TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu, Babacan ve Karamollaoğlu CHP adayı olacak mı?

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2022 14:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2024 09:50
Davutoğlu, Babacan ve Karamollaoğlu CHP adayı olacak mı?

Yeni seçim yasası teklifi Meclis’e sunuldu. Teklifi hazırlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız bir basın toplantısı düzenleyerek yeni seçim kanunu teklifi hakkında ayrıntılı bilgi verdiler.

ERKEN SEÇİM YOK

1- Yeni seçim kanunu teklifi ile baskın seçim gelmiyor. Tam aksine erken ya da baskın seçimin önüne geçiliyor.

2- Çünkü Anayasa’nın 67. maddesinde, “Seçim kanunlarında yapılan değişikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz” deniliyor.

3- Seçim yasasıyla ilgili teklifin önümüzdeki hafta Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanması bekleniyor. En fazla bu ay sonu ya da nisan başında Meclis’ten geçerek yasalaşması öngörülüyor.

SEÇİMLER 2023 HAZİRAN’DA

4- Bu durumda en erken 2023 yılı mayıs ayında seçim yapılabilecek demektir. Bu teklifle erken seçim tamamen rafa kalkıyor. Seçim tarihi için 2023 yılı haziran ayı görünüyor.

5- Kılıçdaroğlu’nun eylülde seçim beklentisi de böylece suya düşüyor. Geçen yıl da Akşener, haziranda seçim demiş ama doğru çıkmamıştı.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7

Şimdi 15 maddeden oluşan teklifin genel çerçevesi zaten bir süredir yazılıyordu.

1- Seçim barajı yüzde 7’ye düşürülüyor. İttifak içi ayrı bir baraj getirilmiyor.

2- Seçime katılmak için Meclis’te grubun olması zorunluluğu kaldırılıyor.

İYİ Parti’nin 24 haziran 2018 seçimlerine girmesi için CHP’den bir gecede 15 milletvekili İYİ Parti’ye geçmişti. Yeni düzenlemede Meclis’te grubu olma şartı kaldırılıyor. 41 ilde yani Türkiye’nin yarısında örgütlü olmak ve genel kongre yapmak yeterli sayılıyor.

3- Nispi temsil sistemi devam ediyor.

4- İl seçim kurulu başkanlarının ise birinci sınıf hâkimlerden kura çekilme yöntemiyle belirlenmesi esası getiriliyor.

EN KRİTİK DÜZENLEME

Seçim teklifinde küçük partiler açısından kritik bir düzenleme yer alıyor. İttifaka giren partiler yüzde kaç oy alırsa alsınlar eğer ittifakın genel oyları yüzde 7’yi geçiyorsa barajı aşmış sayılacaklar. Orada sorun yok. İttifaklara giren partiler açısından bir anlamda seçim barajı sıfırlanmış oluyor.

Ama dikkat çekmek istediğim düzenleme o değil.

CHP İLK KEZ 11 İLDE MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI

Yukarıda anlatmaya çalıştığım seçim ittifaklarıyla ilgili düzenleme 24 Haziran 2018 seçimlerinde uygulandı. Ama nasıl? İttifaktaki partilerin toplam oyları hem barajın hesaplanmasında hem de milletvekili dağılımında esas alındı. Milletvekili dağılımında hesaplama ittifakın oylarının tamamı üzerinden yapıldı.

Bu hesaplama yöntemiyle CHP artı 32 milletvekili, İYİ Parti 6 milletvekili çıkardı, Saadet Partisi Meclis’e 3 milletvekili çıkardı. Bu nasıl oldu? İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin oyları da katılınca artık oylar gitti, onun yerine tamamlayıcı oylar geldi. İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin oyları de eklenince CHP daha önce milletvekili çıkaramadığı 11 ilde -Adıyaman, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat- milletvekili çıkardı.

ELAZIĞ ÖRNEĞİ

Örneğin 5 milletvekilinin çıkarıldığı Elazığ’da bir partinin milletvekili çıkarabilmesi için yaklaşık 60 bin oy olması gerekiyor. 24 Haziran 2018 seçimlerinde MHP 47.558 oy almasına rağmen milletvekili çıkaramazken, CHP 37.751 oy almasına rağmen İYİ Parti’nin 26 bin 987 ve SP’nin 6 bin 199 oylarıyla 41 yıl sonra bu ilden milletvekili çıkarabildi.

