TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BİR ÂLİM BİR ÂLEM

Yazının Giriş Tarihi: 16.02.2022 19:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 15:53

Âlim kelimesi genel manada bilen, bilgili ve ilim sahibi anlamlarına gelmektedir. Âlim kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup “A-lime” kökünden türetilmiştir.

İslam dininde bütün şerri hükümleri bilen, Kur’an-ı Kerim,  sünnet ve hadis içeriklerine vakıf olan, İslam ilmi konusunda ileri derecede bilgili olan kimseye âlim veya İslam âlimi denir.

İslam âlimleri kendi heva ve arzularından ziyade, Allah’ın emirleri ve peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in sünneti doğrultusunda yaşarlar. Bu tür âlimlerimiz Kur’an-ı Kerim’de Allah tarafından ve hadis-i şeriflerde peygamberimiz tarafından övülmüşlerdir.

“ Kulları içinden (hakkıyla) ancak âlimler Allah’tan korkarlar .”( Fâtır 28)

Ayetinde âlimlerin değeri vurgulanmıştır.

 

Aynı husus Kur’an-ı Kerim’de :

“ Bilmiyorsanız ehl-i zikre (âlimlere) sorun ! “ ( Nâhl 43 )

Şeklinde geçmektedir.

 

Peygamberimiz Hz.Muhammed (S.A.V), âlimlerin değerini :

“Kıyamet gününde âlimin mürekkebi, şehidin kanı ile tartılır, âlim mürekkebi ağır gelir.” (İ.Neccar)

 

‘‘ Âlimler, peygamberin mirasçılarıdır. Peygamberler altın, gümüş değil sadece ilim mirası bırakmışlardır. İşte bu ilim mirasına konan kimse, çok büyük bir kısmet kazanmış olur.’’ ( Ebu Davud )

‘‘ Âlimler, peygamberlerin varisleridir’’ ( İbni Mace )

Şeklinde ifade etmiştir.

Bu naslara baktığımızdaMüslüman insanlar olarak âlimlere ve ulemaya değer vermemiz ve onların yolundan gitmemiz gerektiği anlaşılıyor.

‘‘ Alimlere uyun! Onlar, dünya ve ahiretin ışıklarıdır’’ ( Deylemi )

Günlük hayatta aklımıza sık sık  sorular takılmaktadır. Bu soruların cevabını verecek ilmimiz olmadığından âlimlerimizin eserlerine veya âlimlerden ders almış hocalara başvururuz. Şüphesiz ki  âlimler derin bir maneviyat içerisinde yaşarlar. Bunun neticesindesıradan insanların anlayamadığı birçok olaya hakimdirler.

“ Bu örnekleri ancak âlim olanlar anlar.”( Ankebut 43 )

Ayetinde de olduğu gibi anlayamadığımız birçok şeyi anlar ve bilirler.

“ Âlimler birer rehberdir. ”( İ.Neccar )

Hadisini de göz önüne alırsak, âlimler bizler için birer rehber yani birer mürşittir.

İnsanoğlu olarak zaman zaman paradoksa girip içinden çıkamadığımız durumlar olmaktadır. Bu durumlarda hep bir arayış içine girip bir rehber , bir kılavuz ararız. Bununla birlikte günlük hayatta alacağımız kararları danışacak insanlar ararız. İşte bu hususta bizlere yön gösteren, ‘‘ Furkan’’ sıfatı ile doğruyu yanlıştan ayıran alimlere yönelmemiz gerekmektedir. Her insanın danışacağı, kendisinden ders alıp ilmi-hâl edeceği bir rehberi , bir mürşidi olmalıdır. Şüphesiz ki rehberlerin en güzeli ve en büyüğü de alemlere rahmet olarak yaratılmış olan, peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’ dir.

Âlimlere hürmet etmeli, onlarla birlikte olmalı, onları ziyaret etmeli ve dualarında yer edinmeliyiz.

