TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şanlıurfa'da fıstıkta kımıl tespit edildi

Ülkede fıstık üretiminde en büyük paya sahip olan Şanlıurfa’da 2023 yılında toplam 59 bin 848 ton fıstık üretimiyle Türkiye’de lider konumunda oldu. Son günlerde fıstıklarda görülen kımıl diye bilinen ama aslında pis kokulu yeşil böcek ve erginlerin yoğun bir şekilde görülmesi fıstık üreticilerini tedirgin etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Şanlıurfa'da fıstıkta kımıl tespit edildi

Fıstık üreticileri, fıstıklarında çok fazla kımıl olduğu ve meyvede yanma, kokmanın olduğu “Alo Ziraat Doktorum’ ihbarı üzerine ekipleri harekete geçti.

 

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü gelen ihbarlar üzerine ziraat mühendisleri, Birecik İlçesi Bağlarbaşı Mahallesi’nde Bayram, Abdulaziz, Cengiz ve Ömer Sertkaya’nın fıstık bahçelerine gidilerek incelemeler yaptı.

 

Yapılan gözlemlerin ardından fıstık bahçelerindeki üreticilere şu önerilerde bulunuldu.

 

“Üreticimizin Kımıl diye bildiği ama aslında pis kokulu yeşil böcek(Nezara viridula)’nın meyve,yaprak ve gövdede yumurta,nimf ve erginlerinin yoğun bir şekilde bulunduğu tespit edildi. Kontrollerde Neoscytalidium tespit edildi. Karazenk yoğunluğunun fazla olduğu görüldü.

 

Bu yıl hava şartlarından kaynaklanan olumsuzluklar nedeni ile kimyasal mücadele yapılmasına rağmen yeterli gelmediği gözlemlendi. Yapılan ilaçlama sonrası yağmur yağmış ve ilaçlama istenilen oranda fayda etmemiştir.

 

Yine yağışların ve bölgedeki nemin fazlalığı sebebi ile yabancı ot ve bunlara bağlı insektisitlerin popülasyonunda aşırı yoğunluk gözlemlendi. Zararlıların birkaç dölü aynı anda görüldü.

 

Ayrıca hem insektisit hem de fungusitlerin oranlarının olması gerekenden daha fazla olduğu tespit edildi. Yağışların döllenme zamanında olması verim kaybına da sebep olmuştur.

 

Tespit edilen sorunlar sebebi ile üreticilere hem kimyasal hem de kültürel önlemler ve uygulamalar tavsiye edilmiş olup; tarım takvimi oluşturulmuştur.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.