HORMONLU MİLLETVEKİLLİĞİNE SON VERİLİYOR

Yeni düzenleme partilerin aldıkları oyların üzerinde milletvekili çıkarmalarına son veriliyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “İttifaka giren partiler Türkiye geneli barajını ittifakla geçebilecek. Ancak milletvekili çıkarmaları kendi oylarına bağlı olacak. Artık oylardan yararlanamayacak” diye izah etti. Böylece partiler Meclis’te aldıkları oylardan “taşkın” bir şekilde temsil edilemeyecekler.

Peki yeni düzenleme nasıl olacak?

İttifakın aldığı oyların tamamı, seçim barajının aşılmasında birlikte hesaplanacak. Ancak milletvekili dağılımı, ittifak içindeki partilerin her birinin aldığı oylara göre yapılacak.

“Seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı ittifak içinde yer alan partilerin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır” deniliyor.

CHP LİSTELERİNDEN GİRECEKLER

Yani Babacan’ın, Davutoğlu’nun ya da Karamollaoğlu’nun partisi seçimlere Millet İttifakı ile girdikleri takdirde, yüzde 7 barajını aşabilecekler. Ama milletvekili hesabı o ilde aldıkları oy sayısına göre yapılacak.

Bu durumda milletvekili olmak istedikleri takdirde Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Temel Karamollaoğlu’nun CHP listelerinden seçimlere girmeleri gerekecek.

PUTİN NE YAPMAK İSTİYOR

BÜTÜN dünya gibi ben de Putin’in ne yapmak istediğini anlamaya çalışıyorum. Gazeteci olarak askeri doktrinlere, savaş planlarına burnumu sokacak değilim. Zaten “Putin Ukrayna’ya saldırmayacak, savaş olmayacak” diyenler çuvalladı. Çünkü alışılmış konvansiyonel bir savaş yapılmıyor. Savaş içinde savaş veriliyor.

1- Putin toprak savaşı yapıyor. ABD ise ekonomi savaşı. Bu durumda Ukrayna iki süper gücün paylaşımında yemek oldu.

PUTİN SAVAŞI YAYMAYA ÇALIŞIYOR

2- Savaş bugün mü bitecek yarın mı bitecek diye beklenti oluşturulmasına rağmen Putin savaşı yaymak için çalışıyor. Belarus’un savaşa dahil olacağı, Suriye’deki savaşçıların getirileceği konuşulurken Polonya sınırındaki üssü vurdu. Üs aynı zamanda NATO üssü olarak anılıyordu.

ERDOĞAN ŞANSI

3- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü liderliği ve yürüttüğü lider diplomasisinin Türkiye açısından ne denli önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Erdoğan Putin, Zelenski ve Biden dahil 20’yi aşkın ülke lideri ile görüştü. Antalya Diplomasi Forumu dahil olmak üzere son 5 günde 15 liderle bir araya geldi.

4- CHP’deki taciz ve tecavüz iddialarının üzerine dahi gidemeyen Kılıçdaroğlu’nun yönettiği bir Türkiye, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda çözüm umudu haline gelen bir ülke olabilir miydi?

EN BÜYÜK YANLIŞ OLUR

5- Türkiye’nin aktif tarafsızlık politikası yeni model oldu. Türkiye böylece hem Rusya ile hem Ukrayna ile hem Putin ile hem Zelenski ile konuşabilen bir ülke oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin rolünü, “Anahtar ülke” olarak tanımladı.

6- Türkiye hem savaşa karşı çıktı hem Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savundu hem de Rusya’nın sınır güvenliği konusundaki hassasiyetlerine özen gösterilmesini istedi.

7- Bu süreçte yapılabilecek en büyük yanlış Türkiye’yi Ukrayna’nın yanında savaşta göstermek olur. Ukrayna ve ABD bu tuzağı kurmaya çalışıyor. Aman ha... Tüm tezlerimiz çöker...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.