Ulema olan insanları kendimize dost bellemeli ve onların ilerlediği yolda yani onların izinde olmalıyız zira Müslüman bir insanın izi ancak ve ancak fahr-i kâinat efendimiz Hz Muhammed (SAV)’in izidir. Şüphesiz ki Âlimlerimiz de efendimizin izindedir. Bu nedenle onların izi de bizim rotamızdır.

‘‘ Kişi sevdiği ile beraberdir’’ ( Buhari )

"Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.”( Tirmizi )

Hadislerinden de yola çıkarak beraber olduğumuz insanlar sevdiğimiz insanlardır ve birlikte olduğumuz insanlar bizi her hâli ile etkilemektedir. İyilerle olan iyi, kötülerle olan kötü olur. Cahillerle olan cahil, âlimlerle olan âlim olur. Bizler de âlimlerle beraber olmalı, bilmediklerimizi öğrenmeliyiz.

Efendimiz de insanların alimlerle birlikte olmasını ve onların ziyaret edilmesini istemiştir. Bu husus Hadis-i Şerifte şöyle geçmektedir:

‘‘ Âlime hürmet eden bana hürmet etmiş, onu ziyaret eden beni ziyaret etmiş olur.’’ ( İ.Rafii )

Büyük âlimlerimize baktığımızda hepsi mürşittir.  Aynı zamanda müritte olmuşturlar. Örneğin kabri Kayseri’de bulunan Seyyid Burhâneddin Efendi Hazretleri, dünyaya hoşgörü ve İslam’ı yayan Mevlana Celaleddin Rumi Hazretleri’nin mürşididir. Şu an hayatta olan en büyük İslam âlimlerinden biri olarak gösterilen, Mahmud Efendi Hazretleri zamanında mürid olmuş ve mürşidi Ali Haydar Efendi Hazretlerinden ders almıştır.

Sadece âlimler değil, âlim olmayan insanlar da mürid olmuşturlar.

İslam camiası tarafından sevilen yazar Üstat Necip Fazıl Kısakürek’de mürşidi Seyyid Abdülhâkim Arvasi Hazretleri’nden ders almış, gerçek benliğini mürşidi aracılığıyla İslam’da bulduğunu her fırsatta dile getirmiş ve mürşidi Seyyid Abdülhâkim Arvasi’ye ithafen: " Bana, yakan gözlerle, bir kerecik baktınız; Ruhuma, büyük temel çivisini çaktınız ! "sözlerini yazmıştır.

Bizler de hakikate ulaşmak içinâlimlerimizin izinden gitmeli, âlimlere hürmet etmeliyiz. Peygamber övgüsü almış atamız Fatih Sultan Mehmed dahi her hususta hocası Akşemseddin Hazretleri’ne danışır ve hürmet gösterirdi.

Derin bir maneviyata ve hikmete sahip olan âlimler, hayatlarını Allah katında en yüce din olan İslam’ı yaymaya ve yaşatmaya adamışlardır. Allah tarafından zuhur eden kerametlerini İslam için kullanmış, şeytan ve nefislerini dinlememişlerdir.

Her insan gibi nefis ve irade sahibi kılınmalarına rağmen, dünya tatlarından vazgeçmiş, zikir ve ibadetle meşgul olmuşlardır. Yazdıkları eserler bugün hâla insanlar tarafında kullanılmakta, ilm-i hâl edilmektedir.

Ömürlerini İslam’a adayan âlimlerimiz, geçmişte olduğu gibi bugün de irşad vazifelerini tamamlayıp birer birer aramızdan ayrılmaktadır. ‘‘Âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir. ’’

Bundan ötürüdür ki “ Bir âlim bir âlemdir ’’ diyoruz.

Allah (CC), İslam’ı yayan ve İslam ilmini hâkim kıldıran tüm âlimlerimizden ve tüm Müslümanlardan razı olsun . Ahirete intikal eden âlimlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, sağ olan âlimlerimize de uzun ve hayırlı bir ömür diliyorum.

Allah bizleri âlimsiz kalan topluluklardan eylemesin.

Vesselam…

 

                                             

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
google-site-verification=17JdBYTmCkOQ47__lWfiskKil_Sy4SbKNeDzgk4fPXs
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.