Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İdareci otoriter olmalı

Yazının Giriş Tarihi:
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 19:41

Muhterem Kardeşlerim…

Daha önceki köşe yazımızda da belirttiğimiz gibi, ‘İdarecilik zor zanaat’, ancak idareci otoritesini iyi kullanabilirse Allahu Teâlâ’nın izniyle sorun çıkmaz.

Şunu iyi bil ki, Allahü Teâlâ emrettiği şeylerden seni hesaba çekecek ve yaptığın işlerin; mükafat veya ceza olarak, karşılığını verecektir. O halde aklınla, zihninle, basiretinle, her şeyinle, Hak Teâlâ’ya vereceğin hesaba hazırlanmaya yönel. Hiç bir meşguliyet bu mühim farzı terk etmene ve gevşeklik göstermene sebep olmasın. Çünkü bu, her şeyin başıdır.

Üzerinde en fazla dikkat ve hassasiyet göstereceğin, önemle duracağın en mühim şey; Allahü Teâlâ’nın sana farz kıldığı beş vakit namaza devam etmektir.

 

İdarecilik otoritesi üçe ayrılır:

1- İdareciliğin otoritesinin halk arasındaki heybet, kuvvet ve saygısı.

2- Müstakil olarak işlerin çözümüne girişebilme ve intizam getirme özelliği.

3- İdare kuvveti.

 

Bunların en değerlisi idare kuvvetidir. Kolayca çözümlenemeyen işlerde yumuşaklık ve sabırdan daha tesirlisi yoktur. Bu gibi işlerde acele davranmak faydasızdır. Hatta kuvvet zayıflığa dönüşür.

Mesela; su, her şeyden yumuşaktır. Kuvvetli bir kişi, akan bir suyu kesip engelleyemez. Ama acele etmeyerek, bir set yaparsa, suyun akmasına engel olur.

 

Başka bir misal verirsek; Kuvvetli bir fil bir dağı yarmak için dişlerini vursa dağa zarar gelmez. Fakat filin dişleri kırılır. Hâlbuki file göre çok zayıf olan insan ağırbaşlılıkla, çeşitli çareleri deneyerek dağı deler.

 

İdareci, para işlerini gayet güvenilir, emin kişilere vermeli, israftan, lüzumsuz yere aşırı harcamalardan kaçınmalı, haklı alanda harcamalı; hakkı olmayana ve gerekmeyen yere harcamaktan sakınmalıdır.

Hasılı; para konusunda çok tedbirli olmalı, hakkı olmayana bir şey vermemeli, ama hakkı olanı yerinde ve anında sevindirmelidir.

 

Farslı bir hükümdar, altından birkaç direk yaptırıp hazineye koymuştu. Görevliler bu direkler üzerinde otururlardı. Bu durum, memleket halkının gözlerinde ve düşman ülkelerin gözünde hükümdarın değerinin ve şanının artmasına sebep olmuştu. Zamanla devlet, hükümdarın torununa kalmıştı. Torunu, çok müsrif idi. Hazineyi gereksiz yerlerde harcadı. Hatta dedesinin yaptırdığı altın direkleri de eritip harcamak istedi. Ancak direklerin içinin kum dolu olduğu görüldü.

Direklerin bu sırrı yayılınca, devletin zayıflamasına, düşmanlarının cesaret kazanmasına sebep oldu.

 

Şu halde, düşmanların ve rakiplerin gözünde büyük görünecek tedbirler almalıdır. Bir kurumun varlığını devam ettirmesi, şu 3 şeye bağlıdır:

Bunlar; olaylara yerinde ve zamanında tedbir alabilen akıllı bir yardımcı, para ve adalet.

 

Bir idareci diyor ki: “Emirlerimde ciddi olarak durdum. İdarem altındaki fertlerin kalbine, kin ve düşmanlık karışmamış bir saygı ve heybet yerleştirdim. Yalan ve hilesiz bir sevgi yeşerttim. Elemanların ücretlerini tatminkâr bir derecede tuttum. Böylece kurumum bu seviyeye yükseldi.

 

Umud ederiz ki; bizim idarecilerimiz ve yerel seçimlerde Belediyelerimizin başına geçecek idarecilerimiz (Belediye Başkanlarımız) otoritesini çok iyi kullanır, yazımızda belirttiğimiz hatırlatmaları uygular, aceleci olmaz, güvenilir ehil, saygın kimselerden yardımcılarını seçen, yetkilendirir, daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi her işinde kendinde toplamaz ve yardımcılarına güvenir, işini yürütür.

Böylelikle hem kendisi, hem insanlarımız, hem memleket kalkınır Allahu Teâlâ’nın izniyle ve onların da gayretiyle…

 

Allahu Teâlâ bizleri de, idarecilerimizi de doğruluktan ayırmasın, şaşırtmasın, hakkı hak bilen kullarından eylesin. (Amin)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.