TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

   TRT Kürdide Kürtlerle alakasız kıyafetler

Yazının Giriş Tarihi:
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 04:31

       TRT Kürdinin ülkemizde yayın hayatına girmesi adeta bir evrim niteliğindedir. Irkçı bir anlayışın duvarlarını adeta delik deşik etmiştir. Ak Parti hükumetinin yapmış olduğu bu icraat her türlü takdirin üzerindedir.

       TRT Kürdide acizane birkaç programa katıldım. Dilimizin döndüğü kadar annemizden öğrendiğimiz Kürtçe ile konuştum ve bu hususta hiçbir sıkıntı yaşamadım.

      TRT Kürdi başta Türkiye olmak üzere Suriye, Irak, İran ve Kürtlerin bulunduğu diğer ülkelerde de zevkle seyredilmektedir.

      TRT Kürdide yapılan açık oturumlarda ülkenin ve dünyanın bazı meseleleri tartışılırken bir çok Kürt aydınlarının faydalı yorumları dikkatle izlenmekte ve istifade edilmektedir.

       Mevlana Halıd Şahı Nakşibend  Ahmede Xane , Melle-i Cizire başta olmak üzere Kürtlerin mürşit, alim ve aydınları yakın tarihe kadar  pek bilinmiyonrdu.

       Yaşadığımız asırda hayatını İslam’a vakfetmiş büyük bir deha ve alim Sad-i Kürdi (Nursi) nin binlerce sayfadan müteşekkil Risale-i nur külliyatı büyük bir iftihar vesilesi olmuştur.

         Ayrı insanlığın hayranlığını kazanmış büyük komutan ve kahraman Selahaddini  Eyyubi nin icraat ve adaleti tarihin altın sayfalarına yazılmıştır.

            Bazı Osmanlı sultanlarına hocalık yapan büyük Kürt  alimler Akşemseddin,  Molla Gıranı, İdrisi Bitlisi ve büyük şair Urfalı Nabi bunların başında gelmektedir.

        Yukarda  arz ettiğim mürşit ve alimlerin daha da çok anlatılması toplumun aydınlanması bakımından büyük bir zarurettir.

         Kürtçe müzik icra eden dengbejlerin  saatlerce söyledikleri müzikle bezenmiş şiir gibi mısraları ya bir hikaye, ya bir destan, ya bir aşk hikayesini şaşırmadan ifade etmeleri harika bir kültürün ve kabiliyetin tezahürüdür.

          Küt erkekleri, kadınları ve gerekse kızlarının ayrı giysileri vardır. Mesela bizim zamanımızda kadınlarla kızları ayırt etmek mümkündü. Kızlar başlarına taç giyerlerdi. Kadınlar ise Kofi  bağlarlardı. Siyah giyinmiş kadın ve kızlar matemi  hatırlatırdı.

        Son zamanlarda TRT Kürdi  bazı dizilerinde papyon kravat, fötr şapka, huni şeklindeki başlık alakasız bazı renkli elbiseler  ve yine bazı korolarda yer alan bayanların kıyafetlerin de  yoktur.

              Her şeyin aslı güzel ve dikkat çekicidir.

               TRT Kürdi yayınlarını halkın inancına, örf adet ve kültürüne göre yapmalıdır.

                  Arz ettiğim hususlar TRT Kürdinin başarılara daha da başarı katması içindir.

            

     

     

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.