TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İmanın ve İslam'ın Şartları

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2022 09:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2024 14:53

Muhterem Kardeşlerim…

Her Müslüman’ın bilmesi gereken zaruri iman bilgilerini kısaca anlatarak sizleri bilgilendirelim istiyoruz.

Efendim;

Zaruri gereken iman bilgisi, imanın ve İslam’ın şartlarıdır. İman, dil ile ikrar kalb ile tasdik etmektir. Kalb ile tasdik etmedikçe Müslüman olunmaz.

Kısaca bildirelim...

İmanın Şartları şunlardır:

1- Allah’a inanmak:

Allahü Teâlâ, Vacib-ül-Vücud [varlığı lazım olan] ve hakiki Mabud ve bütün varlıkların yaratıcısıdır. Ondan başka ilah yoktur. Allahü Teâlâ zamandan, mekandan münezzehtir. Hiçbir şeye benzemez.

Allahü Teâlâ’nın, Sıfat-ı Zatiyyesi (6) altıdır:

Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyyet, Muhalefet-ün lil-Havadis, Kıyam bi-Nefsihi.

[Vücud; var olmak, Kıdem; varlığının öncesi olmamak, Beka; varlığı sonsuz olmak, hiç yok olmamak, Vahdaniyyet; ortağı, benzeri olmamak, Muhalefet-ün lil-Havadis; hiçbir şeyinde, hiçbir mahluka, hiçbir bakımdan benzememek, Kıyam bi-Nefsihi; varlığı kendinden olmak, hep var olması için, hiçbir şeye muhtaç olmamaktır.]

Sıfat-ı Sübutiyyesi de (8) sekizdir:

Hayat, İlm, Sem', Basar, Kudret, İrade, Kelam, Tekvin.

[Hayat; diri olmak, İlm; bilmek, Sem'; işitmek, Basar; görmek, Kudret; gücü yetmek, İrade; istemek, Kelam; söylemek, Tekvin; yaratmaktır.] Bu sıfatları da kadimdir.

2- Meleklere inanmak:

Melekler, hayat sahibi, diri, nurani yaratıklar olup, akıl sahibidir. Allahü Teâlâ’nın sevgili ve kıymetli kullarıdır, ortakları ve kızları değildir. Allahü Teâlâ’nın emirlerine itaat ederler, isyan etmezler. Günah işlemezler. Kendilerine verilen emirleri yapmaktan başka işleri yoktur. Erkek ve dişi değildir. Evlenmezler, doğurmazlar, çoğalmazlar, çocukları olmaz, yiyip içmezler. Meleklerin kanatları var, ama, nasıl olduğunu bilemeyiz.

Her insanın bütün işlerini yazan meleklere, Kiramen katibin denir. Sual meleklerine Münker ve Nekir denir.

Meleklerin en üstünleri şunlardır: Cebrail, İsrafil, Mikail, Azrail.

3- Kitaplara inanmak:

Allahü Teâlâ’nın gönderdiği kitaplar çoktur. Din kitaplarımızda bildirilen ise, 104 kitaptır. Bunlardan 100’ü küçük kitaptır. Bu küçük kitaplara suhuf denir.

100 suhuf şu Peygamberlere inmiştir:

10 suhufu, Âdem aleyhisselama, 50 suhufu, Şit aleyhisselama, 30 suhufu, İdris aleyhisselama, 10 suhufu, İbrahim aleyhisselama inmiştir.

Dört büyük kitap ise, şu Peygamberlere inmiştir:

Tevrat; Musa aleyhisselama, Zebur; Davud aleyhisselama, İncil; İsa aleyhisselama, Kur'an-ı Kerim; Peygamber Efendimiz Muhammed aleyhisselama inmiştir.

4- Peygamberlere inanmak:

Peygamberlerin ilki Âdem aleyhisselam ve sonuncusu, bizim Peygamberimiz Muhammed aleyhisselamdır. Bu ikisinin arasında, çok Peygamber gelmiş ve geçmiştir. Sayıları belli değildir. 124 binden çok oldukları meşhurdur.

Peygamberlere iman etmek, aralarında hiçbir fark görmeyerek, hepsinin Allahü Teâlâ tarafından seçilmiş sadık, doğru sözlü olduklarına inanmak demektir. Onlardan birine inanmayan kimse, hiçbirine inanmamış olur.

Âdem aleyhisselamdan, son Peygamber Muhammed aleyhisselama kadar bütün Peygamberler, hep aynı imanı bildirmiş, ümmetlerinden aynı şeylere iman etmelerini istemişlerdir. Yahudiler, Musa aleyhisselama inanıp, İsa aleyhisselama ve Muhammed aleyhisselama inanmazlar. Hristiyanlar, İsa aleyhisselama inanıp, Muhammed aleyhisselama inanmazlar. Müslümanlar ise, bütün Peygamberlere inanırlar yani kabul ederler.

