TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnsanlar...

Yazının Giriş Tarihi:
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2024 10:08

Muhterem Kardeşlerim…

Bu günkü yazımızda yine sahih kaynaklardan faydalanarak ve kaynak belirterek “Bir Müslüman’a iyilik etmek mi daha sevaptır, yoksa zikir ve benzeri ibadetlerle meşgul olmak mı?” konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

 

Efendim;

İkisini de yapmaya çalışmalıdır. “Bir mümini sevindirmek bir yıllık nafile ibadetten hayırlıdır” buyuruluyor. Ubeydullah-i Ahrar hazretleri de, “Zikir ve murakabe, bir Müslüman’a hizmet yapılamadığı zamanda olur. Birinin gönlünü alacak, onu sevindirecek bir hizmet, zikir ve murakabeden önce gelir” buyururdu. Murakabe, nafile ibadet yapmak, Allahü Teâlâ’nın, her an, her şeyi gördüğünü, bildiğini düşünmektir.

Demek ki insanlara yardım ve hizmet ederek onları sevindirmek daha sevaptır. Ne şekilde olursa olsun, dine uygun olarak insanları sevindirmek çok sevaptır.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“En kıymetli amel, bir müminin sıkıntısını gidermek, borcunu ödemek veya karnını doyurmak suretiyle sevindirmektir.” [Taberani]

“Sıkıntıya düşene, çaresize yardım edeni Allahü Teâlâ sever.” [İbni Neccar]

“Din kardeşinin bir işini yapmak için gidenin, her adımında 70 günahı affedilir ve 70 sevap verilir. O iş bitene kadar, böyle devam eder. İşi yapılınca, bütün günahları affedilir. O işi yaparken ölürse, sorgusuz sualsiz Cennete gider.” [İbni Ebiddünya]

“Duam kabul olsun, sıkıntım gitsin diyen, darda kalanı ferahlandırsın!” [İbni Ebiddünya]

 

İyi haber getirmek

Efendim;

İnsanlara iyi şeyler bildirilir, kötü şeyler bildirilmez. İki hadis-i şerif meali:

“Sevdiğinize sevdiğinizi söyleyin, nefret ettiğinizden de uzak durun.” [Nevafi-ul-atıra]

“İyi kişi, iyi haber getirir. Kötü de kötü haber.” [İ. Asakir]

 

Sevgi ile ilgili bir hadis-i şerif meali de şöyledir:

“Din kardeşini seven, ona sevdiğini bildirsin.” [Buhari]

 

İnsanların geçimlerine yardımcı olmak

İnsanların terbiyesi ile meşgul olmak, nafakalarını temin etmekte yardımcı olmak gibi konuda, İmâm-ı Rabbânî hazretleri, Mektûbât kitabında, bir talebesine hitaben buyuruyor ki:

“Allahü Teâlâ’nın, bir kuluna, faydalı, güzel işler yapmayı, çok kimsenin ihtiyaçlarını sağlamasını nasip etmesi, çok kimsenin ona sığınması, bu kul için pek büyük bir nimettir! Allahü Teâlâ, kullarına ıyâlim demiş, çok merhametli olduğu için, herkesin rızkını, nafakasını kendi üzerine almıştır. Allahü Teâlâ, bu ıyâlinden, kullarından birkaçının rızıkları, nafakaları için ve bunların yetişmeleri, rahat yaşamaları için bir kulunu görevlendirirse, bu kuluna büyük ihsan etmiş olur. Bu büyük nimete kavuşup da, bunun için şükretmesini bilen kimse, çok talihli, pek bahtiyardır. Bunun kıymetini bilip, şükretmek, kendi sahibinin, Rabbinin ıyâline, kullarına hizmet etmeyi saadet ve şeref bilmek ve Rabbinin kullarını yetiştirmekle övünmek, akıl icabıdır.”

 

İnsanların iyisi, faydası çok olanıdır

Konu ile alakalı olarak İmâm-ı Rabbânî hazretleri, bir talebesine hitaben yazdığı mektupta buyuruyor ki:

“Allahü Teâlâ’nın, bir kuluna, faydalı, güzel işler yapmayı, çok kimsenin ihtiyaçlarını sağlamasını nasib etmesi, çok kimsenin ona sığınması, bu kul için pek büyük bir nimettir! Allahü Teâlâ, kullarına ıyâlim demiş, çok merhametli olduğu için, herkesin rızkını, nafakasını kendi üzerine almıştır. Allahü Teâlâ, bu ıyâlinden birkaçının rızıkları, nafakaları için ve bunların yetişmeleri, rahat yaşamaları için bir kulunu görevlendirirse, bu kuluna büyük ihsan etmiş olur. Bu büyük nimete kavuşup da, bunun için şükretmesini bilen kimse, çok talihli, pek bahtiyardır. Bunun kıymetini bilip, şükretmek, kendi sahibinin, Rabbinin ıyâline hizmet etmeyi saadet ve şeref bilmek ve Rabbinin kullarını yetiştirmekle öğünmek, akıl icabıdır.”

 

Mal, Allahü Teâlâ’nın verdiği bir nimettir. Dünya ve ahiret, mal ile intizam bulur, rahat olur. Hac, cihad sevabı mal ile kazanılır. Başkasına muhtaç olmaktan insanı koruyan maldır. Sadaka vermek, fakirlere yardım etmek, mescitler, mektepler, hastahaneler, çeşmeler, köprüler yaparak, insanlara hizmet mal ile olur.

 

Dinimiz; “İnsanların en iyisi, onlara faydası çok olanıdır” buyuruyor.

İnsanlara yardım etmek için çalışıp para kazanmak, nafile ibadet etmekten daha çok sevaptır. Abdullah ibni Mes'ûd hazretlerinin haber verdiği hadîs-i şerifte;

“İki şeyden birine kavuşan insana gıpta etmek, buna imrenmek yerinde olur. Allahü Teâlâ bir kimseye İslâm ilimlerini ihsan eder. Bu da, her hareketini, bilgisine uygun yapar. İkincisi, Allahü Teâlâ, birine çok mal verir. Bu kimse de malını, Allahü Teâlâ’nın razı olduğu, beğendiği yerlere harceder” buyuruldu.

İhtiyaçlarını karşılamak, fakirlere yardım etmek, fasıklara muhtaç olmamak, Müslümanlara hizmet etmek, İslâm ilimlerini yaymak ve bunları yapanlara yardım etmek için lazım olan parayı, malı kazanmak, çok sevaptır. Birbirlerine yardımcı olan insanlar arasında çekişme olmadığı kitaplarda yazılıdır.

 

Peygamber efendimizin buyurduğu gibi:

“Bir kimse, din kardeşine yardımcı oldukça, Allahü Teâlâ da ona yardımcı olur.”

Allahü Teâlâ cümlemizi iyiliksever, insanlara iyilik yapan ve yardımcı olan kullarından eylesin. (Amin)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.