olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Yerel Basının sorunları Sektör Buluşmaları’nda

Yerel Basının sorunları Sektör Buluşmaları’nda
MÜSİAD tarafından 5. si gerçekleştirilen "Sektör Buluşmaları" toplantısında, yerel basın ve yayın kuruluşlarının sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili istişarelerde bulunuldu.

MÜSİAD tarafından belirli aralıklarla düzenlenen "Sektör Buluşmaları" toplantısı, iş çevrelerinin sorunlarını ve çözüm yollarını masaya yatırmaya devam ediyor. Önceki gün MÜSİAD Şanlıurfa Şubesi'nde 5. si gerçekleştirilen toplantıda, basın-yayın, ambalaj ve medya sektöründen temsilcilerle bir araya gelen MÜSİAD BYM Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Dörtbudak, toplantıların verimli geçtiğini belirterek, dosya haline getirilecek sonuç dosyalarının ilgili mercilere iletilmesi yönünde adım atacaklarını belirtti. 

 

MÜSİAD Şanlıurfa Şubesi'nde 5. si gerçekleştirile ve sektörün sorunlarının ele alındığı toplantıya, Nova Copy Center Sahibi Fuat Badıllı, Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi Celal Çifçi, Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, BYEGM Şanlıurfa İl Müdürü Erdoğan Güvel, BYEGM Şanlıurfa Şube Müdürü Zikrullah Karabulut, UYGAD üyelerinden Mehmet Sıtkı Aloğlu, Şanlıurfa Matbaacılar Derneği Başkanı Ramazan Tahsin Birgül, Gazeteci Mustafa Çiçek, Matbaacı Orhan Özkutlu ve GTV ortaklarından Faruk Bayuk katıldı.

 

 ÇİFÇİ, DOĞRUDAN TEMİN SEKTÖRÜN EN BÜYÜK PROBLEMİ

 

Toplantıda basın sektörünün sorunlarıyla ilgili görüş bildiren Olay Medya Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çifçi, doğrudan teminle gerçekleştirilen hizmet alımlarının sektöre büyük zarar verdiğini, kurumlar ve belediyelerin şeffaflık ilkesi gereğince ihaleye çıkmaları gerektiğini ifade etti. Şanlıurfa'da resmi ilan yayınlama hakkına sahip 8 gazetenin doğrudan teminle mücadele amacıyla platform kurduğunu hatırlatan Çifçi, "Biz gazete sahipleri olarak hizmet alımlarının ihaleye çıkmasını istiyoruz. Zaten etik ve ahlaki olan da budur. Bir hizmet alımı için ihaleye çıkılır. En uygun fiyatı kim veriyorsa, iş ona yaptırılır. Şeffaflık ilkesinin gereği budur. Ancak ilimizde doğrudan temin art niyetli ve fuzuli bir şekilde kullanılıyor. Halkın vergileriyle oluşturulan bütçeler, doğrudan temin yoluyla peşkeş çekiliyor. Bu durum piyasada namusuyla para kazanmaya çalışan iş çevrelerini de etkiliyor. Yaptırılacak olan işin adresi belli olunca, piyasada rekabet ortamı ortadan kalkıyor. Halkın vergisiyle oluşturulan bütçeler doğrudan temin yoluyla harcanırken, devlet zarara uğratılıyor. Biz Şanlıurfa'da yayın yapan yerel basın kuruluşları olarak, kamuda yapılan doğrudan temin alımlarının amacı dışında kullanılmaması gerektiğini ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerine hatırlatmayı bir görev biliyoruz" diyerek kamu imkânlarının yanlış kullanılmasına karşı mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.

 

POLAT, URFA HALKI YEREL BASINI SAHİPLENMELİ

 

Yerel basın kuruluşlarının, ilan gelirlerine bağımlı olmadan kendi ayakları üzerinde durabilmesi gerektiğini vurgulayan Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, halkın yerel basına sahip çıkmasının önemini savundu. İş çevrelerinin, kurumların ve yerel yönetimlerin basın kuruluşlarını şantaj aracı olarak kullanan isimlere yanaştığını, bu isimlerle oturup kalktığını aktaran Polat, "Yerel gazetelerin maddi kaynakları bellidir. Bunlar ilan, abone ve özel reklam gelirleridir. Urfa basınında ciddi bir problem söz konusuydu. Yayın yapan yerel gazete sayısı 30'a çıkmıştı ve kalite yerlerdeydi. Biz büyük bedeller ödeyerek ve fedakârlıklarda bulunarak bu sayının 8'e düşmesi için mücadele verdik. Geldiğimiz noktada kısmen başarılı olduk ancak sorunlar devam ediyor. İnternetin hızla geliştiği bir çağda, yazılı basın doğal dezavantajlar yaşıyor. Bunlara ek olarak yozlaşmış insanların sektörde güç kazanması ve kurumlardaki yöneticilerin dürüstlükten uzaklaşması şehrimize ve sektörümüze ciddi zararlar veriyor. Gazetelerin ve diğer medya kuruluşlarının kurumsal bir dönüşüm gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak içinde bulunduğumuz şartlar, bu dönüşümün gerçekleştirilmesini engelliyor. Yaptığımız işin maliyeti ve elimize geçen gelirle daha kaliteli ve özgür bir basın inşa edilemez. Urfa halkı, kendileri için mücadele eden, denetim görevini yerine getiren, kendileri adına sorgulayan yerel basına sahip çıkmalı. Esnaflarımız en azından bir gazeteye abone olmalı. İş adamları şantaj karşılığı yaptıkları ödemeler ve sus payları yerine, yönettikleri firmaların reklamlarıyla dürüst, namuslu gazetelere destek olmalı. Biz memleket olarak bunu başarabilirsek sektörümüzü art niyetli insanların tesirinden korumuş oluruz" diyerek görüşlerini dile getirdi.

 

DÖRTBUDAK, SORUNLAR İLGİLİ MERCİLERE İLETİLECEK

 

Toplantının sonunda kısa bir değerlendirmede bulunan MÜSİAD BYM Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Dörtbudak, "Şubemizde düzenlenen Basın, Yayın, Medya sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantımız verimli ve faydalı geçti. Belirlenen konular üzerinde görüş alış-verişinde bulunuldu. Sonuçlar dosya halinde hazırlanarak gerekli ve ilgili mercilere iletilecek İnşallah. Toplantının tekrarı ve daha kapsamlı yapılması yönünde katılımcı arkadaşlarımızla mutabık kaldık. Şanlıurfa MÜSİAD olarak katılımcı sektör temsilcilerine konuya hassasiyetlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!