olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Vekil Sürücü, kentteki vaka artışını Meclis'e taşıdı

Vekil Sürücü, kentteki vaka artışını Meclis'e taşıdı
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa’da artışa geçen koronavirüs vakasını ve yaşanan sağlık sorunlarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Koronavirüs salgınının Doğu ve Güneydoğu illerinde ileri boyutlara ulaştığını ve önlem alınmadığını belirten HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, verdiği soru önergesinde, “Bakanlığınızca Covıd-19 pandemisine dair kamuoyuna açıklanan günlük veriler, TTB (Türk Tabibler Birliği ) ve SES (Sağlık Emekçileri Sendikası) tarafından yapılan açıklamalarda yanıltıcı bulunmuştur. Yine TTB ve SES’in açıklamalarına ve basına yansıyan haberlere göre birinci dalga halen kontrol edilememişken, salgın Doğu ve Güneydoğu İllerinde hızla yayılmaktadır ve 13-19 Temmuz itibarıyla yeni vaka görülme sıklığı Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüz binde 17.8 olup Türkiye ortalamasının (yüz binde 8.0) iki katından fazladır. Son günlerde paylaşılan yeni vakaların üçte birinin Doğu ve Güneydoğu illerine ait olduğu da izlenmektedir” ifadelerini kullandı.

Sürücü, verdiği önergede, hastanelerdeki doluluk oranına da dikkat çekti. Şanlıurfa’da her gün 300’ün üzerinde vaka yaşandığını belirten Sürücü, “Yatak ve yoğun bakım ünitelerinin dolmaya başladığı, günlük 300 ile 350 civarında pozitif vakanın tespit edildiği Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Batman’nın sosyo-ekonomik koşulları göz önünde bulundurulduğunda yoksuluğun hijyene bütçe ayırmakta en büyük engel olduğu ortaya çıkmaktadır. Halk sağlığının korunması adına tüm yurttaşlara maske ve dezenfektan dağıtılmalı, anadillerde yazılı ve görsel bilgilendirme materyalleri geliştirmelidir.Sosyal devlet olmanın gereği olarak yukarıda belirtilen iddiaların aydınlatılması ve gerekli önlemlerin zaman kaybedilmeden alınması gerekmektedir” dedi.

Milletvekili Sürücü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

 

  1. Bakanlığınızca açıklanan verilerin TTB ve SES tarafından eksik veriler olduğu iddiası hakkında kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır?
  2. Bakanlığınız TTB ve SES’i pandemi yönetimi sürecine dahil edecek midir? Etmeyecekse neden etmecektir?
  3. Bakanlığınızın yerel yönetimlerle ortak bir çalışması mevcut mudur? Değilse yurttaşa en hızlı ulaşan belediyelerin süreç dışında bırakılmasını sağlıklı buluyor musunuz?
  4. Şanlıurfa ve Diyarbakır başta olmak üzre kamu kurumlarında oluşan uzun sıralara ve izdihama ilişkin bir düzenleme oluşturacak mısınız?
  5. Şanlıurfa, Batman ve Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinin sosyo-ekonomik gerçekleri doğrultusunda hijyene bütçe ayıramayan yurttaşların tespiti ve gerekli sosyal destek sağlanacak mıdır?
  6. Bakanlığınız Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır’da elektrik kesintileri yüzünden susuz kalan köylerin hijyen sorunları konusunda bir düzenleme yapmayı planlamakta mıdır?

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!