olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Vatandaş, ABD seçimlerini yorumladı

Vatandaş, ABD seçimlerini yorumladı
Vatandaş, dünyada söz sahibi ülkelerin başını çeken ABD’de gerçekleşen seçim hakkında konuştu. Vatandaşa değişen bir şeyin olmadığını ve ABD’nin eski ABD olduğunu söyledi.

Haber: Mehmet Kaması - Murat Doğan

Dünyanın en büyük askeri, ekonomik ve siyasi güçlerinin başını çeken Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) önceki ün başkanlık seçimi için sandık başına gitti. Milyonlarca kişinin sandık başına gittiği ABD’de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, seçimi kazanmasına kesin kazanması gözüyle bakılan Demokratların adayı ve mevcut Başkan Obama tarafından desteklenen Hillary Clinton’ı ezerek başkanlık koltuğuna oturdu.

Piyasalar Trump paniği yaşadı

Cumhuriyetçi Donald Trump’ın koltuğa oturmasıyla birlikte Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde ekonomik alanda bir panik havası yaşandı. ABD Doları, EURO ve altında müthiş bir dalgalanmanın yaşanması ve hızla bir değer kazanması birçok ülkeyi olumsuz etkiledi. Bu olumsuz etkilenmelerin adreslerinden biri de Türkiye oldu. Türkiye’de de ABD Doları, EURO ve altında hızlı bir artış ile tarihi zirve görüldü.

‘Değişen bir şey yok’

Bunun üzerine vatandaşların fikrini alarak siyasi ekonomik anlamda Türkiye ve Ortadoğu’nun siyasi ve ekonomik geleceğini vatandaşa sorduk. Vatandaş, Trump’ın başkanlığa gelmesinin sadece isim değişikliği olduğu fikrinde olduğunu beyan etti. Vatandaşa göre Trump ya da Clinton sadece birer simge olarak orada duruyor. ABD’nin projeleri belli ve Türkiye ile İslam coğrafyası açısından değişen bir şey olmayacak. Türkiye ekonomik alanda etkilenebilir.

İşte vatandaşın yani sokağın ABD seçimi hakkında düşündükleri;

‘Trump’u üst akıl yönetecek’

Mehmet Fatih Gürez

Clinton sanki göçmen, İslam ve Türkiye karşıtı değil miydi? Aslında ABD başkanının kim olduğu çok önemli değildir. Çünkü başkan dışında ABD’nin Üst Akıl olan bir kesim vardır. Trump ise bu Üst Akıl kesimden habersiz bir adım atamaz. Zaten ABD’nin başına sıradan bir insanı bile alsanız ABD yine iyi bir şekilde yönetilir. Bundan dolayı ABD’nin aslında kimin geldiği çok önemli değil. Biz Obama Müslüman, göçmen ve Türkiye tarafında demiştik peki ne oldu? ABD bu düşmanlığı yıllar boyunca yaptı ve yine yapacaktır.

Yalçın Erdoğan

Sonuçta ABD kanla beslenen bir devlet olduğu için buna şaşırmamak gerekiyor. Türkiye ekonomisi içinse olumsuz günler bizi bekliyor diyebiliriz. Ortadoğu’da yaşanan sıkıntılar yukarda dediğim gibi terör ve bu sıkıntılar daha da artacaktır gerçekten zor günler bizi bekliyor.

‘Amerika’nın Irak’ta ki başarısızlığı kariyerini alt üst etti’

Özcan Ataş

Clinton bir maşa olarak kullanılmak istendi diye düşünüyorum ilk önce siyahî bir lider ile ırkçılık karşısındayız denildi sonrada bayan bir aday ile de sevimli kılınmaya çalışıldı Amerika Birleşik Devletleri dolar Euro piyasanın alt üst olmasının sebebi Trump değil sonuçta belli bir istikrarda ilerleyen Amerika başkan değiştirdiği için yeni reformlara gideceğinden hali ile piyasalarda bundan etkilenecektir.

Trump değil başka adayda seçilmiş olsaydı bu piyasaları etkilerdi bunun haricinde Amerika’nın biliyorsun Irak’a ki başarısızlığı kariyerini alt üst etti. Trump ise bu söylemler ile kariyer kazanmaya çalışıyor bunun içinde İslam karşıtı söylemler ile İŞİDİ ben bitireceğim demeye çalışıyor İslam karşıtı söylemler ile oy toplama çalışıyor bunun ben pek fazla etkili olacağını da sanmıyorum keza Amerika tarihinde ki siyahi ayaklanmasını hatırlarsak siyahiler o ayaklanmadan sonra söz hakkına sahip oldu yani Amerika böyle bir eyleme kalkışamaz bu Trump da olsa dâhildir sadece söylemler ve kısıtlamalar yapabilir.

