadar düzgün olur.

MEZRA BAZALT SÃœTUNLARI

Mezra bazalt sütunları, Karacadağ’ın ilk oluÅŸmaya baÅŸladığı dönemde,  Günümüzden yaklaşık 10 Milyon yıl önce (Ãœst Miyosen-Pliyosen) fay hatları ve çeÅŸitli lav Ã§Ä±kış merkezlerinden çıkan lavların çevreye akması birikerek adeta lav gölleri veya kalın lav Ã¶rtüleri  oluÅŸturması ve sonrasında soÄŸuması ile oluÅŸmuÅŸtur. Söz konusu lav örtüsü hem alttan ve hem de atmosferle temas eden üst yüzeyi boyunca hızla soÄŸumaya baÅŸlar.   Lav örtüsünün alt ve üst yüzeylerinde baÅŸlayan soÄŸuma zamanla lav kütlesinin iç kısımlarına doÄŸru devam eder. Bu soÄŸuma lav kütlesinde hacim azalmasına, hacim azalması da lav kütlesinde gerilme, daralma ve büzülmelere sebep olur.  Bu durum baÅŸlangıçta, lav akıntıları üzerinde altıgen (heksagonal) tipte çatlak sistemlerinin geliÅŸmesi ve zamanla bu çatlakların derinlere doÄŸru uzanması ÅŸeklinde gerçekleÅŸir. Sonuçta birbirine kenetlenmiÅŸ altıgen biçiminde bazalt sütunları oluÅŸur. 

SoÄŸumaya baÄŸlı büzülme ve daralmaların lav kütlesinin merkezi kısmında baÅŸlaması çevreye doÄŸru eÅŸit bir ÅŸekilde yayılması altıgen biçiminde sütunların oluÅŸumunu saÄŸlamıştır.  Söz konusu sütun yapısı birçok volkanik kayaçta görülebilir. Ancak karakteristik sütun yapıları genellikle bazaltlar üzerinde görülür.  Yapılan bilimsel çalışmalar, altıgen biçiminde bazalt sütunlarının genellikle aynı kalınlıkta veya aynı jeokimyasalbileÅŸime sahip lav akıntıları içerisinde geliÅŸtiÄŸini ortaya koymuÅŸtur.    

 

Bazalt sütunlarının görüldüğü alan kırmızı ile iÅŸaretlenmiÅŸtir. 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-