Peygamberlerin sıfatları şunlardır:

Emanet [emindir], Sıdk [her işi doğrudur, yalan söylemez], Tebliğ [Dini eksiksiz bildirir], Adalet [her işte hakkı gözetir], İsmet [günah işlemez], Fetanet [çok akıllı, anlayışlı, zeki], Emnül-azl [Peygamberlikten azledilmez yani Peygamberlik ellerinden alınmaz.]

Allahü Teâlâ, ilk insan ve ilk Peygamber olan Âdem aleyhisselamdan beri, her bin senede din sahibi yeni bir Resul vasıtası ile, insanlara dinler göndermiştir. Bunlar aracılığı ile, insanların dünyada rahat ve huzur içinde yaşamaları ve ahirette de sonsuz saadete kavuşmaları yolunu bildirmiştir. Kendileri ile yeni bir din gönderilen Peygamberlere “Resul” denir. Resullerin büyüklerine “Ülülazm” Peygamberler denir. Bunlar, Âdem, Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed aleyhimüssalatü vesselamdır. Yeni bir din getirmeyip, insanları, daha önceki dine davet eden Peygambere Nebi denir.

Peygamber Efendimizden sonra, hiç Peygamber gelmeyecektir.

Kur'an-ı Kerimde mealen buyuruluyor ki:

“Muhammed [aleyhisselam], Allah’ın Resulü ve Peygamberlerin sonuncusudur.” [Ahzab 40]

5- Ahiret gününe inanmak:

Herkes öldükten sonra dirilecek, hesaptan sonra Cennet veya Cehenneme gidecektir. Cennet ve Cehennem şimdi vardır. İkisi de sonsuzdur. Müslümanlar Cennette ebedi, kâfirler de Cehennemde ebedi kalacaklardır.

Kıyametin ne zaman kopacağı bildirilmedi. Fakat, Peygamber Efendimiz kıyametin birçok alametlerini ve başlangıçlarını haber verdi:

Hazreti Mehdi gelecek, İsa aleyhisselam gökten inecek, Deccal çıkacak. Yecüc Mecüc denilen kimseler her yeri karıştıracak. Güneş batıdan doğacak. Büyük depremler olacak. Din bilgileri unutulacak, kötülük çoğalacaktır.

6- Kadere, hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna inanmak:

İnsanlara gelen hayır ve şer, fayda ve zararın hepsi, Allahü Teâlâ’nın takdir etmesi iledir.

Kader, Allahü Teâlâ’nın ezeli ilmi ile, insanların ve diğer mahlukatın yapacağı işleri bilmesi ve dilemesidir. Bunun yaratılmasına kaza, ikisine birden kaza ve kader denir.

Her şeyi ve insanların iyi, kötü her işini Allahü Teâlâ yaratıyor ise de, insanlara İrade-i Cüziyye vermiştir. İnsan, İrade-i Cüziyyesini kullanarak iyilik yaratılmasını isterse sevap, kötülük yaratılmasını isterse günah kazanır. İnsan günah işlerse cezasını, sevap işlerse mükafatını görür. Yani Allahü Teâlâ hiç kimseye zorla günah işletmez.

İslam’ın Şartları şunlardır:

1- Kelime-i Şehadet getirmek:

[Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resulühü] demek.

Manası şudur:

“Ben şehadet ederim ki, [Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki] Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve Resulüdür.” [Resulullah’a inanmak demek, O’nun bildirdiklerinin tamamını kabul etmek, inanmak ve hepsini beğenmek demektir.]

2- Namaz kılmak:

Akıl baliğ olmuş yani ergenliğe girmiş akıllı her Müslüman’a günde beş vakit namaz kılmak çok önemli bir farzdır. Namaz dinin direğidir. Namaz kılmamak en büyük günahlardan biridir. Kılmayanın imanla ölmesi çok zordur.

Hadis-i Şerifte buyuruldu ki:

“Namaz kılan kıyamette kurtulur, kılmayan perişan olur.” [Taberani]

3- Zekât vermek:

Nisap miktarı yani borçlarını düştükten sonra alacaklarıyla beraber elinde 96 gram altın veya bu değerde, para veya ticaret malı olanın kırkta birini zekât vermesi farzdır. Meyve ve tarla mahsulünün de onda birini fakire vermek farzdır. Bu onda bir zekâta da uşur denir.

“Zekât vermeyene Allahü Teâlâ lanet eder.” [Nesai]

4- Oruç tutmak:

Ramazan ayında, bir ay oruç tutmak farzdır. Tutmamak büyük günahtır.

5- Hac etmek:

Mekke-i Mükerreme şehrine gidip gelinceye kadar, geride bıraktığı çoluk-çocuğunu geçindirmeye yetişecek maldan fazla kalan para ile oraya gidip gelebilecek kimsenin, ömründe bir kere, Kâbe-i Şerifi tavaf etmesi ve Arafat’ta durması farzdır.

Allahu Teâlâ cümlemizi imanı kamil, inandıklarını dil ile ikrar kalb ile tasdik eden Müslüman kullarından eylesin inşaallah. (Amin)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.