Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazeteciler için bir suç daha icat etmeyin

Etki Ajanlığı’nın yer aldığı kanun teklifinin 13 maddesi Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sanliurfaolay.com/
Gazeteciler için bir suç daha icat etmeyin

Düzenlemenin gazetecilik mesleğini iyice baskı altına alacağını belirten Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı M.Bora Zor, “Gazetecilere bir suç daha icat etmeyin. Anayasada yazan fikir ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, haber alma hakkına bir darbe daha vurmayın.” dedi. 

Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı M.Bora Zor, gazetelerin son dönemde dezenformasyon yasası, internet yasası ile görev yapamaz hale geldiğini belirterek, Adalet Komisyonu’nda kabul edilen Etki Ajanlığı Yasası’nın  basın üzerindeki baskıyı daha da arttıracağını ileri sürdü.

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen, “Etki Ajanlığı” düzenlemesinin de yer aldığı 23 maddeden oluşan torba kanun teklifinin 13 maddesi kabul edildi.

Yasa taslağının gerekçesinde "Bu kapsamda iktisadi, mali, askeri, milli savunma, kamu sağlığı, kamu güvenliği, kamu düzeni, teknolojik, kültürel, ulaştırma, haberleşme, siber alan, kritik altyapılar ve enerji gibi diğer yararlar da devletin iç veya dış siyasal yararları kavramı içinde kabul edilir. Dolayısıyla bu gibi yararlar aleyhine gerçekleştirilen faaliyetler de suçun konusunu oluşturabilecektir" ifadeleri yer alıyor.

GAZETECİLER İYİCE BASKI ALTINA ALINIYOR

Komisyonda kabul edilen düzenlemenin basını baskı altına alan yeni suç tanımları içerdiğini belirten Zor, “Maddenin basının özgürlüğüne yeni bir engel olduğu ortadadır. Halkın haber alması adına çalışan gazetecilerin “ajanlıkla” suçlanabileceği ifadeler, basın için bir suçun daha icat edilmesi anlamını taşımaktadır.

Teklif edilen bu maddenin sınırları belli olmayan, soyut kavramlar üzerine inşa edilmiş olması, gazeteciler için yeni bir endişe, yeni bir baskı anlamına gelmektedir.

Anayasada yazan fikir ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, haber alma hakkı gibi en temel hak ve özgürlüklere set vurabilecek bu yasanın, bir daha getirilmemek üzere gündemden kaldırılmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.