olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Yanlış İlaçlama Pamuğa Zarar Verir

Yanlış İlaçlama Pamuğa Zarar Verir
Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, Çiftçileri, yanlış ilaçlamaya karşı uyarıda bulundu.

Öztürkmen, “ Çiftçilerimiz İlaçlamayı mutlaka mühendis kontrolünde yapsın. Yanlış ilaçlama pamuğun kurumasına kadar zarar verebilir.” Dedi.

Şanlıurfa’da çiftçiler pamuk tarlalarında yeşil kurt, zeng ve kırmızı örümcek’e karşı ilaçlama yapıyor. Yapılan bu ilaçlamalara karşı Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, Yanlış ilaçlamaya karşı önemli uyarılarda bulundu.

  Fazla ilaç bitkide gelişmeyi durdurur

 Tarlaya atılan ilaca dikkat edilmesi gerektiğini belirten Öztürkmen, “ Çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken bir şey var. Tarlaya kimyasal olarak atılan her ilaç doğaya zarar veriyor. Onun için çiftçilerimiz eğer tarlasına ilaç atması gerekiyorsa atsın. Yoksa atılan o ilacın maddi külfeti var birde doğaya zarar verir. Fazla ilaç bitkide gelişmeyi durdurur. Birkaç ilaç beraber karıştırılıp tarlaya verildiğinde bunu mühendislerin kontrolünde yapılsın. İlaçları bitkiye az verirsen kurtları öldürmüyor. Çok verdiğimizde de zarar veriyor. Verilen ilaçların ne zaman nasıl ne kadar verileceğini mühendislerimize danışılarak verilmelidir.” Dedi.

 Çiftçilerimiz, danışmanlarımıza mutlaka ulaşsın

Bölgede yaygın olarak çalışan yaklaşık 400 tarım danışman mühendislerin olduğunu belirten Öztürkmen, “ Şimdilerde çiftçilerimizin korkulu rüyası olan yeşil kurt olsun, zeng olsun, kırmızı örümcek olsun bu tür pamuğa zarar veren canlılar bu nem miktarı arttığı için hızlı bir şekilde yayılıyorlar. Onun için çiftçimiz böylesi bir durumda karşılaştığında zaman kaybetmeden sahada bulunan danışmanlarımıza mutlaka ulaşsın. Çiftçimiz bundan karlı çıkacaktır. Mühendislerimiz dışında, bir o kadar da zirai ilaç bayilerimiz ve reçete yazan arkadaşlarımız var. Ruhsatsız bayilerden kesinlikle ilaç almasınlar. Çünkü etkisi olmayan sahte ilaçlar veriliyor. Onun için çiftçilerimiz ruhsatlı bayilerden mühendis kontrolünde ilaç alsınlar. Bölgede şuanda toplam yaklaşık olarak bin tane ziraat mühendisimiz çiftçimize danışmanlık hizmeti vermek için çalışıyor. Bu mühendislerimizin tamamı pamuk konusunda çok büyük deneyime sahipler.” Diye konuştu.

  Vakit kaybetmeden çiftçiler ilaçlamalarını yapsınlar

 

Hasta olan pamuğun verimiyle sağlıklı olan pamuğun veriminin aynı olmayacağını ifade eden öztürkmen, “ Çiftçilerimiz ürünlerinde her hangi bir hastalıkta vakit kaybetmeden mutlaka danışmanlarımıza göstersin. Hasta olan bir pamuğun dönümünden 300 kilo anca alırken sağlıklı bir pamuktan dönümü 600 kilo pamuk alınabilir. Bizim tarım danışmanlarımız var. Hiçbir ücret almadan kontrolünü yapmaktadır. Çiftçimize hiçbir bedeli yok.   Bu danışmanlarımızın ilaç bayileri de yok. Herhangi bir ticari kaygıları yok. Onun için çiftçilerimize yazılan ilaçları gönül rahatlığıyla alabilirler. Çünkü bazı çiftçilerimiz yazılan ilaçları mühendislerin ticari kazançları olduğunu düşünerek yazılan reçeteyi almıyor. Tarlasında da ciddi bir hastalık meydana geliyor. Aldığı ürün düşük oluyor.” İfadelerini kullandı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!