olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Yüksek lisans öğrencisi zeytinyağı tesisi yönetiyor

Harran Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Mizgin Ay, azmiyle kadınların iş hayatında neler yapabileceklerini ortaya koyuyor.

Haber: Hasan Ray

Harran Üniversitesi Osman Bey Kampusunda yüksek lisans yapan Mardinli Mizgin Ay, ortya koyduğu örnek mücadele ile 40 ton zeytin işleme ve zeytinyağı üretimi yapabilen bir tesis kurdu. Kadının iş hayatında ne kadar başarılı olabileceğini kurduğu tesis ile ortaya koyan Mizgin Ay, “Karacadağ Kalkınma Ajansı GAP İdaresi UNDP ve Harran Üniversitesi HÜBAK desteği ile Sağlıklı Yarınlar için Organik zeytinyağı üretiyoruz” dedi.

Projenin sorumlusu kadınlar

Proje kapsamında kurulan Projenin yöneticiliğini Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar üstlenirken günlük 40 ton zeytin işleme kapasitesine sahip Ebrulim zeytinyağı tesisinde hem yüksek lisans çalışmasını yürütürken hem de zeytinyağı makinelerini çalıştıran Mizgin AY tüm tesisin sorumluluğunu üstleniyor. Mizgin Ay ile birlikte yüksek lisansa yapan diğer öğrenciler de tesiste çalışıyor.

Örnek bir proje sundular

 Adana Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden mezun olduktan sonra Harran Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmaya başlayan Mizgin Ay, Harran Üniversitesi’nin 2014 yılında tamamen kendi bütçesiyle kurduğu zeytinyağı işletmesinin ardından Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar yazdığı ikinci projede Karacadağ Kalkınma  Ajansı GAP İdaresi UNDP ve Harran Üniversitesi HÜBAK desteği  40  ton kapasiteli ebrulim zeytinyağı tesisinde de çalışmaya devam ediyor.

Arkadaşlarıyla birlikte yürütüyor

Ebrulim zeytinyağı tesisinde,   girişimcilik ruhunu üstlenen kadın girişimci ziraat mühendisi Mizgin Ay, gününün büyük bir bölümünü arkadaşları ile birlikte yağ tesisinde geçiriyor. Arkadaşlarına rehberlik eden Ay, organik zeytinyağı ve salamura üretimi yaparak Şanlıurfa’da örnek bir projeyi hayata geçirdi. Mizgin Ay, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Murat Oral ve Alparslan Karabacak ile birlikte işletiyor.

Zeytinyağı ve salamura üretimi yaptıklarını belirten işletme sorumlusu Mizgin Ay, geliştirdikleri projeyle ilgili şunları söyledi;

Bölgedeki çiftçilerin getirdikleri zeytinler önce temizleniyor. Ardından kırılıyor, zeytin hamur haline getirilerek geri kalan kısmı ile kontrolleri yapıldıktan sonra saf zeytinyağına dönüştürülüyor. Zeytin yetiştiriciliği konusunda ve zeytin konusunda Proje yöneticisi ile çiftçilere bilgilendirme yapıyoruz.

Elde ettiğimiz zeytinyağının bölge zeytinyağı kalite kriterlerini yükselttik. Proje kapsamında verdirilen tadım eğitimleri ile çiftçilerin bilgi düzeylerini artırıyoruz. Çiftçinin evde zeytinyağı kullanımının artırıyoruz. Geri kalanı ise Üniversite aracılığı satışa sunuluyor. Sofralık zeytinler ise kalitesine göre kırılarak ya da çizilerek salamura dönüştürülüp paketlenerek satılıyor

Mizgin Ay ile birlikte projede yer alan lisans öğrencisi Murat Oral ise şunları söyledi;

Zeytinler önce yıkanıyor, ardından kırıcı ile çekirdeği kırılıyor. Belli bir süre malaksörde işlendikten sonra dekantör ve seperatörden sonra zeytin yağı elde ediliyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!