Doğan Bekin, Bölgesel Kuraklık için TBMM'ye Soru Önergesi Sundu
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın, T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün 96’ncı maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim. 24.03.2025
Doğan BEKİN
İstanbul Milletvekili
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 yılına ait ocak ve şubat aylarının yağış, sıcaklık ve kuraklık analiz raporları, yıllara göre yağışlarda düşüş, sıcaklık artışları ve meteorolojik kuraklık olaylarının arttığını göstermektedir. Uzmanlar, 2025 yılında özellikle Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde şiddetli kuraklık yaşanacağını öngörmektedir. Bu durum, tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açma riski taşımaktadır.
Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanacak kuraklık ve yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle suya erişim sorunlarının derinleşmesi bekleniyor. Bu, özellikle tarımsal üretimi olumsuz etkileyecektir. Kuraklık nedeniyle su kaynaklarındaki azalma ve kontrolsüz artan sondaj kuyuları gibi faktörler göz önünde bulundurularak, tarımsal sulamanın etkin bir şekilde yönetilmesi önemlidir. Ayrıca, bu bölgelerde su kaynaklarındaki buharlaşmanın artacağı göz önüne alındığında, kuraklıkla mücadelede tarımsal üretim desenlerinin belirlenmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Bu bağlamda, Bakanlığa yönelik şu sorular yöneltilmiştir:
1. Kuraklığın etkilediği bölgelerde su yönetimiyle ilgili bir planınız var mıdır? Varsa, bu planlar nelerdir?
2. Kuraklık yaşanan bölgelerde ürün deseninin (kuru tarım veya sulu tarım) değiştirilmesine yönelik herhangi bir ekim planı mevcut mudur? Varsa, nelerdir?
3. Sulu tarım yapan çiftçilerin kuraklık nedeniyle yaşadıkları zararların telafisi için Bakanlık olarak hangi tedbirler alınmıştır?
4. Kuraklığa dayanıklı tohum ve ürün geliştirme konusunda Bakanlık olarak yapılan çalışmalar nelerdir?
5. Kuraklıkla mücadele kapsamında diğer Bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa yürütülen projeler var mıdır? Varsa, bu çalışmalar nelerdir?
Bu sorular, bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak adına alınması gereken acil önlemleri gündeme getirmektedir.