TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı olacak mı?

Yazının Giriş Tarihi:
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 11:16

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili açıklaması spontane gelişti.

Kılıçdaroğlu bütçe üzerinde konuşurken, AK Parti milletvekilleriyle arasında şöyle bir diyalog gerçekleşti:

Kemal Kılıçdaroğlu: “İlk seçimde bu milletin nasıl tıpış tıpış yolcu edeceğini göreceksiniz.

Bülent Turan (AK Parti Grup Başkanvekili): “Muharrem İnce mi siz mi?”

Hasan Çilez (AK Parti Amasya Milletvekili): “Aday olabilecek misin?”

Ramazan Can (AK Parti Kırıkkale Milletvekili): “Aday ol, aday!”

Kemal Kılıçdaroğlu: “Benim aday olup olamayacağımı size kim söyledi? Kim söyledi?”

Kılıçdaroğlu, CHP kurultayında “İlk seçimlerde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız” dediği için, cumhurbaşkanı adaylığı sorulduğunda her defasında millet ittifakı ortakları ile birlikte karar vereceklerini söylediği için, ortak aday çıkaracaklarını ifade ettiği için, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’na aday olacağı yönündeki sözleri ilgi uyandırdı.

ORTAK ADAY

Kılıçdaroğlu, 24 Haziran 2018 seçimlerinde eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ortak cumhurbaşkanı adayı yapmak için çaba göstermişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral AkşenerKılıçdaroğlu ve Temel Karamollaoğlu’nun, kendilerine Abdullah Gül’ün ortak cumhurbaşkanı adayı olması yönündeki öneriyle geldiklerini açıklamıştı. Hatta o sıralarda Kılıçdaroğlu, görüştüğü liderlere Abdullah Gül ortak aday olursa HDP’nin de destek vereceğini iletmişti. Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklamasıyla ortak aday planı suya düşünce, Muharrem İnce CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olmuştu.

SİYASİ HAYATININ PROJESİ

Kılıçdaroğlu ortak cumhurbaşkanı adayı çıkaramadı ama yerel seçimlerde ortak aday çıkarmayı başardı. Bunun sonucunu da İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya’yı kazanmak suretiyle aldı. 2018 seçimlerinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Kılıçdaroğlu tüm enerjisini millet ittifakını koruma üzerine harcıyor. Yeni kurulan DEVA ve Gelecek partilerini de dahil ederek ittifakı genişletme planı yapıyor. 2023 seçimlerinde Erdoğan’ın karşısına ortak aday çıkarma fikri, Kılıçdaroğlu’nun siyasi hayatının en önemli projesi diyebiliriz.

KONUŞULAN ADAYLAR

Muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayları da gündemden düşmüyor. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Ali Babacan ismi de ortak cumhurbaşkanı adayları arasında geçiyor. CHP’nin büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da Cumhurbaşkanlığı için konuşulan isimler arasında yer alıyor.

KILIÇDAROĞLU ŞAŞIRTACAK MI?

Peki buna rağmen Kılıçdaroğlu, 2023’te cumhurbaşkanı adayı olacak mı?

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda verdiği sinyal, muhalefet cephesinde hesapların yeniden gözden geçirilmesine yol açtı. Ancak ben Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olacağını düşünmüyorum. CHP Lideri, son ana kadar ortak aday projesini hayata geçirmek için çaba gösterecek. Özal yurtdışı gezisine çıkarken, uçakta bir açıklama yaparak gündemi belirlerdi. Kılıçdaroğlu ise cumhurbaşkanı adaylığı tartışmasını ortaya atarak gündemi değiştirmeyi başardı.

BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ

1. Kılıçdaroğlu, cinsel taciz iddiaları ve “Ordu Katar’a satıldı” tartışmaları nedeniyle zor günler yaşayan CHP’yi bu durumdan kurtarmak için gündemi değiştirmeyi amaçladı.

2. Erken seçim silahını çekerek bir süre parti içi tartışmaları bastıran Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığı yönündeki sinyal vermek suretiyle parti içini konsolide etmeyi hedefledi.

3. Muharrem İnce’ye mesaj verdi.

İYİ PARTİ NASIL KARŞILADI?

Kılıçdaroğlu
’nun cumhurbaşkanı adaylığına yeşil ışık yaktığı yönündeki sözlerini “İYİ Parti’ye mesaj verdi” şeklinde yorumlayanlar da çıktı.

Millet ittifakının ortağı olarak Kılıçdaroğlu’nun adaylığı CHP’den sonra en çok İYİ Parti’yi ilgilendirir. İYİ Parti cephesinin nabzını tutmaya çalıştım. Cumhurbaşkanı adaylığının CHP Genel Başkanı’nın hakkı olduğunu düşünüyorlar. Parlamenter sistem vurgusu yapan CHP Lideri’nin bu sistemde aday olmasını beklemiyorlar. Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti’ye sopayı gösterdiği yönündeki yorumlara ise itibar etmiyorlar.

AKŞENER NE YAPACAK?

İYİ Parti’de hedefin muhafazakâr kesimden de oy alacağı ve kadın olması nedeniyle Meral Akşener’i ortak aday yapmak olduğu unutulmasın.

ERDOĞAN NASIL KARŞILAR?

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmayacağını düşünüyorum. Ama ters köşe yapar da aday olursa buna en çok Erdoğan’ın sevineceğini düşünüyorum. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı için CHP Lideri ile yarışmayı, kafasına konan bir talih kuşu gibi düşüneceğinden eminim.

BAŞÖRTÜSÜ MÜ DEDİNİZ?

YENGEMİN 
ismi Ayşe’ydi. Ancak devrimci arkadaşları ona Behice derdi. Altın gibi üç çocuğu oldu. Erken yaşta kaybettik. O nedenle Behice Boran isminin bizdeki çağrışımı farklıdır.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in Türk kadınının seçme ve seçilme özgürlüğüyle ilgili sözleri üzerine Ertuğrul ÖzkökBehice Boran’ı hatırlatınca o günlere gittim.

Bugün bile hâlâ bazı İslam ülkelerinde kadının seçilme hakkı yokken, 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle gurur duyan insanlardan biriyim. Dün Özlem Hanım’la da uzun uzun konuştuk. 2015 yılına kadar kadınlarımız seçme hakkını kullandı ama başörtülü kadınlarımız seçilme hakkından mahrum kaldılar.

MHP Antalya Milletvekili Nesrin Ünal, başörtülü olarak milletvekili seçilmişti. Ancak Meclis’e gelince başörtüsünü çıkarmak zorunda kaldı.

Merve Kavakçı başörtülü olarak milletvekili seçilmişti. Milletvekili yemini etmesine izin verilmedi. Ecevit’in, demokrat kimliğine yakışmayan bir şekilde, “Bu kadına haddini bildirin” sözleri üzerine Meclis’ten dışarı atıldı.

PARTİ KAPATMA DAVALARI

Merve Kavakçı’nın başörtüsü Refah Partisi hakkındaki kapatma davasında, “başörtüsü eylemi” şeklinde suç unsuru olarak yer aldı. Başörtüsü yasağını kaldırdığı için AK Parti hakkında kapatma davası açıldı. Erdoğan’ın siyasi yasak kapsamına alınması talep edildi. AK Parti ile MHP’nin ortak Anayasa değişikliği, “411 el kaosa kalktı” olarak sunuldu.

Ta ki 2015 yılına gelene kadar... Erdoğan başörtüsü yasağını kaldırdı, böylece Türk kadınının bir kısmı 81 yıl sonra “seçilme hakkı”na kavuştu.

Muhtar bile olamayan başörtülü kadınlar milletvekili ve bakan oldu. Peki başörtülü kadınlar Meclis’e girince ne oldu? Rejim mi yıkıldı, kıyamet mi koptu? Tam aksine, laik Türkiye Cumhuriyeti, mağdur ettiği kadınların bir kısmıyla barışmış oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.