© Şanlıurfa Olay 2021

Kastamonu'da vefa gecesi

Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişi ve Şapka ile Kıyafet İnkılabı anısına düzenlenen etkinlikler kapsamında, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) üyesi Kastamonu Gazeteciler Derneği (KGD) tarafından Merhum Duayen Gazeteci 'Hüsnü Açıksöz'ü Anma ve Basın Onur Ödülleri' etkinliği düzenlendi. Törende KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim'e de meslek onur ödülü verildi

Milli Mücadele'ye destek vermek amacıyla Açıksöz Gazetesi'ni kuran ve Anadolu basınının en önemli isimlerinden olan Hüsnü Açıksöz, vefatının 85'inci yıl dönümünde anıldı.

Kastamonu Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Kara Kuvvetleri eski Başkanı Emekli Orgeneral Atilla Ateş, eski İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, Kastamonu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sudi Topal, Kastamonu Gazeteciler Derneği (KGD) Başkanı ve KGK il temsilcisi İzzet Sarı, Sabah Gazetesi Yazarı Yavuz Donat, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, gazeteci Ahmet Tek, gazeteciler, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

​​​​​​

HÜSNÜ AÇIKSÖZ'ÜN HAYATI ANLATILDI 

 

Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kastamonu Gazeteciler Derneği Başkanı İzzet Sarı, 150 yıllık Kastamonu basınına hizmet eden ve ebediyete intikal eden başta Hüsnü Açıksöz olmak üzere tüm gazetecileri anmak için bu programı organize ettiklerini söyledi. Başkan İzzet Sarı’nın konuşmasının ardından, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz tarafından Kastamonu basınının öncüsü Hüsnü Açıksöz’ün hayatı anlatıldı.

YAVUZ DONAT DEMİREL'İN TARİHİ ÇIKIŞINI ANLATTI 

 

KGD tarafından düzenlenen Hüsnü Açıksöz'ü Anma ve Basın Onur Ödülleri programında gazeteci Yavuz Donat, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 1998'de Hatay Samandağ'da yaptığı konuşmayı Kastamonulu Orgeneral Atilla Ateş Paşa'ya anlattı. 

Duayen Gazeteci Yavuz Donat, "1998 yılının sonbaharıydı. Bir gece Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel beni aradı. 'Yarın bir işin var mı?' dedi. Ben de 'Hayır Cumhurbaşkanım' dedim. Bana 'Hazır ol, seni yarın Hatay'a götüreceğim' dedi. Uçakla Hatay'a gittik. Mustafa Kemal Üniversitesi'nde bir konuşma yaptı. Yolda bana 'Bu tarihi bir gündür, bu tarihi güne şahit olmanı istiyorum' dedi. Fakat tarihi bir gün de değildi, anlamadım. Yemek yedik, ardından helikoptere bindik, 'Samandağ'a gidiyoruz' dedi. Sordum 'Efendim tarih?' Bana 'Biraz sonra görürsün' dedi. Samandağ'a gittik, kürsüye çıktı. Suriye'ye döndü ve Demirel şunları söyledi: 'Bu söylediğimi unutmayın. Bir hafta önce burada Kara Kuvvetleri Komutanı size bazı sözler söyledi. O sözleri anlamadığınız anlaşılıyor. 'Terörist başını burada barındırmak ne komşuluğa, ne arkadaşlığa, ne dostluğa, ne de din kardeşliğine sığar. Terörist başını orada muhafaza etmeniz savaş sebebidir' dedi. Geçen hafta size bu sözleri Kara Kuvvetleri Komutanım söyledi, anlamadınız, şimdi Cumhurbaşkanı olarak ben söylüyorum' dedi ve kürsüden indi. Bir anda dünya ajansları karıştı. Biz döndük. Cumhurbaşkanına da bir sürü telefonlar geliyor. 'Ne oluyor?' dedim. 'Mısır Devlet Başkanı Türkiye'ye geliyor' dedi. O gece Mısır Cumhurbaşkanı Türkiye'ye geldi. Süleyman Demirel de 'Savaş ilan edeceğiz' dedi. Ertesi gün Öcalan Suriye'den çıkarıldı. Siz o olayın içerisindeydiniz fakat Demirel ile ilgili o bölümü bilmiyordunuz. Onu size anlatmak istedim. Sizi sağlık içinde görmekten de çok mutlu oldum" dedi. 

Bu konuşma üzerine Atilla Paşa koltuğundan kalkarak Gazeteci Yavuz Donat ile tokalaştı. Ardından Yavuz Donat'ın talebi üzerine Kastamonulu Devlet eski Bakanı Murat Başesgioğlu ile Atilla Paşa sahneye çıktı. Toplu fotoğrafla bu an ölümsüzleştirildi.

DİM: MEDYA SEKTÖRÜMÜZÜN CİDDİ SIKINTILARI VAR

 

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı ve Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurul Üyesi

Mehmet Ali Dim ise konuşmasında "Benim için büyük bir onur. Yavuz Donat, Türkiye’nin şu anda yaşayan efsanesi. En büyük gazetecisi. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk dışında, tüm Cumhurbaşkanlarıyla röportaj yapmış tek gazeteci olarak karşımızda duruyor. Yaşayan bir efsane ile birlikte bu ödülü almak ve aynı sahneyi paylaşmak benim için büyük bir onur. Elbette, medya

sektörümüzün ciddi sıkıntıları ve sorunları var. Son dönemde bunları konuşamıyoruz, tartışamıyoruz. Meslek örgütlerimiz de bu konuda ciddi eksiklikler mevcut, buna kendimizi de dâhil ediyorum. Geçtiğimiz Ramazan ayında burada bir iftar vesilesiyle bir araya geldik. Sevgili İzzet Sarı Başkanımız, Küresel Gazeteciler Konseyi Kastamonu İl Temsilcisi olarak

ev sahipliği yaptı. Yakın illerdeki gazete sahiplerini ve Küresel Gazeteciler Konseyi’nin il temsilcilerini burada toplayarak, kısmen de olsa sorunlarımızı tartışma fırsatı bulduk. Kastamonu bizim için gerçekten çok önemli. Ayrıca, 85 yıl sonra Atatürk'e yoldaşlı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER