© Şanlıurfa Olay 2021

Belediye Borçları ve Türkiye'ye Maliyeti: 96 Milyar TL!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamalarına göre, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan toplam prim borcu 96 milyar TL'ye ulaştı.

Tolga Şahin'in haberine göre, hükümetin hazine borçlarını dile getirmeyip sadece SGK borçlarını gündeme getirmesi, AKP'li belediyelerin en borçlu belediyeler arasında yer almasından kaynaklanıyor.

Bu borçların hangi partiye ait belediyelerden kaynaklandığının önemi olmadığını vurgulayan Şahin, devlete olan borçlarını ödemeyen her belediyenin devletin mali yükünü artırdığına dikkat çekti. 96 milyar TL'nin büyüklüğünü anlatan Şahin, bu miktarın dolar karşılığının 2.91 milyar olduğunu ve İstanbul'da ortalama bir dairenin 4 milyon TL olduğu varsayıldığında 24 bin daire alınabileceğini belirtti. Ayrıca bu miktarla, EYT’nin devlete olan yükünün yarısı karşılanabilir, emekli maaşlarının üçte biri ödenebilir ve yaklaşık 5 milyon 485 bin 799 asgari ücret ödemesi yapılabilir.

Şahin, 96 milyar TL ile Türkiye'nin dış borcunun %0.58'inin ödenebileceğini ve memurlara yapılan zammın maliyetinin yarısından fazlasının karşılanabileceğini belirtti. Ayrıca bu miktar ile 4 TOGG fabrikası kurulabileceğini ve Diyanet'in açıkladığı rakama göre 738 milyon fitre verilebileceğini ifade etti.

Belediyelerin hangi partiden olduğunun önem taşımadığını belirten Şahin, yöneticilerin işe aldıkları personelin SGK primlerini ödemediğini ve kendi yandaşlarını işe alarak bu kişilerin SGK primlerini yatırmadıklarını vurguladı. Şahin, medeni ülkelerde böyle bir durumun yaşanmayacağını ve bir kamu kurumunun bu tür bir olaya karışmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, Şahin'e göre, Türkiye'de düzen değişmeyecek ve mevcut sistem her zaman işleyecek. Bu durumun, demokratik olmayan, gelişmemiş ve geri kalmış bir ülke olunduğunun göstergesi olduğunu savundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER