*Başkan Nihat Çiftçi, “Trambüsü, 1-2 ay içerisinde hizmete koyuyoruz. Yol daralmayacak, aksine tarihi alana giren 37 araç çıkacak 9 makine ile çözülecek. Trafiği rahatlatacağız. Rahat, konforlu, 300-350 kişi aynı anda makineye binebilecek” dedi.
Haber Giriş Tarihi: 09.06.2018 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Röportaj: İbrahim Halil KAHRAMAN
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Yerel Gazeteler Platformu ile bir araya geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nihat Çiftçi, 763 proje ile ilgili önemli bilgiler verdi. Çiftçi’nin en önemli ve dikkat çeken açıklaması, Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugayın yeri ile ilgili oldu. Başkan Çiftçi, Tugayın yeri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
İşte Başkan Çiftçi’nin verdiği röportaj:
Yaklaşık 3 yıl önce görevi devraldığınız Celalettin Güvenç’in 763 projesi vardı, yani seçim vaadi vardı. Bu 763 projenin içinde en öne çıkanı da Tugay’ın yeriydi. Edindiğim bilgiye göre Tugay’ın yeri ile ilgili bir çalışma yapmışsınız. Ahmet Erseven’e giden yolun üst tarafını komple TOKİ’ye vermişsiniz. Alt tarafı tamamen park, TOKİ’ye verilmesi karşılığında da Tugay’a yeni yer yapılacak. Ancak bu bir yerde tıkanmış. Cumhurbaşkanı’nın millet bahçesi projesi de gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Urfa’ya geldiğinde Tugay’ın yeri ile ilgili projeyi millet bahçesi projesi olarak sunmayı düşünür müsünüz?
TOKİ’ye verme noktasında doğruluğu var ama eksik bilgi var. Biz Tugay’ın yerine talibiz. Er ya da geç Tugay’ın yerini de çözeceğiz, kararlıyız. Ben milli savunma bakanımız, müsteşar, genel müdür ile görüştüm. Tüm komutanlar ile de görüştüm. Biz burayı yaparız ben bu sözleşmenin altına imzayı atarım. Ve yeni Tugay ile ilgili de yer planlıyorum. Şu an çalışmayı başlatmış durumdayım, çünkü Şanlıurfa için önemli. Bir botanik bahçe, bir sosyal alan, yeşil alan olmalı. GAP Vadisi de, şehir ormanı da bunu gösteriyor. İnsanın bakış açısını gösterir. Buraları en iyi şekilde yeşil alan olarak değerlendirmeye çalışıyoruz. Hastanenin altında en girilmeyecek olan yere girmişiz yarıyoruz, düzeltiyoruz, duvarlar yapıyoruz. Yeşil alanı artırabilmek için, değerlendirmek için. Kesinlikle burası yeşil alan olacak. TOKİ’den destek istediğimiz doğru. GAP Vadisi’nde bir eğitim kampüsü yapıldı, eğitim denince insan duruyor. Orada da 400 dönümlük bir alanda TOKİ’ye bir eğitim kampüsü yapma projesi var. Geniş bir alan 4 bin 300 dönüm, böyle bir parka bakmak, bakımını yapmak, kolay değil. Bunun 400’ü de eğitim olması şehre bir katkıdır. Biz eğitim ile bir yere gelebiliriz. Eğitim kampüsü tamamlandı, yanına şehir hastanesi, yanında 1 milyon 800 GAP Vadisi, arkasında 1 milyon 800 şehir ormanı, toplam da 3.5 milyon metrekarelik bir alan ortaya çıkıyor. Eğitim kampüsü, şehir hastanesi, bilim merkezi hepsi birbirini tamamlıyor. Şehre bir vizyon geliyor. Eğitim kampüsü olur dedim, sözleşme yapma noktasına geldik, tüm uzlaşmalar sağlandı. Yeni yeni planlanmaya başlandı. Tugayı yapacağız, ona kaynak bulacağız. Cumhurbaşkanımızın evet, yeni millet bahçesi projesi müthiş. Ben zaten içten bunu gerçekleştiriyordum. Karaköprü’de millet bahçesi dediğimiz bir mesire alanı yaptık. Yenice’de 110 dönümlük müthiş bir mesire alanı yaptık. Osmanlı parkta 420 dönüm. Ben bunlara şehir parkları dedim, Cumhurbaşkanımız millet bahçesi diyor, müthiş bir şey. Çünkü şehirler bu beton ile yaşayamaz. Bulabildiğimiz her alanı yeşil alan yapacağız.
