kadir evliyaoğlu
olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
18 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.18
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.4
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66738.546$
olay köşe yazısı üstü

Çok kazanmak için çok çalışmak

24 Ocak 2020, Cuma 11:13

Değerli Okuyucularımız…

Rızkımızı kazanmak için çalışmak ibadet hatta farzdır. Öyleyse “Çok kazanmak için çok çalışmak dine aykırı mıdır?” sorusu akıllara gelebilir. İşte yine bu yazımızda da Tam İlmihal Saadeti Ebediyye’den faydalanarak sizleri bu konuda da doğru bilgilendirelim istiyoruz.

Bilindiği gibi; kişinin kendisi ve çoluk çocuğunun nafakasını kazanacak ve borçlarını ödeyecek kadar çalışıp kazanması farzdır.

 

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

“Çalışıp kazanmak farzdır.” [Taberani]

Çoluk çocuğunun bir yıllık nafakasını toplayacak kadar çalışmak mubahtır. Müslümanlara yardım için, cihad etmek için fazla çalışıp kazanmak müstehaptır, iyidir.

 

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

“İnsanların en iyisi, insanlara faydalı olandır.” [Kudai]

Gösteriş için, övünmek için kazanmak tahrimen mekruhtur. Çalışmak rızkı artırmaz. Çalışmak takdir edilen rızka kavuşturmaya vesiledir. Rızkı veren Allahü Teâlâ’dır. Çalışmak sebebe yapışmaktır. Sebeplere yapışmak sünnettir. (El-İhtiyar)

Ahiret sevabı için, “çok kazanmak için, çok çalışmak gerekir” sözü elbette pek hoştur.

Kur'an-ı kerimde mal için hayır adı verilmiş ve mal övülmüştür.

 

Hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:

“Bir zaman gelir ki, kişi dinini ve dünyasını ancak para ile ayakta tutabilir.” [Taberani]

Dinimiz, parayı değil, paranın sevgisini kötülemiştir.

İbrahim aleyhisselam, Peygamber olup puta tapmaktan çok uzak olduğu halde, “Ya Rabbi, beni ve çocuklarımı puta tapmaktan koru” diye dua etmiştir. Puttan maksat para sevgisidir. Demek ki, parayı sevmek, puta tapmaya benzetilmiştir.

 

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Paraya tapan helak olur.” [Tirmizi]

“Altın ve gümüşün [paranın] kuluna lanet olsun!” [Tirmizi]

“Paraya gönül vermek, sizden öncekileri mahvettiği gibi sizi de mahvedebilir.” [Taberani]

“Bir zaman gelir ki, kaygısı mide, şerefi mal, kıblesi kadın, dini para olan kimseler çıkar. Bunlar halkın şerlileridir.” [Sülemi]

 

Hadis-i kudside de buyuruldu ki:

“Hak Teâlâ buyurdu ki, -Ey dünya, bana hizmet edene hizmetçi ol! Sana hizmet eden de senin hizmetçin olsun.-” [Ebu Nuaym]

 

Zenginlik ve saltanat

Mal ve makam sahibi olmak başka, mal ve makam sevgisi başkadır. Dünya ve ahiret saadetine kavuşmak ve insanlara hizmet edebilmek için mal ve makam sahibi olmak çok iyidir. Bütün dünya bir kimsenin olsa, mala mağrur olmadan dine uygun harcasa, çok büyük sevap kazanır. Süleyman aleyhisselam, büyük bir zenginlik ve saltanat içinde yüzdüğü halde, Cenab-ı Hak, Kur'an-ı kerimde, “O ne iyi kuldur” diye övmektedir. (Sad 30)

Peygamber efendimizden sonra insanların en üstünü olan Hazret-i İbrahim’in ovaları dolduran davarları yanında yalnız yarım milyon sığırı vardı. Mal ve makamı kötüye kullanmak zararlıdır. İnsanı iyilik etmekten alıkoyan her şey dünyadır. Kur'an-ı kerimde, Cennetin, makam hırsıyla büyüklük taslamayan kimselere verileceği bildirilmektedir.

 

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“- La ilahe illallah- diyen, dünyayı dinden üstün tutmadıkça, Allahü Teâlâ’nın gazabından ve azabından kurtulur. Dini bırakıp dünyaya [haramlara] sarılırsa, Allahü Teâlâ, ona; -Yalan söylüyorsun- buyurur.” [Hakim]

“Dünya işi için üzülen Allahü Teâlâ’ya karşı öfkelenmiş olur.” [Taberani]

Selam ve dua ile… Kalın sağlıcakla…