TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Halitozis (Ağız Kokusu) Nedir? Nasıl Önlenir?

Ağız kokusu, hem kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız eden yaygın bir sağlık sorunudur. Tıp dilinde Halitozis olarak adlandırılan bu durum, iş ve sosyal yaşamda önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağız kokusu, aynı zamanda kişinin sağlık durumu hakkında bilgi veren önemli bir göstergedir.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2023 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Halitozis (Ağız Kokusu) Nedir? Nasıl Önlenir?

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla konuyla ilgili açıklama yapan Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş sağlığı hastanesinde görevli Diş Hekimi DT. Safa MARDİNLİ, "Herkesin Ağız ve Diş Sağlığı haftasını kutluyorum. Herkese bol gülümsemeli, ferah nefesli sağlıklı günler diliyorum" dedi.

Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

Ağız kokusunun nedenleri iki ana grupta incelenebilir: Ağız kaynaklı sebepler ve ağız dışı sebepler. Ağız kaynaklı sebepler, ağız kokusunun yüzde doksanını oluşturmaktadır. Bunlar arasında oral hijyen yetersizliği, dil yüzeyinin fırçalanmaması, diş çürükleri, ağızdaki yumuşak doku hastalıkları ve enfeksiyonları, yirmilik dişlerin sürme bozuklukları gibi durumlar sayılabilir. Ağız dışı sebepler ise genellikle sistemik hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca uykudan sonra oluşan açlık kokusu ve aromalı yiyecek içeceklerden sonra oluşan ağız kokusu da fizyolojik olarak kabul edilmektedir.

 

Ağız kokusu nasıl önlenir?

Ağız kokusu, insanın yaşam kalitesini, özgüvenini ve sosyal ilişkilerini ciddi anlamda etkileyen bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda iletişim bozukluklarına yol açabilir. Ağız kokusunu önlemek elbette mümkündür. Bunun için yapılması gerekenler şunlardır:

- Her yemekten sonra dişleri fırçalamak

- Dişler fırçalanırken dil yüzeyini de fırçalamak

- Arayüz bakımlarını ihmal etmemek (diş ipi, ağız suyu kullanmak)

- Yılda en az iki defa diş hekimine gitmek

- Ağız kokusundan şikayetçi olan kişilerin ilk başvurması gereken branş diş hekimliğidir. Diş hekimi, ağız içi sebepleri ortadan kaldırdıktan sonra farklı branştaki uzman hekimlere yönlendirme yapabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.