Ne zaman bitirebileceğiniz ile ilgili bir tarih var mı?
Kısmet olursa önümüzde ki dönem ben bitiririm. Hızlı hareket ettiğim herkes tarafından biliniyor. Olmayacak bir şey değil, olur. Millet bir GAP Vadisini görsün, şehir ormanını görsün yeşil alanın şehre nasıl bir nefes verdiğine önem verdim. Proje hazır, o yapılıyor artık millete mal olacak. İkisi de şehrin ortasın da kalacak. Hepimiz gelip geçiciyiz, vefat ettiğimiz de bu projeler kalacak. Bunu tüm ilçelerde yapmaya çalışıyorum. Dün Hilvan’da idim, 40 dönüm alan aldım, park yapıyorum şehrin göbeğine. Viranşehir’de alıyorum orada da yapıyorum. Kamuya ait olan yeri bedeli ile alıyorum, şehrin merkezinde kaldığı için merkeze parkı indirtiyorum
Süleymaniye’deki hızmalı köprünün etrafında trafik sıkıntısı var. Bağlarbaşı’nda trafik sıkıntısı var. Karakoyun etrafına yol, su projesi vardı. Onların çözüm noktası nedir?
Karakoyun deresine su bırakmamız için çalışmalarımız var. Daha önce de su bırakılacak denilmiş ama bu bir çözüme kavuşturulmamış. Orayı çok güzel yönetmemiz lazım. Derede su hareketliliği yaparak, elimizdeki debiyi kullanacağız. Karakoyu’nun yanında kamulaştırmalara başladık. Karakoyun köprülü kavşağı bitirmemiz lazım. Süleymaniye mahallesini, Karakoyun, Akşemsettin ve Hızmalı mahallelerini rahatlatmamız lazım. Buraları trafik olarak rahatlatmamız lazım. Sonra çelik köprülerle OSB'ye su götürüyoruz. O projeyi ŞUSKİ Genel Müdürlüğümüz yapıyor. 8 kilometrelik bir çelik hat ve büyük bir debi oluşturuyoruz. Proje bitsin, sonra DSİ ile bir protokol yapacağız. İki yıldır bu proje için çalışıyoruz, artık bu projenin temeli var.
Şanlıurfa gün geçtikçe büyüyor. Ulaşım konusu da çok önemli. Tabi sizin devam eden ulaşım ile ilgili projeleriniz var. Trambüs ile ilgili de çalışmalarınız devam ediyor. Klimalı duraklar yapacağız demiştiniz, ne durum da bunlar?
Duraklar yapılıyor, iskeletleri kurulmaya başlandı. Aktarma istasyonu şeklinde kontrollü geçişler ile durağa 50 kişi geçtiğinde, 50 kişi aynı anda trambüs aracına binebilecek ve inebilecek. Öyle bir sistem kuruyoruz, sistem devreye girecek. Tramvay dediğimiz raylı sistemi çalışıyoruz. Yaylı sistemin Karaköprü yönün de olan yollar gerek köprülü kavşaklar gerek yol genişletme buna göre hazırlanıyor. Eyyübiye’ye doğru Akçakale yolu genişletiliyor. Bunlar raylı sistemin çalışmaları, yıkımlar bitti tahliyeler başladı. Diğer etabımız üniversite, merkez dediğimiz aktarma istasyonları ile bu noktaları birleştireceğiz. Birinci etabımız trambüs, 1-2 ay içerisinde hizmete koyuyoruz. Yol daralmayacak, aksine tarihi alana giren 37 araç çıkacak 9 makine ile çözülecek. En yoğun olan hattımız 63 numaralı olan, her gün 35 bin yolcu taşıyor. Trafiği rahatlatacağız. Rahat, konforlu, 300-350 kişi aynı anda makineye binebilecek. Yıl sonunda 2 köprülü kavşak bitecek. Şanlıurfa bazı şeylere geç kaldığı için vatandaş hemen bitmesini istiyor. Bugüne kadar herkesin konuştuğu adım atamadığı projelere biz adım atıyoruz. Büyükşehir’e yakışır bir sistem göreceksiniz.
Şanlıurfaspor ve Karaköprü Belediye spor dışında üçüncü bir profesyonel takım kazandırmayı düşünüyor musunuz? Ki bu yıl takımınız süper amatör ligde şampiyon olmadı. Onunla ilgili ne gibi projeleriniz var?
Şanlıurfaspor ile ilgili düşündüğüm konu, şehrin takımı olmalı, profesyonel ekiplere bırakılmalı. İş adamlarını, TSO’na kayıtlı olan tüm şirketlerimizi, beden eğitimi öğretmenlerimizi, esnaf ve sanatkarlar grubumuzu delege olarak kendi içinde kapsamalı. Şanlıurfa tamamen Şanlıurfaspor’a sahip çıkmalı. Şanlıurfaspor’u alt yapı olarak besleyebilecek takımlar oluşmalı. Direk Şanlıurfapor’da oynamayan futbolcular için Karaköprü Belediye sporu oluşturduk. Şu an 3. ligde mücadele veriyor. Büyükşehir bölgesel amatör lige, bal ligine yükseldi. Burada ki gençlerimizi gidemedikleri noktaya götürmeye çalıştım. Sporda sadece futbol değil, güreş, judo, tekvando, tenis, yüzme, bilek güreşinde Türkiye derecelerini aldık. Demek ki Şanlıurfalılara güvenince sonuç geliyor.
Bu yapılandırmaya doğru destek vermeye çalışıyoruz. Sadece kamu ve kuruluşları üzerinde kalan bir Şanlıurfaspor bir yere ilerleyemez. Şehrin takımı olacak, profesyonel yöneticileri olacak. En iyiler orda olacak ve Şanlıurfa’nın tamamının güven duyduğu bir kulüp harekete geçecek. Ben şehrin takımlarını ayrıştıramam. Şanlıurfaspor bizim üst kimliğimiz. Birbirini tamamlayabilecek şekilde ve noktanın en sonunda Şanlıurfaspor var.
Şanlıurfa’yı komşu illerle kıyasladığımız zaman turizm konusunda biraz ketumluğumuz var. Turizm alanında Şanlıurfa Belediyesi ne yapıyor? Nasıl bil çalışmanız var? 2010 yılın da turist sayısı ne kadar, sizin hedeflediğiniz ne kadar?
Turizm Şanlıurfa’nın bir gerçeği. Bu Şanlıurfa’yı ayakta tutacak ikinci konudur, birinci tarımdır. Ekonomisini canlandıran ikinci konu da turizmdir. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak biz hiçbir zaman turizmden kopmadık. Bu şehir turizmden kazançlı çıkarsa iş bulacak, aş bulacak, işletmeleri ayakta kalacak. Şehrin tanıtımına büyük katkılar olacak, canlılık olacak, buraya gelen turistler şehre dokunacak ve Şanlıurfa’nın tanıtımı sınırlar ötesine gidecek. Dolayısıyla biz yeni mekanlar inşa etmeye çalıştık. İnanç merkezleri, tabiat alanları, kültürel varlıklar ve arkeolojik varlıklar ile zengin bir şehir. Kızılkoyun ile başladık, kale eteği, köprüleri iyileştirmeye başladık, sokaklarımızı iyileştirdik, kültür ve sanat sokağını açtık, yeni kültü evlerini restore ettik. Çarmelik Hanı gibi yeni hanlar inşa ettik. Artık tüm misafirleri Çarmelik Hanı’nda ağırlayacağım. Ve destinasyonlar başladı, Göbeklitepe projesini yürüttük. Turizm tanıtım şirketini kurduk. Tüm ilçe belediyelerimiz buna kayıtlı. Turizmi bizim doğru bir bakış açısıyla götürmemiz gerekiyor. Harran en küçük ilçemiz ama en turistik ilçemiz, terminal yapıyoruz, kültür merkezini bitirmek üzereyiz. Sayı olarak 2017’de 813 bin turist aldı Şanlıurfa. Bu turizm sayısının 1 milyonu aşacağını rahatlıkla görebiliyorum. Bölgede bu kadar hızlı turist çeken başka bir bölge yok. Tarihimizi, mutfağımızı, sanatımızı, müziğimizi, kültürümüzü ön plana çıkarabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Topçumeydan Hanı’nı bir kütüphane-cafe şekline dönüştüreceğiz. Millet Hanı’nı Şanlıurfa turizmine kazandırmaya çalışıyoruz. Eski ŞANMED Hastanesi hizmet binamızı yıkacağız. Kızılay Meydanını ortaya çıkaracağız. Kızılay’ın yanında ki yeri restorasyonu tamamlayacağız meydanla birlikte arkada da yine bir han var. O tarihi, turistik hanımızı da ortaya çıkaracağız. Haşimiye Meydanı çok önemli, Gümrük Hanı Şanlıurfa’nın turistik olarak kalbi olan bir yer. O kadar içine kapanmış ki dışardan görkemi görülmüyor, nefes aldıracağız. Mevlevihane Hanı’nı bizim ortaya çıkarmamız lazım. Çok zengin bir il Şanlıurfa, adım adım birlikte çözerek gideceğiz.
Belediye başkanları açık açık listeye karşı tepkilerini dile getirdi. Siz de o alandasınız, birlikte çalışıyorsunuz. Çalışmalar ne durumda?
Çalışmalar çok güzel tüm ilçeleri geziyorum. Merkez ilçeleri bitirmek üzereyim, sıra ilçelerin kırsalına geliyor. Ben listenin gündemden düşmesini istiyorum, konuşmak istemiyorum doğrusu. Listede bir gençleşme, değişim, kadına destek var. bölgesel olarak dengede problem var ama sonuçta genel merkezimizin takdir ettiği bir liste. Bize düşen listesinin arkasında olmak, çalışmaya devam etmek. Çünkü ben Şanlıurfa’nın geri gitmesini istemiyorum. Şahsi konulardan dolayı Urfa’nın kaybetmesini istemiyorum. Urfa için kendim için söylüyorum gençliğimi veriyorum. Var olan da bizim evladımız, Urfalı kardeşimiz. Liste tanınmıyor deniyor. Ama değişim zaten yeni isimler olur. Bizim liste en güçlü listedir, en iyi biz alacağız inanıyorum.
Bu listede de 3-5 adayımızın teyze oğlu, hala oğlu olması ne kadar etiktir?
Bunu ben bir partili olarak şu dönem de sorgulamam ama önemli bir hata. Bu benim parti içi meselemdir. Ben elimden gelen çalışmayı sürdürürüm, ilgili yetkililer karşısında da bunu dile getiririm. 14 ve 8. adaylarımız arasında dayı- yeğenlik var ama keşke bu yaşanmamış olsaydı. Ama bireyler bunu yaşattı diye ben şehri buna kurban etmeli miyim? Tüm seçmenin bunu düşünmesi lazım. Mecliste Cumhurbaşkanımın güçlü olması bana yetiyor. Ben siyasete heba edilmesini istemiyorum şehrimin. AK Parti yine en güçlü şekilde çıkması için var gücümüzle çalışacağız.
20 yıl boyunca o proje kağıt üzerinde kaldı. Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet parkı, Sukay oradan başladı. Özellikle sizin döneminiz de GAP Vadisi ortaya çıkmaya başladı. GAP Vadisinde en son geldiğimiz durum nedir?
Bu proje ciddi bir proje. Baktım vadiye bir planlamaya, bir mülkiyete baktım. Önce bunları çözmek, işi bilmek önemli. Baktım Cumhuriyet parkının orası hazır, başladım. Geldiğim gibi 1-2 ay sonra temelini attım. Sukay hazırdı, bitmemişti ona da başladım. 2 tane köprü planladım, ondan sonra DSİ ile Orman ve Su işleri bakanlığı ile mülkiyetlerini bitirdik. 6 etaba böldüm, bütün bir planlama yapıldı. Etap etap çözmeye başladık, tüm etaplar bitti. 3 yıllık bir çalışma güzel olacak. GAP Vadisi daha önce ismen vardı biz somutlaştırdık. Çocuk oyun dünysını, GAP 3’ü açıyoruz. İlk kez suyu Urfalı ile buluşturuyoruz. Devasa projeler ile ilgileniyorum. Bu yıl sonunda bitecek.
İlçelerde Büyükşehir ne hizmetlerde bulundu? Türkiye’de bir ilke adım attınız beton yollar ile ilgili ne söyleyeceksiniz?
İlçelerde prestij caddeler, semt pazarları, semt sahaları, gençlik merkezleri, kültür merkezleri, terminaller, toplu taşıma, arıtma tesisleri, şehir parkları, mezarlıklar yaptık.
Yıllarca yol yapılmış bozulmuş. Bu defa kalıcı olsun dedik kalıcı, hasırlı beton yol uygulamasını 13 ilçeye yaygınlaştırdık.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Başkan Çiftçi, “Trafiği rahatlatacağız”
*Başkan Nihat Çiftçi, “Trambüsü, 1-2 ay içerisinde hizmete koyuyoruz. Yol daralmayacak, aksine tarihi alana giren 37 araç çıkacak 9 makine ile çözülecek. Trafiği rahatlatacağız. Rahat, konforlu, 300-350 kişi aynı anda makineye binebilecek” dedi.
Röportaj: İbrahim Halil KAHRAMAN
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Yerel Gazeteler Platformu ile bir araya geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nihat Çiftçi, 763 proje ile ilgili önemli bilgiler verdi. Çiftçi’nin en önemli ve dikkat çeken açıklaması, Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugayın yeri ile ilgili oldu. Başkan Çiftçi, Tugayın yeri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
İşte Başkan Çiftçi’nin verdiği röportaj:
Yaklaşık 3 yıl önce görevi devraldığınız Celalettin Güvenç’in 763 projesi vardı, yani seçim vaadi vardı. Bu 763 projenin içinde en öne çıkanı da Tugay’ın yeriydi. Edindiğim bilgiye göre Tugay’ın yeri ile ilgili bir çalışma yapmışsınız. Ahmet Erseven’e giden yolun üst tarafını komple TOKİ’ye vermişsiniz. Alt tarafı tamamen park, TOKİ’ye verilmesi karşılığında da Tugay’a yeni yer yapılacak. Ancak bu bir yerde tıkanmış. Cumhurbaşkanı’nın millet bahçesi projesi de gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Urfa’ya geldiğinde Tugay’ın yeri ile ilgili projeyi millet bahçesi projesi olarak sunmayı düşünür müsünüz?
TOKİ’ye verme noktasında doğruluğu var ama eksik bilgi var. Biz Tugay’ın yerine talibiz. Er ya da geç Tugay’ın yerini de çözeceğiz, kararlıyız. Ben milli savunma bakanımız, müsteşar, genel müdür ile görüştüm. Tüm komutanlar ile de görüştüm. Biz burayı yaparız ben bu sözleşmenin altına imzayı atarım. Ve yeni Tugay ile ilgili de yer planlıyorum. Şu an çalışmayı başlatmış durumdayım, çünkü Şanlıurfa için önemli. Bir botanik bahçe, bir sosyal alan, yeşil alan olmalı. GAP Vadisi de, şehir ormanı da bunu gösteriyor. İnsanın bakış açısını gösterir. Buraları en iyi şekilde yeşil alan olarak değerlendirmeye çalışıyoruz. Hastanenin altında en girilmeyecek olan yere girmişiz yarıyoruz, düzeltiyoruz, duvarlar yapıyoruz. Yeşil alanı artırabilmek için, değerlendirmek için. Kesinlikle burası yeşil alan olacak. TOKİ’den destek istediğimiz doğru. GAP Vadisi’nde bir eğitim kampüsü yapıldı, eğitim denince insan duruyor. Orada da 400 dönümlük bir alanda TOKİ’ye bir eğitim kampüsü yapma projesi var. Geniş bir alan 4 bin 300 dönüm, böyle bir parka bakmak, bakımını yapmak, kolay değil. Bunun 400’ü de eğitim olması şehre bir katkıdır. Biz eğitim ile bir yere gelebiliriz. Eğitim kampüsü tamamlandı, yanına şehir hastanesi, yanında 1 milyon 800 GAP Vadisi, arkasında 1 milyon 800 şehir ormanı, toplam da 3.5 milyon metrekarelik bir alan ortaya çıkıyor. Eğitim kampüsü, şehir hastanesi, bilim merkezi hepsi birbirini tamamlıyor. Şehre bir vizyon geliyor. Eğitim kampüsü olur dedim, sözleşme yapma noktasına geldik, tüm uzlaşmalar sağlandı. Yeni yeni planlanmaya başlandı. Tugayı yapacağız, ona kaynak bulacağız. Cumhurbaşkanımızın evet, yeni millet bahçesi projesi müthiş. Ben zaten içten bunu gerçekleştiriyordum. Karaköprü’de millet bahçesi dediğimiz bir mesire alanı yaptık. Yenice’de 110 dönümlük müthiş bir mesire alanı yaptık. Osmanlı parkta 420 dönüm. Ben bunlara şehir parkları dedim, Cumhurbaşkanımız millet bahçesi diyor, müthiş bir şey. Çünkü şehirler bu beton ile yaşayamaz. Bulabildiğimiz her alanı yeşil alan yapacağız.
