TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanından Uyarı! Ölümle Sonuçlanabilir

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ülger, Tüberküloz (verem) akciğerler başta olmak üzere tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu söyledi. 

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2025 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2025 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Uzmanından Uyarı! Ölümle Sonuçlanabilir

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi  Mahmut  Ülger, Tüberküloz (verem), “Mycobacterium tuberculosis” hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Dr. Ögr. Üyesi Ülger, geçmişi insanlık tarihi kadar eskiye dayanan tüberküloz (verem) hastalığının halen insanları etkilemeye devam ettiğini belirtti. 

Tüberküloz’un tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Ülger, “Tüberküloz (verem), “Mycobacterium tuberculosis” isimli basilin insanlarda yaptığı, akciğerler başta olmak üzere tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Küresel tüberküloz raporuna göre Dünya genelinde 2023 yılında 10.8 milyona yeni vaka tespit edilmiş, 1.25 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir. Bu veriler halen tüberkülozun göz ardı edilemeyecek boyutta devam eden bir Küresel salgın olduğunu gösteriyor.

Tüberkülozdan korunmak için tüberkülozu tanımamız gerekir, 2-3 haftayı geçen öksürük, öksürük ile kan görme, ateş gece terlemesi, iştahsızlık,  kilo kaybı ve halsizlik gibi şikayetlerimiz olduğunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız” dedi. 

Tüberküloz’un solunum yolu ile bulaştığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ülger şunları söyledi: 

“Tüberküloz solunum yolu ile bulaşmaktadır. Hasta kişinin öksürme aksırma ve konuşma ile havaya binlerce bazen milyonlarca tüberküloz mikrobunun yayılması ve sağlıklı bireylerin bunu soluması sonucu bulaşır. Bu sebeple öksürük ve aksırıkta ağzımızı mendille yada kolumuz ile kapatmalıyız. Kapalı ortamları sık havalandırmalıyız. Tüberküloz mikrobu güneş ışığına karşı hassastır, mümkün mertebe yaşadığımız alanın güneş görmesine özen göstermeliyiz. Hasta bireylerin maske takması ve tedaviyi aksatmadan düzenli kullanması gerekir. Bu durumda hem toplum içinde bulaşmayı önlemiş olur hem hastalığının iyileşmesini sağlamış olur. Evet, tüberküloz 6-9 aylık ilaç tedavisi ile tamamen kür sağlanabilen bir hastalıktır. Tedavinin gecikmesi durumunda ise kür sağlansa bile kişinin akciğerlerde kalıcı hasar oluşabilmektedir” 

Öte yandan Tüberküloz (verem), “Mycobacterium tuberculosis” hastalığı ile ilgili sağlık çalışanlarına seminer verilirken, Hastane girişinde, Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hamdiye Turan ve Başhemşire ile eğitim hemşirelerinin hazır bulunduğu bilgilendirme standı açıldı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.