Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Organize Bir Şekilde Bebek Öldürmüşler…

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2024 18:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 18:24

Biz hukukçular günümüzün büyük bir bölümünü adliyede geçiriyoruz. Her gün onlarca olay ve hukuki sonuçlarına şahitlik ediyoruz. Kimi zaman çok ilginç “Bu kadarı da olmaz” dediğimiz olay ve olayın sonucunda ortaya çıkan hukuki sonuçlarını görüyoruz.

Birkaç gündür ne hukukçu olarak, ne de sıradan vatandaş olarak, böyle bir suç ve onu oluşturan çete, ne de yaşanmışlıkları görmüşlüğümüz olmuştu. Onu da gördük. Çetenin adı Yenidoğan Çetesi…

Bu çete ne yapmış?

Para için bebekleri öldürmüş. Hem de organize bir şekilde.

İletişim Tespit Tutanaklarından öğreniyoruz ki bu çete öldürdükleri bebeklerden kazandıkları kanlı parayla utanmadan bir de alem yapıp eğlenmişler.

O da yetmemiş gitmişler savcıyı tehdit etmişler.

Yani bunlarda olacak şeyler mi? Biz ne ara bu hale geldik, ne ara insanlığımızı yitirdik. Ne arada dinimiz İslam’ın gereklerine sırtımızı döndük. Ne ara Allah korkusunu yitirdik. Ne ara savunmasız masum bebeklere kıyabilecek duruma geldik.

Bu akıl almaz durum karşısında bende herkes gibi öfkeliyim. Ama sağduyuyu da elden bırakmamak gerekir. Çünkü her meslek grubunda bu tür çürük elmalar olabiliyor. Bu çeteden dolayı tüm sağlık camiasını zan altında bırakmak, onların tümünü suçlu gibi göstermek, doğru bir yaklaşım olmaz. Yine hasta olduğumuzda ya da yakınlarımız rahatsızlandığında koşacağımız ilk yer, yardım isteyeceğimiz ilk kişiler sağlık camiasının dürüst ve Hipokrat yeminine bağlık sağlık emekçileri olacaktır. Ki bu sağlık emekçilerinin fedakarlığını Koronavirüs salgını döneminde gördük. Bizler evlerimizde korunmaya çalışırken, onlar canlarını hiçe sayarak hastalara şifa olmaya devam ettiler.

Peki bu çete içinde kimler var? En güvendiğimiz ve sorgusuz sualsiz kendimizi teslim ettiğimiz onca hastane ve doktorları, hemşireler, 112 acil servisi görevlileri, İl Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonunu görevlileri.

Sağlık Bakanı Kemal Memuşoğlu’nun yaptığı açıklamadan öğreniyoruz ki çete yeni değilmiş. Bakan Memişoğlu, "İlk ihbar Mart 2023'te geldi. İçişleri, Adalet ve Sağlık Bakanlığı düzeyinde gizli bir operasyon yürüdü. Çetenin anlaşmalı olduğu hastanelerin ruhsatları iptal edilerek kapılarına mühür vuruldu” açıklaması yaptı.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı 494 sayfalık iddianamede, şüphelilerin, Sosyal Güvenlik Kurumundan fazla para kazanabilmek için bebek hastaların yatış süresini uzattığı, bazılarının sağlık durumunun normalden daha kötü gösterildiği, bazı hasta yakınlarından para alındığı, gelirlerin sağlık çalışanı olan örgüt üyeleriyle paylaşıldığı iddia edildi.

Tüm bu açıklamalardan anlıyoruz hukuki süreç başlamış ve devam ediyor. Suçlulara kanunda yer alan en ağır cezaların verilmesi gerektiğine inananlardanım. Ayrıca ülke genelinde yeniden geniş çaplı bir araştırma yapılmalı. Başka illerde de bu tür olaylar var mı? Bebek ölümleri mercek altına alınmalı.

Zaten bu olayın patlak vermesi ile birlikte ilk etapta Niğde, Sakarya, Kocaeli ve Antalya'dan benzer ihbar haberleri geldi. Daha sonra bu ihbarların diğer Anadolu kentlerine yayıldığını görüyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Dolmabahçe Ofisinde görüştü. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, para için bebekleri yoğun bakımda tutup ölümlerine sebep olan "yenidoğan çetesi"ne ilişkin yürütülen soruşturma hakkında bilgi aldığı öğrenildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti gerek kamu, gerek özel hastanelerde bebek ölümlerine müsaade etmez. Sayın Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanımızla bizi kabul etti. Bebeklerin ölümüne neden olan bir durum varsa ne gerekiyorsa yapılması kararlılığını iletti" dedi.

Bu arada 81 ilin baro başkanı, yenidoğan çetesi ile ilgili ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Bebeklerin yaşam mücadelelerinin haksız kazanç elde etme aracı haline getirilmesi, insanlık onuruna aykırıdır. Biz Türkiye Barolar Birliği ve aşağıda imzası olan barolar; vahim olay hakkında etkin bir soruşturma yürütülmesini talep ettiğimizi ve hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.

Evet, sosyal medyada da tepkilerin çığ gibi büyüdüğünü görüyoruz. Hep beraber bu vicdan yoksunu çetenin en ağır cezayı alması için olayın takipçisi olacağız.

AVUKAT EYYÜP YILDIZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.