olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Yeşil zeytin tezgahlarda görücüye çıktı

Yeşil zeytin tezgahlarda görücüye çıktı
Şanlıurfa’da kışın tüketilmek üzere satışa sunulan çeşit çeşit yeşil zeytinler, tezgahtaki yerini almaya başladı. Kilosu 4 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulan zeytinlere, yoğun ilginin olduğu görüldü.

İBRAHİM HALİL KAHRAMAN/ŞANLIURFA OLAY

Kış aylarında kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi arasında yer alan yeşil zeytin hasadı başladı. Ekim ayının ortalarında başlayan zeytin hasadının başlamasıyla birlikte vatandaşlar da kış hazırlıkları için kolları sıvadı. Şanlıurfa’nın belirli bölgelerinde kurulan tezgahlarda satışa sunulan zeytinlerden kilolarca alan vatandaşlar, çizilme ve kırılma yöntemiyle makineden geçirilen zeytinleri kış aylarında tüketmek için depoluyor.

 

Çeşidine ve kalitesine göre fiyat

Birçok yerde kurulan tezgahlarda satışa sunulan zeytinlerin, fiyatı 4 liradan başlayarak, 8 liraya kadar çıkabiliyor. İlk ürünlerin tezgâhlara geldiğini belirten zeytin satıcısı esnafı, “Tezgâhlarda 15 çeşit zeytinimiz bulunmaktadır. Bunlar çeşidine ve kalitesine göre fiyatlandırılıyor. Kilosu 5 ile 8 lira arasında satılıyor. Bursa Gemlik 7 TL, Nizip 5 TL, Antalya Yasemin 6 TL, Balıkesir Ayvalık 5 TL ve Aydın Domat zeytinler 7 TL'den satılıyor” dedi.

 

Zeytinin faydaları

Uzmanlara göre yeşil zeytinin faydaları ise saymakla bitmiyor. İşte zeytinin faydaları;

" -Yeşil zeytin tüketmek karaciğer sağlığı için faydalıdır.

-Yeşil zeytin tüketimiyle kan şekerini düşürmek de mümkündür. Kan şekeri yükselen kişiler yeşil zeytin tüketerek kan şekeri düzeylerini düşürebilirler.

-Yeşil zeytin A, C ve E vitaminleri içerir. Bu vitaminler göz sağlığı, cilt sağlığı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi konularda da etkilir.

-Dövülerek romatizma ağrılarının olduğu bölgelere sarılan yeşil zeytin çekirdeği, bu ağrıların hızlıca iyileşmesini sağlar.

-Yine romatizmaya bağlı şişliklerin giderilmesi için de yeşil zeytin çekirdeği kullanılabilir.

-Yeşil zeytinden elde dilen yağ oldukça faydalı bir yağdır. Zeytinyağı yeşil zeytinden elde edilir.

-Yeşil zeytin kimilerine göre siyah zeytinden daha lezzetlidir. Elbette bu bir tercih meselesidir ama her iki zeytinin de meraklısı ve tiryakisi ayrıdır.

-Yeşil zeytinin kolesterolü de düşürdüğü bilinmektedir."

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!