Ne zaman bitirebileceğiniz ile ilgili bir tarih var mı?
Kısmet olursa önümüzde ki dönem ben bitiririm. Hızlı hareket ettiğim herkes tarafından biliniyor. Olmayacak bir şey değil, olur. Millet bir GAP Vadisini görsün, şehir ormanını görsün yeşil alanın şehre nasıl bir nefes verdiğine önem verdim. Proje hazır, o yapılıyor artık millete mal olacak. İkisi de şehrin ortasın da kalacak. Hepimiz gelip geçiciyiz, vefat ettiğimiz de bu projeler kalacak. Bunu tüm ilçelerde yapmaya çalışıyorum. Dün Hilvan’da idim, 40 dönüm alan aldım, park yapıyorum şehrin göbeğine. Viranşehir’de alıyorum orada da yapıyorum. Kamuya ait olan yeri bedeli ile alıyorum, şehrin merkezinde kaldığı için merkeze parkı indirtiyorum
Süleymaniye’deki hızmalı köprünün etrafında trafik sıkıntısı var. Bağlarbaşı’nda trafik sıkıntısı var. Karakoyun etrafına yol, su projesi vardı. Onların çözüm noktası nedir?
Karakoyun deresine su bırakmamız için çalışmalarımız var. Daha önce de su bırakılacak denilmiş ama bu bir çözüme kavuşturulmamış. Orayı çok güzel yönetmemiz lazım. Derede su hareketliliği yaparak, elimizdeki debiyi kullanacağız. Karakoyu’nun yanında kamulaştırmalara başladık. Karakoyun köprülü kavşağı bitirmemiz lazım. Süleymaniye mahallesini, Karakoyun, Akşemsettin ve Hızmalı mahallelerini rahatlatmamız lazım. Buraları trafik olarak rahatlatmamız lazım. Sonra çelik köprülerle OSB'ye su götürüyoruz. O projeyi ŞUSKİ Genel Müdürlüğümüz yapıyor. 8 kilometrelik bir çelik hat ve büyük bir debi oluşturuyoruz. Proje bitsin, sonra DSİ ile bir protokol yapacağız. İki yıldır bu proje için çalışıyoruz, artık bu projenin temeli var.
Şanlıurfa gün geçtikçe büyüyor. Ulaşım konusu da çok önemli. Tabi sizin devam eden ulaşım ile ilgili projeleriniz var. Trambüs ile ilgili de çalışmalarınız devam ediyor. Klimalı duraklar yapacağız demiştiniz, ne durum da bunlar?
Duraklar yapılıyor, iskeletleri kurulmaya başlandı. Aktarma istasyonu şeklinde kontrollü geçişler ile durağa 50 kişi geçtiğinde, 50 kişi aynı anda trambüs aracına binebilecek ve inebilecek. Öyle bir sistem kuruyoruz, sistem devreye girecek. Tramvay dediğimiz raylı sistemi çalışıyoruz. Yaylı sistemin Karaköprü yönün de olan yollar gerek köprülü kavşaklar gerek yol genişletme buna göre hazırlanıyor. Eyyübiye’ye doğru Akçakale yolu genişletiliyor. Bunlar raylı sistemin çalışmaları, yıkımlar bitti tahliyeler başladı. Diğer etabımız üniversite, merkez dediğimiz aktarma istasyonları ile bu noktaları birleştireceğiz. Birinci etabımız trambüs, 1-2 ay içerisinde hizmete koyuyoruz. Yol daralmayacak, aksine tarihi alana giren 37 araç çıkacak 9 makine ile çözülecek. En yoğun olan hattımız 63 numaralı olan, her gün 35 bin yolcu taşıyor. Trafiği rahatlatacağız. Rahat, konforlu, 300-350 kişi aynı anda makineye binebilecek. Yıl sonunda 2 köprülü kavşak bitecek. Şanlıurfa bazı şeylere geç kaldığı için vatandaş hemen bitmesini istiyor. Bugüne kadar herkesin konuştuğu adım atamadığı projelere biz adım atıyoruz. Büyükşehir’e yakışır bir sistem göreceksiniz.
Şanlıurfaspor ve Karaköprü Belediye spor dışında üçüncü bir profesyonel takım kazandırmayı düşünüyor musunuz? Ki bu yıl takımınız süper amatör ligde şampiyon olmadı. Onunla ilgili ne gibi projeleriniz var?
