olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Yağmur çiftçinin yüzünü güldürdü

Yağmur çiftçinin yüzünü güldürdü
Şanlıurfa’da iki günden bu yana ara ara yağan yağmur, çiftçinin yüzünü bir nebze de olsa güldürdü. Çiftçi, hasretle bekleyen yağışın devam etmesini umuyor.

Haber: Mehmet Halhalli

Kent genelinde son yıllarda yaşanan kuraklıkla birlikte su kuyularının kurumasıyla zor günler yaşayan çiftçinin son iki gündür merkez ve ilçelerde yağan yağmurla birlikte yüzü gülmeye başladı. Yaşanan kuraklık nedeniyle kuruma noktasına gelen ekinler, iki günden bu yana yağan yağmurlarla kurtuldu. Yağmur yağması için dua eden çiftçiler, yağmurun yağmasıyla biraz olsun rahatladı.

‘Yağmur sayesinde tarlalar en az bir hafta su istemez’

Yeni ekilen veya hasat edilen mahsulün sulanması gerektiğini belirten çiftçiler, “Yağmurun birçok ürüne zararı olmadığı gibi, bilakis faydası var. Mısır, taze fasulye, biber, karnabahar, pancar, lahana, ıspanak ve pırasa yağmura doydu. Bu da azalan maliyet ve işçilik demek. 5-6 saatlik bir yağmur sayesinde tarlalar en az bir hafta su istemez. 10 dönüm biber tarlasının yağmur yağdığı için sulanmaması sayesinde çiftçinin 500 TL’si cebinde kalacak. Harran Ovası’nda 120 bin dönüm alanda sulu tarım yapıldığı göz önüne alınırsa, yağmur yağışının katkısı daha iyi anlaşılır” dedi.

Dışa bağlılık azaldı

İki günden bu yana aralıklarla yağan yağmur, çiftçi başta olmak üzere geçimini topraktan kazanan vatandaşı sevindirdi. Kuraklık nedeniyle tarladaki ürünlerini kaybetme riski taşıyan çiftçi, yağmur ile bir nebze de olsa rahat nefes aldı. Yağışın ardından gelen güneşli hava, ekinlerin kısa zamanda boy vermesini sağladı. Ekinlerin boy vermesi hem çiftçileri sevindirdi hem de Türkiye’nin hububat ihtiyacını büyük oranda karşılayan Şanlıurfa’da yüksek rekolte beklentisi, Türkiye’nin dışa bağlılığını da azalttı. Öte yandan yağmur yağışı bu hafta içinde de devam edecek ve özellikle hafta sonunda yağışların oranı yüzde 70’lerin üstüne çıkacak.

Vatandaş, yağışların devam etmesinden umutlu

Yaz aylarında yağışların az olması nedeniyle kuraklık, çiftçinin belini bükmüş, barajların doluluk oranını düşürmüştü. Çiftçilerin beklediği yağmur aylar sonra gelirken, vatandaşlar da iki gündür yağan yağmurla birlikte sevinç yaşadı. Vatandaşlar yağmurun bereket olduğunu, kuraklığı azaltacağını söylerken yağışın devam etmesini dilediklerini ifade etti.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!