Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazetecilik dalkavukluk mesleği değildir

Yazının Giriş Tarihi:
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2024 11:02

Türkiye’de son günlerde en çok medya ve gazeteciler konuşuluyor. Bazı gazetelere el konulduğu, bazı gazetelerin saldırıya uğraması, bazı kanalların yayınının kesilmesi, muhalefet yapacağım diye veya yandaş olacağım diye gazetecilikle ilgisi olmayan haberlerin, yazıların boy, boy sunulması. Artık durum öyle bir hal aldı ki bazı dalkavuklar yüzünden gazeteciyiz diyerek dolaşmaya utanır olduk. Ancak bu meslek dalkavukluk mesleği değil, şerefli, sorumluluk isteyen bir meslektir. 

Yaklaşık 25 yıldır gazetecilik mesleğini yapmaya çalışan, bazen görev için üç kuruşa çalışan, günlerce ailesinden uzak kalan ve gerektiğinde tehlike altında işini yapmaya çalışan biri olarak ve gazetecileri temsil eden bir cemiyetin başkanı olarak son dönemlerde yaşananlar artık yeter dedirtti. Gazeteciler haber yapmaktan çok artık kendileri haber oluyor. Kutsal gördüğüm gazetecilik mesleğinin bu kadar ayağa düşmesine gönlüm razı olmuyor. Memleketimizde gazeteciyiz demeye utanmaya başladığımız bu günlerde asıl görevi kutsal olan gazetecilik mesleği maalesef son yılarda ve son günlerde ciddi anlamda kirlenmiş ve yıpratılarak meslek ayaklar altına alınmış bir durumda. Asıl görevi haber olan, halkı bilgilendirmek olan gazetecilik şantaj, karalama, kirletme, yalan haber, yıpratma gibi unsurları içermez, içermemelidir. Gazetecinin asıl görevi kuşkusuz olarak halkı doğru bilgilendirmek, tarafsız ve objektif olmaktır. Tabi bu ortamda bunlardan bahsetmek hayal olur. 

Gazetecilik mesleği gerçek kimliğinden uzaklaşarak adeta kirletilmiş durumda. Asıl görevi olan habercilikten uzaklaştırılmış olan sektörü Holdingler, siyasiler, tarikatlar, cemaatler ve güç dengeleri eline geçirmiş, istediği şekilde kullanıyor. Mesleğimiz ciddi anlamda kirlenmiş bir durumda ve asıl görevi halk olması gerekirken bu kurumlara bu kişilere hizmet vermeye başlanınca adeta silah olarak kirli eller tarafında kullanılmaktadır. Tekelleşme, siyasi hegemonyalar basın sektörünü, çok sevdiğimiz gazetecilik mesleğini adeta işlevsiz, basiretsiz, halk için değil kendi çıkarları için kullandıkları bir meta haline getirmiştir. Biz gazeteciler olarak, bu mesleğe gönül vermiş insanlar olarak ve dahası özgür, kullanılmayan, satılmamış basın isteyen insanlar olarak basına yönelik bu can sıkıcı olayların son bulmasını istiyoruz. Düşünce, görüş vs. gözetmeksizin herkesin sesi olan bir basın olgusu yerleşmesini istiyoruz. Basın organlarının artık birilerinin tekelinde, şirketlerin, cemaatlerin, kurumların, iktidarların değil sadece halkın hizmetinde olmasını diliyoruz. Belki bu ortamda çok zor bir şey bu ama gazetecilik mesleğini gerçekten seven meslektaşlarımın bu konuda sesini çıkarması gerekir. Açıkçası son zamanlarda görüyoruz ki maalesef bu meslek ele ayağa düşmüş, perişan bir vaziyette. Gazetecilik bu değildir, birilerinin tetikçisi, birilerini kazanç kapısı görerek sadece tek yönlü yayınlar yapmak mesleğimize, etik ilkelerine aykırıdır. Gelin bakalım gazetecilik nedir, etik ilkeleri nelerdir bir de ben hatırlatayım. İnşallah basının asli görevini yaptığı, gazetecilik üzerinden rant sağlamanın, polemik oluşturmanın olmadığı günleri görürüz artık.,

Gazetecilik mesleği nedir?

Gazetecilik mesleği; Basın ve yayın organlarında haberlerin oluşturulmasında, araştırılmasında, yayınlanmasında görev alan kişilerin oluşturduğu mesleğin adıdır. Gazetecilik mesleği icra eden kişiler kanunlara saygılı, ahlaklı, namuslu, dürüst, çalışkan kişilerdir. 

Gazetecilik mesleğinin etik ilkeleri nelerdir?

1. Kulaktan dolma bilgilerle haber yapılmaz.

2. Haberler şantaj, karalama, kirletme, yalan haber, yıpratma gibi unsurları içermez.

3. Gazetecilik mesleğini icra eden kişi tarafsızlık ve adıl olmalıdır.

4. Gazetecilik mesleğini icra eden kişi bağımsız olmalıdır.

5. Gazetecilik mesleğini icra eden kişi kaynakların istememesi durumunda adlarını gizli tutmak zorundadırlar.

6. Gazetecilik mesleğini icra eden kişi haber hırsızlığı yapmazlar.

7. Gazetecilik mesleğini icra eden kişiler görsel malzeme kullanımını es geçmezler.

8. Gazetecilik mesleğini icra eden kişiler kişilerin özel hayatlarına saygılı kişilerdir.

9. Gazetecilik mesleğini icra eden kişiler haberlerinde hiçbir şekilde kışkırtıcı veya ayrımcı bir dil kullanmazlar.

10. Gazetecilik mesleğini icra eden kişiler kamuoyunu aldatmaya yönelik haber yapmazlar.

 

Şimdi bu etik ilkelerin ne kadarı günümüzde uygulanıyor derseniz pek iç açıcı bir cevabım olmaz. Yorum okuyucularındır. Sağlıcakla…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.