Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Dr. Fedaî, Yeşilay Haftası'nda Uyardı: 'Her 18 Kişiden Biri Madde Kullanmıştır'"

Yeşilay Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Dr. Ülker Fedaî, madde kullanımının dünya genelinde hızla arttığını belirterek, "Her 18 kişiden biri en az bir kez madde kullanmıştır" dedi ve aile desteğinin önemine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2025 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2025 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
"Dr. Fedaî, Yeşilay Haftası'nda Uyardı: 'Her 18 Kişiden Biri Madde Kullanmıştır'"

Yeşilay Haftası kapsamında Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ülker Fedaî, zararlı alışkanlıklara dair uyarılarda bulunarak, madde kullanımının arttığına dikkat çekti.

"Her 18 Kişiden Biri En Az Bir Kez Madde Kullanmıştır"

Dr. Fedaî, "Tütün, alkol, madde, kumar ve internet bağımlılığı ile mücadele edilmektedir. Türkiye’de ve dünyada hızla artan tütün, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı oranları, bu maddelere başlama yaşının da gittikçe düştüğünü gösteriyor. 2019’da dünya genelinde 15-64 yaş arasındaki yaklaşık 275 milyon kişi madde kullanmış durumda. Yani her 18 kişiden biri, en az bir kez uyuşturucu kullanmıştır. Bu oran dünya nüfusunun %5,5’ine denk gelmektedir" şeklinde açıklama yaptı.

"Bağımlılık, Bir Tercih Değil, Zamanla Gelişen Bir Beyin Hastalığıdır"

Bağımlılığın sadece bireyi değil, aynı zamanda ailesini ve toplumu da derinden etkileyen bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Fedaî, "Özellikle gençlerimiz, merak, arkadaş baskısı veya yanlış yönlendirmeler nedeniyle bu tuzağa düşebiliyorlar. Bağımlılık bir tercih değildir; zamanla gelişen bir beyin hastalığıdır. Kişiler, bağımlılığa giden süreçte bir dizi aşamadan geçerler. İlk başta, merakla ve basit bir şekilde gördükleri maddeyi kullandıklarını düşünürler. 'Bunu istediğim zaman bırakabilirim' gibi bir düşünceyle başlarlar. Ancak zamanla bu kullanım durumu kontrolden çıkar ve kişi, tahmin ettiği miktardan daha fazla madde kullanmaya başlar. Böylece bağımlılık süreci başlamış olur" dedi.

"Madde Kullanımında Ailenin Rolü Büyük"

Dr. Fedaî, madde kullanımı ile mücadelede en önemli savunma mekanizmasının aile desteği olduğunun altını çizdi: "Şanlıurfa gibi güçlü aile bağlarına sahip bir şehirde yaşıyoruz. Bu, bizim en büyük avantajımızdır. Madde bağımlılığı ile mücadelede aile desteği çok önemli bir kalkan görevi görmektedir. Çocuklarımızla sağlıklı iletişim kurmak, onları dinlemek ve potansiyel risklerden korumak bizim elimizdedir. Aileler olarak neler yapabileceğimize gelirsek;

Çocuklarımızla küçük yaşlardan itibaren zararlı maddelerden uzak durmanın önemini konuşmalıyız. Çocuklarımıza doğru birer rol model olmalıyız. Örneğin, sigara içmenin zararlarını anlatmak yerine, sigara içmemenin sağlığa faydalarını onlara göstermeliyiz. Çocuklar, ebeveynlerinin davranışlarını örnek alır. Zor durumlarla başa çıkarken alkole veya uyuşturucuya başvurmadığımızı göstermeliyiz. Çocuklarımızın harçlık miktarını abartmadan kontrol altında tutmalı ve sınırlar koymalıyız. Çocukların boş zamanlarını değerlendirebileceği hobiler veya aktiviteler bulmalarına yardımcı olmalıyız."

"Sağlıklı Bir Yaşam İçin Hep Birlikte Mücadele Edelim"

Dr. Fedaî, madde kullanımı veya bağımlılığı konusunda desteğe ihtiyaç duyan tüm vatandaşları Harran Üniversitesi Hastanesi’ne davet etti. Sağlıklı, bilinçli ve bağımsız bir yaşam için birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bağımlılık tedavi edilebilir bir hastalıktır, ancak mücadele her bireyin sorumluluğundadır," diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.