Şanlıurfaspor ile ilgili düşündüğüm konu, şehrin takımı olmalı, profesyonel ekiplere bırakılmalı. İş adamlarını, TSO’na kayıtlı olan tüm şirketlerimizi, beden eğitimi öğretmenlerimizi, esnaf ve sanatkarlar grubumuzu delege olarak kendi içinde kapsamalı. Şanlıurfa tamamen Şanlıurfaspor’a sahip çıkmalı. Şanlıurfaspor’u alt yapı olarak besleyebilecek takımlar oluşmalı. Direk Şanlıurfapor’da oynamayan futbolcular için Karaköprü Belediye sporu oluşturduk. Şu an 3. ligde mücadele veriyor. Büyükşehir bölgesel amatör lige, bal ligine yükseldi. Burada ki gençlerimizi gidemedikleri noktaya götürmeye çalıştım. Sporda sadece futbol değil, güreş, judo, tekvando, tenis, yüzme, bilek güreşinde Türkiye derecelerini aldık. Demek ki Şanlıurfalılara güvenince sonuç geliyor.
Bu yapılandırmaya doğru destek vermeye çalışıyoruz. Sadece kamu ve kuruluşları üzerinde kalan bir Şanlıurfaspor bir yere ilerleyemez. Şehrin takımı olacak, profesyonel yöneticileri olacak. En iyiler orda olacak ve Şanlıurfa’nın tamamının güven duyduğu bir kulüp harekete geçecek. Ben şehrin takımlarını ayrıştıramam. Şanlıurfaspor bizim üst kimliğimiz. Birbirini tamamlayabilecek şekilde ve noktanın en sonunda Şanlıurfaspor var.
Şanlıurfa’yı komşu illerle kıyasladığımız zaman turizm konusunda biraz ketumluğumuz var. Turizm alanında Şanlıurfa Belediyesi ne yapıyor? Nasıl bil çalışmanız var? 2010 yılın da turist sayısı ne kadar, sizin hedeflediğiniz ne kadar?
Turizm Şanlıurfa’nın bir gerçeği. Bu Şanlıurfa’yı ayakta tutacak ikinci konudur, birinci tarımdır. Ekonomisini canlandıran ikinci konu da turizmdir. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak biz hiçbir zaman turizmden kopmadık. Bu şehir turizmden kazançlı çıkarsa iş bulacak, aş bulacak, işletmeleri ayakta kalacak. Şehrin tanıtımına büyük katkılar olacak, canlılık olacak, buraya gelen turistler şehre dokunacak ve Şanlıurfa’nın tanıtımı sınırlar ötesine gidecek. Dolayısıyla biz yeni mekanlar inşa etmeye çalıştık. İnanç merkezleri, tabiat alanları, kültürel varlıklar ve arkeolojik varlıklar ile zengin bir şehir. Kızılkoyun ile başladık, kale eteği, köprüleri iyileştirmeye başladık, sokaklarımızı iyileştirdik, kültür ve sanat sokağını açtık, yeni kültü evlerini restore ettik. Çarmelik Hanı gibi yeni hanlar inşa ettik. Artık tüm misafirleri Çarmelik Hanı’nda ağırlayacağım. Ve destinasyonlar başladı, Göbeklitepe projesini yürüttük. Turizm tanıtım şirketini kurduk. Tüm ilçe belediyelerimiz buna kayıtlı. Turizmi bizim doğru bir bakış açısıyla götürmemiz gerekiyor. Harran en küçük ilçemiz ama en turistik ilçemiz, terminal yapıyoruz, kültür merkezini bitirmek üzereyiz. Sayı olarak 2017’de 813 bin turist aldı Şanlıurfa. Bu turizm sayısının 1 milyonu aşacağını rahatlıkla görebiliyorum. Bölgede bu kadar hızlı turist çeken başka bir bölge yok. Tarihimizi, mutfağımızı, sanatımızı, müziğimizi, kültürümüzü ön plana çıkarabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Topçumeydan Hanı’nı bir kütüphane-cafe şekline dönüştüreceğiz. Millet Hanı’nı Şanlıurfa turizmine kazandırmaya çalışıyoruz. Eski ŞANMED Hastanesi hizmet binamızı yıkacağız. Kızılay Meydanını ortaya çıkaracağız. Kızılay’ın yanında ki yeri restorasyonu tamamlayacağız meydanla birlikte arkada da yine bir han var. O tarihi, turistik hanımızı da ortaya çıkaracağız. Haşimiye Meydanı çok önemli, Gümrük Hanı Şanlıurfa’nın turistik olarak kalbi olan bir yer. O kadar içine kapanmış ki dışardan görkemi görülmüyor, nefes aldıracağız. Mevlevihane Hanı’nı bizim ortaya çıkarmamız lazım. Çok zengin bir il Şanlıurfa, adım adım birlikte çözerek gideceğiz.