‘Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecek’

Bışar Kaması

ABD zaten Dünya siyasetini başkanları belirlemiyorlar ki sistem belirliyor. Dünya Trump’un başa geleceğini hiç tahmin etmezdi Avrupa hala şoktadır ondan dolayı piyasa da hareketlilik oldu ama bir piyasadaki yükseliş geçicidir. Eski seviyeye düşeceğinin kanısındayım. Dolar Anlatın ve Euro’nun yükselişi Türkiye’nin ekonomisi açısında düşündüğümüz de olumsuz etkileyecektir işte çünkü biz dışa bağımlı bir ülkeyiz ve bundan dolayı dışarıda aldığım bir mal bize daha pahalıya mal olur bundan dolayıdır ki dış ticarette kısa süreli de olsa olumsuz etkileniriz.

‘ABD’nin yüzyıllık projesi Trumpla değişmez’

Ortadoğu da yaşanan sıkıntılar değişeceğini hiç sanmıyorum. Çünkü ABD’nin büyük Ortadoğu projesiyle uzun vadeli planları vardır bu hiç bir başkan ile değişmedi. Trump’la da değişmez. Uygulandığı Angle Sakson Kapitalizmi hiçbir zaman değiştirmez yani adamların yüzyıllık projesidir bu Trump la değişeceğini hiç sanmam ABD gibi büyük ülkeler için şahısların pek bir önemi yoktur onlar için önemli olan sistem ve uzun vadeli yüzyıllık projelerini hayatta geçirmektir.

‘ABD’de değişen tek şey isimler olacak’

Ahmet Yesevi Kılıç 

ABD’nin politikaları zaten belli. Bu politika şahsiyetle değişmeyecek durumda. Bu nedenle Başkanlığa kim gelirse gelsin ister Cumhuriyetçi olsun ister muhafazakar olsun bu strateji değişmiyor. Her zaman aynı stratejiyi kullanıyorlar. Yani değişen tek şey isimler oluyor. Bu seçim sonrasında bizi de nasıl bir süreç bekliyor, hep beraber göreceğiz. Trump hakkında karalama kampanyası başlattılar. Sonuçta en çok oy alan Trump oldu. İyi mi kötü mü olduğunu, Türkiye’ye bakış açısı nasıldır zaman gösterecek.

‘Trump’un daha kötü bir siyaset izleyeceğini düşünüyorum’

Kenan Çöte

Trump Cumhuriyetçi bir başkandır. Amerika başkanlığı koltuğuna oturan Cumhuriyetçi Başkanlar, genelde savaş yanlısı bir tutum sergiler. İşgalleri en çok cumhuriyetçi başkanlar yapar. Trump zaten iş adamı para için işgalin yapmayacağının garantisi yoktur. Bu durumda dolarda da fazla değişme olmaz. Bush bile Trump’a oy vermemiş. Trump’ın daha kötü bir siyaset izleyeceğini düşünüyorum.

‘Bir vatandaş olarak ikisini de sevmem’

Sinan Öztürk

Clinton ve Trump’un arasında bir fark görmüyorum. İkisi de görüşümde aynı. Müslümanları sevmeyen iki lider. İkisinin de İsrail geleneğini sürdüreceğini düşünüyorum. İki başkan adayı arasında tek fark Clinton, daha gizli kepazelik yapar. Trump ise açık açık kinini ve nefretini gösteriyor. Zaten bir vatandaş olarak ikisini de sevmem.

‘Hep keskin ve düşmanca bir politika izledi’

Abdullah Tanraklı

Clinton’un seçilmesini isterdim. Çünkü Clinton daha ılımlı bir bakış açısına sahip bence. Türkiye ile de anlaşabilecek bir karaktere sahiptir. Trump ise seçim dönemi boyunca hep keskin ve düşmanca bir politika izledi. Trump, zaten Türkiye’ye ve İslam’a karşı da çok düşmanca, ırkçı bir söylemde bulundu.

 ‘Müslüman'lara ve Doğu halkına önyargı ile bakıyor’

Melih Çöte

Trump ABD'nin yeni Başkanı. Medyadan duyduğumuza göre göçmen karşıtı bir yapısı var. Müslüman'lara ve Doğu halkına önyargı ile bakıyor. Ama Türkiye'den çok destek aldı. FETÖ ile ilgili konuşmaları bunu çok etkiledi. Bildiğim kadarıyla çok zengin birisi. Parayla çok şey elde etmiş. Clinton'dan hiçbir farkı yok bence. Aynı boncuğun sarısıdır.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!