kadir evliyaoğlu
olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Naci Görür'den kritik uyarı: Büyük deprem kapıda

Naci Görür'den kritik uyarı: Büyük deprem kapıda
Bingöl Karlıova'da dün 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, çevre illerde de hissedildi. 6 Şubat depremleri sonrasında da bu bölgeye dikkat çeken yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Bingöl Karlıova'daki 4.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den uyarılar geldi.

Prof. Dr. Naci Görür, TGRT canlı yayınında yaptığı açıklamada, Bingöl Karlıova'nın Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ve Doğu Anadolu Fayı (DAF) faylarının kesişim noktası olduğunu belirtti. 

Görür, Erzincan-Karlıova arasında 7'nin üzerinde bir deprem beklendiğini ve Bingöl'deki bu son depremin "bardağı taşıran son damla" olabileceğini söyledi. Görür, "Fayın ürettiği deprem zamanı dolmuş" dedi.

DEPREMİN HABERCİSİ OLABİLİR

Görür, depremlerin oluş mekanizmasının basit olduğunu belirterek, bir fay hattında belirli miktarda enerji biriktiğinde, blokların hareketini engelleyen faktörler varsa, bu engellerin kırılmasıyla depremlerin oluştuğunu ifade etti. "Her deprem önemli ama halk nezdinde 5 ve 5'in üstü olmadıkça pek ilgi çekmiyor. 4.1, 4.2 gibi bir depremin Karlıova'da olması canımızı sıkıyor" dedi.

BÖLGE İÇİN KRİTİK UYARILAR

Prof. Dr. Görür, Karlıova'nın iki fayın kesişim noktası olduğunu ve bu fayın kırılmayan bir kesimi bulunduğunu vurguladı. "Erzincan ile Karlıova arasındaki bu kesim 1794'den beri kırılmadı. 1739 Erzincan depremine rağmen müthiş bir enerji birikmiş durumda ve 250 seneden fazla olmasına rağmen burada büyük bir deprem görülmedi. Bu nedenle Erzincan-Karlıova arasında 7'nin üzerinde bir deprem bekleniyor" dedi.

Görür, bu bölgede 4.0 büyüklüğündeki depremlerin bardağı taşıran son damla olabileceği endişesini dile getirerek, "Bu bölgede periyod verme çok zor. Birincisi, 250 senedir deprem yok. Fayın ürettiği deprem zamanı dolmuş. Yaşlı bir adam var diyelim hasta, 'Bu adam fazla yaşamaz' diyorsun ama Allah bilir. Hastalık durumuna bakarsak, 'fazla ömrü kalmamış' diyorsun verilere göre" şeklinde konuştu.

DEPREME DİRENÇLİ YAPILAR ÖNEMLİ

Görür, Türkiye'nin deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatarak, "Ülkemizin toprakları deprem bölgesinde. Ülkemizi deprem dirençli yapmamız lazım. Halkımızın buna eğilmesi lazım" diyerek, depreme hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-