Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme İçin Uzmandan Altın Tavsiyeler

Diyetisyen Deniz Tamar, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaşarak, iftar ve sahurda dengeli beslenmenin ve yeterli su tüketiminin önemini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2025 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2025 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/

Ramazan'ı sağlıklı bir şekilde geçirip kilo almadan tamamlamak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulunan Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Deniz Tamar, Ramazan’da doğru beslenmenin ipuçlarına değindi.

Tamar, oruç tutarken öğün dengesinin sağlanmasının ve yeterli beslenmenin önemini vurguladı. Şunları belirtti: "Sahur, en çok ihmal edilen öğünlerden biridir. Sahura kalkmak, gün boyu daha tok kalmanızı sağlarken, sıvı kaybı, yorgunluk ve konsantrasyon gibi sorunların etkilerini azaltır. Bu nedenle sahur yapmayı kesinlikle öneriyorum. Sahurda ağır yemeklerden, hamur işlerinden ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Bunun yerine, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein açısından zengin yiyecekler tercih edilmelidir. Yanında mutlaka tam tahıllı ekmek tüketilmelidir. Ayrıca aşırı baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden, özellikle sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerden kaçınılmalıdır. Sahurda bol su içmek çok önemlidir; fazla kahve ve çaydan ise uzak durulmalıdır."

İftarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin, yemeğin doğru sıralanması ve porsiyon kontrolü olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Tamar, şu önerilerde bulundu: “İftarda kan şekeri düştüğü için hızlıca büyük miktarda yemek yeme isteği oluşur. Bunu engellemek için orucumuzu ilk olarak bir bardak su ile açmalı, ardından bir kase çorba içmeliyiz. Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika ara vermek faydalı olacaktır. Yavaş yemek yemek, yiyecekleri iyi çiğnemek, mide rahatsızlıkları ve sindirim sorunlarını engelleyecektir. Ana öğünlerde ise kuru baklagiller, et, tavuk ve sebze yemekleri arasında çeşitlendirme yapılmalıdır. Lif alımını artırmak için salata ve tam tahıllı ekmek sofrada yer almalıdır.”

İftar sonrası şeker ihtiyacını karşılamak için ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Tamar, ayrıca iftar ile sahur arasında 10-12 bardak su içilmesini önerdi. Sindirimi kolaylaştırmak için iftardan bir saat sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmanın faydalı olacağını belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.