olay reklam sol
olay sağ
Şanlıurfa
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2401.4
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59585.08$
olay büyük

Urfa’daki sağlık sorularını uzmanına sorduk

Urfa’daki sağlık sorularını uzmanına sorduk

Şanlıurfa’da sağlık alanında yaşanan aksaklıklar son günlerde sosyal medya ve basının konusu oldu. Yaşanan sıkıntıları Memur-sen il sekreteri Abdulkadir Yabir ile konuştuk.

Yabir  ile Urfa’da yaşanan sağlık sorunları konusunda yapmış olduğumuz röportaj şu şekilde;

Soru 1-Şanlıurfa’dan özellikle Gaziantep ve Adana başta olmak üzere faklı illerdeki hastanelere hasta nakli yapıldığını görmekteyiz, bunu temel sebebi nedir?

İl olarak dışarıya sevk veren il konumdayız. Bunun değişik nedenleri bulunmaktadır. Çoğu branşta maalesef yeterli hekime sahip değiliz. Yoğun bakım yatak sayımızda yeterli seviyede değiliz. Özelikle kardio  vasküler cerrahide,Pediatri yoğun bakım ihtiyacında ve bulunmayan branşlarda vatandaşlarımız diğer şehirlere sevk edilmek zorunda kalmaktadır.

Soru 2- Şanlıurfa nüfusunu göz önüne aldığınızda hastane ve poliklinik sayısını yeterli buluyor musunuz ?

Şanlıurfa’da sağlığın en büyük sıkıntısı hem vatandaşlarımız sağlıklı koşularda hizmet alamıyor Hem de sağlık çalışanları maalesef iyi koşularda hizmet veremiyor. Urfa kadın doğum ve çocuk hastalarında belki de Türkiye’nin en yoğun ili konumundadır. Bu iki branşta yoğunluk her gün gerek sosyal mecrada gerekse yerel basında karışımıza çıktığı gibi sağlık çalışanlarının en büyük şikayet konusu olmaktadır. Burada yapılması gereken olay eldeki imkanları en iyi şekilde değerlendirerek sağlık çalışanlarının daha iyi hizmet verebilmelerini sağlayacak ortamın yaratılması gerekmektedir.

Soru 3- Son günlerde Acil Polikliniklerinde yoğunluk olduğu görülmektedir, bunun sebep ve çözümü nedir?

Son günlerde acillerde görülen yoğunluk hepimizin dikkatini çekmektedir doğrudur ama buradan sağlık çalışanlarını suçlamak doğru değildir. Bu yoğunluğa baktığımızda biraz önce söylediğim gibi çocuk acil servisler olduğunu görüyoruz. Sağlık çalışanları büyük bir gayretle ve insan üstü çaba ile çalışmaktadır.2,5 milyonluk şehrimizin merkezdeki tüm yükü Şanlıurfa eğitim ve araştırma hastanesi üstlenmiş durumdadır. Bu hastanenin üzerindeki yükü mutlaka ama mutlaka almamız lazım yoksa bu durumlarla sürekli maalesef karşılaşırız. Şuanda bu konulara çok duyarlı bir il sağlık müdürümüz var. Prof. Dr. Mehmet güllüm Hocamız yaptığımız görüşmelerde bu konularla ilgili çok güzel değerlendirmeleri olduğunu biliyorum. Hocamızın çalışmaları ile yerelde çözülmesi gereken konuların yakın zamanda çözüleceğine inanıyorum.

Soru 4- Şanlıurfa’da hizmet veren doktorların iş yükü çok mu?

Şanlıurfa’da hizmet veren sadece hekimlerin değil tüm sağlık çalışanlarının iş yükü çok yoğun ve bu Türkiye’nin acı bir gerçeği maalesef. Şuanda gerek Urfa’da ve gerekse Türkiye genelinde Avrupa ülkelerine göre sağlık çalışanları yaklaşık üç kat daha fazla çalışmakta ve daha az ücret almaktadır. Sağlık bakanlığının acilen eleman alımı gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Soru 5- Şanlıurfa’da doktor ve personel sayısı yeterli mi?

Maalesef yeterli değil bunun için bakanlığın biraz önce söylediğim gibi bir an önce sağlık personeli istihdamını gerçekleştirmesi gerekiyor. Urfa olarak da bize düşen buraya gelen hekim ve sağlık personelinin uzun yılar burada kalmalarını sağlayacak ortamları yaratmamız gerekiyor. Bu konuda yeni il sağlık müdürümüz Mehmet güllüm hocamızdan umutluyuz. İdarecilerde kaynaklı mobing ve baskılara asla izin vermeyeceğini defalarca söylemiştir. Ankara gibi büyük bir şehirde idarecilik yapmış memleketimizin yetiştirdiği çok değerli bir hocamızdır kendileri. Tüm sağlık çalışanları ve vatandaşlarımız için bir şans olduğunu düşünüyorum. İnşallah en yakın zamanda Urfa’da kronikleşen sorunlara neşter vuracağını düşünüyorum.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 10
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!