Belediye başkanları açık açık listeye karşı tepkilerini dile getirdi. Siz de o alandasınız, birlikte çalışıyorsunuz. Çalışmalar ne durumda?
Çalışmalar çok güzel tüm ilçeleri geziyorum. Merkez ilçeleri bitirmek üzereyim, sıra ilçelerin kırsalına geliyor. Ben listenin gündemden düşmesini istiyorum, konuşmak istemiyorum doğrusu. Listede bir gençleşme, değişim, kadına destek var. bölgesel olarak dengede problem var ama sonuçta genel merkezimizin takdir ettiği bir liste. Bize düşen listesinin arkasında olmak, çalışmaya devam etmek. Çünkü ben Şanlıurfa’nın geri gitmesini istemiyorum. Şahsi konulardan dolayı Urfa’nın kaybetmesini istemiyorum. Urfa için kendim için söylüyorum gençliğimi veriyorum. Var olan da bizim evladımız, Urfalı kardeşimiz. Liste tanınmıyor deniyor. Ama değişim zaten yeni isimler olur. Bizim liste en güçlü listedir, en iyi biz alacağız inanıyorum.
Bu listede de 3-5 adayımızın teyze oğlu, hala oğlu olması ne kadar etiktir?
Bunu ben bir partili olarak şu dönem de sorgulamam ama önemli bir hata. Bu benim parti içi meselemdir. Ben elimden gelen çalışmayı sürdürürüm, ilgili yetkililer karşısında da bunu dile getiririm. 14 ve 8. adaylarımız arasında dayı- yeğenlik var ama keşke bu yaşanmamış olsaydı. Ama bireyler bunu yaşattı diye ben şehri buna kurban etmeli miyim? Tüm seçmenin bunu düşünmesi lazım. Mecliste Cumhurbaşkanımın güçlü olması bana yetiyor. Ben siyasete heba edilmesini istemiyorum şehrimin. AK Parti yine en güçlü şekilde çıkması için var gücümüzle çalışacağız.
20 yıl boyunca o proje kağıt üzerinde kaldı. Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet parkı, Sukay oradan başladı. Özellikle sizin döneminiz de GAP Vadisi ortaya çıkmaya başladı. GAP Vadisinde en son geldiğimiz durum nedir?
Bu proje ciddi bir proje. Baktım vadiye bir planlamaya, bir mülkiyete baktım. Önce bunları çözmek, işi bilmek önemli. Baktım Cumhuriyet parkının orası hazır, başladım. Geldiğim gibi 1-2 ay sonra temelini attım. Sukay hazırdı, bitmemişti ona da başladım. 2 tane köprü planladım, ondan sonra DSİ ile Orman ve Su işleri bakanlığı ile mülkiyetlerini bitirdik. 6 etaba böldüm, bütün bir planlama yapıldı. Etap etap çözmeye başladık, tüm etaplar bitti. 3 yıllık bir çalışma güzel olacak. GAP Vadisi daha önce ismen vardı biz somutlaştırdık. Çocuk oyun dünysını, GAP 3’ü açıyoruz. İlk kez suyu Urfalı ile buluşturuyoruz. Devasa projeler ile ilgileniyorum. Bu yıl sonunda bitecek.
İlçelerde Büyükşehir ne hizmetlerde bulundu? Türkiye’de bir ilke adım attınız beton yollar ile ilgili ne söyleyeceksiniz?
İlçelerde prestij caddeler, semt pazarları, semt sahaları, gençlik merkezleri, kültür merkezleri, terminaller, toplu taşıma, arıtma tesisleri, şehir parkları, mezarlıklar yaptık.
Yıllarca yol yapılmış bozulmuş. Bu defa kalıcı olsun dedik kalıcı, hasırlı beton yol uygulamasını 13 ilçeye yaygınlaştırdık.
En Çok Okunan Haberler