olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Vatandaş bu kış donacak

Vatandaş bu kış donacak
Yaklaşan kış aylarıyla birlikte vatandaşta ısınma telaşı da başladı. Ancak vatandaş bu yıl yüksek olan odun fiyatlarından dolayı kışın üşüyeceğe benziyor.

Haber: Mehmet Kaması

Şanlıurfa’da yaklaşan kış mevsimi ile kış hazırlıklarına başlayan oduncu esnafı bu yıl satışların artacağı ve ileri ki aylarda işlerin daha da yoluna gireceğini söyleyerek bu yıl odun satışlarından umutlu olduklarını ifade etti. Ancak odun fiyatların yüksek olması bu yıl vatandaşı kara kara düşündürüyor. Odun fiyatının geçen yıllara göre pahalı olduğunu söyleyen vatandaşlar ise bu yıl odun alacak maddi durumlarının olmadığını söyledi.

Her geçen gün işlerinin kötüye gittiğinden şikâyet ede esnaflar ise doğalgazın kendi işlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Yeni yapılan binaların ve teknolojinin getirmiş olduğu rahatlıkla birlikte Şanlıurfa’nın yarısından fazlasının artık odun kullanmadığını söyledi. Eskiden satışlarının yüzde yüz yapıldığını ifade eden esnaf doğalgaz ile birlikte işlerinin yüzde otuza kadar düştüğünü belirtti. Kış aylarında odun satışı yapamadığından yakınan esnafın yanında odunun pahalı olmasından dolayı kışın yakacak odun alamayacağını söyleyen vatandaş da odunun pahalı olmasından şikâyetçi.

‘Maddi durumu iyi olmayan vatandaş alıyor’

Konu ile ilgili mağduriyetlerini ve şikâyetlerini dile getiren esnaf, “ Bizler burada yapamıyoruz. Son yıllarda çıkan doğalgaz ile birlikte odunlar satılmaz oldu. Zengin insanlar gelip odun almazlar. Fakir kesim insan gelir onlarda az alıyor ondan dolayı kış olsun yaz olsun satışlarımız yok. Bize odun pahalıya geliyor bizde satılmayan odunu pahalıya satamıyoruz.” dedi.

 

‘Kış aylarına hazırlık olsun diye depolama yapıyoruz’

İler ki günlerde az da olsa işlerinde biraz düzelme olacağını ifade eden oduncu esnafı, “Şuan sadece hazırlık aşamasındayız. Odunlarımızı depolarda biriktiriyoruz, havaların soğumasını bekliyoruz. Ama bizimkisi bir umut son yıllarda olduğu gibi bu yılda odunların çoğu elimizde kalacak. Vatandaş artık doğalgaza geçti ondan dolayı kimse almıyor. Ama ne yaparsınız işimiz bu mecbur zararda olsa getirip depolarda bulundurmak zorundayız. Yani bizimkisi satılması için bir umut olması gerekiyor.” diye konuştu.

‘Fiyat ne bizi nede vatandaşı memnun ediyor’

Fiyatların kendilerini memnun etmediğini söyleyen esnaf, “Fiyat konusunda odun bizi pek memnun etmiyor. Çünkü işçi masrafı, kira parası, elektrik, su ve kendi paramız derken aylık masraf alıyor başını gidiyor. Şuan tonu 600 TL den satıyoruz. Ama bize pahalıya geldiği için bu fiyatla satmak zorundayız. Bu fiyata satmamıza rağmen masrafları zor karşılıyor. Bunu pahalı bilen vatandaş da almaya yanaşmıyor ondandır işlerimiz gittikçe kötüye gidiyor.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan vatandaşın tepkisini çeken odun fiyatları bu yıl ne alıcıyı nede satıcıyı memnun diyor. Kışa daha girmeden fiyatların bu kadar pahalı olduğunu belirten vatandaş kış aylarında fiyatların nasıl yükseleceğini düşünemediklerini söyledi.

‘Bu kış donmaktan başka çaremiz yok’

 

Bu kış ayında odun alamayacakları için donacaklarını söyleyen vatandaş ise, “Bu yıl odun fiyatlarının bu kadar yüksek olması bizleri kara kara düşündürüyor. Zaten şuan günümüzde odunu maddi durumu pek iyi olmayan aileler yakacak olarak kullanıyor. Fiyatların yüksek olmasından dolayı bu yıl çoğu aile odunu bile alamayacak. Daha eylül ayın başındayız fiyatlar bu kadar yüksek kış ayında fiyatları düşünemiyoruz bile. Ne yapalım bu kışta bir şey yakmayız donup kalırız başka çaresi yok.” dedi.

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!