olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Uzmanlardan ailelere karne uyarısı

Uzmanlardan ailelere karne uyarısı
Psikolog Mehmet Güven, “Anne babalar birbirini suçlama, okulu suçlama gibi bir değerlendirme yaparak çocukta suçluluk duygusunu gelişmesine neden olabiliyor” dedi.

RÖPORTAJ:AZİZ ÇİFTÇİ

2016 - 2017 eğitim öğretim yılının bitmesine sayılı günler kaldı. Sınav ve dersleri biten öğrenciler gözünü karne gününe çevirdi. 9 Haziran 2017 Cuma günü sona erecek eğitim öğretim yılının ardından Şanlıurfa’da 617 bin öğrenci tatile girecek. Öğrenciler ve aileleri, yaklaşan  tatilinin heyecanını yaşarken, uzmanların, çocukları kötü karne getirebilecek ailelere ise uyarıları var. Psikolog Mehmet Güven,OLAY’a verdiği röportajda, karneleri TEOG ve LYS ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte o röportaj;

YILIN YORGUNLUĞU ATILACAK

Eğitim öğretim döneminin sonuna geldik ve karne zamanı geldi öğrenciler acısından genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Uzun bir maratonun sonuna geldik artık öğrenciler için karne zamanı geldi, öğrencilerin bir yılın muhasebesini yaptıkları bu günleri sadece karne zamanı olarak görmemek gerekiyor aynı zamanda öğrencilerin bir yılın yorgunluğunu atabilecekleri ve kendilerine daha fazla zaman ayırabilecekleri bir dönem olarak da görmeleri gerekiyor. Akademik anlamda öğrenci açısından işler istediği gibi geçmemiş olsa bile her öğrenci için bu durumun geçerli olmasında fayda var diye düşünüyorum.

TATİLİN ARDINDAN LYS VAR

-Okulların tatil olmasıyla beraber son sınıf öğrencileri için her şey bitmiş sayılmıyor TEOG ve LYS süreciyle ilgili neler söyleyebilirsiniz? 

TEOG sınavı geride kaldı ve 2.TEOG sınav sonucu yeni açıklandı, haziran sonunda yerleşmeye esas puanların (YEP) açıklanmasıyla temmuz ayında öğrencilerimizin lise tercih süreci başlayacak dolayısıyla 8.sınıf öğrencileri için tatil döneminde de bu süreç kısmen devam edecek ama bu durum onların tatilde dinlenmelerinde ve sosyal aktivite ile uğraşmalarına engel olmamalıdır. Lise son sınıf öğrencilerimiz okulların tatil olmasıyla birlikte onları LYS sınavı bekliyor olacak dolayısıyla bu günlerde tatil moduna erkenden girip ders çalışmayı bırakmaları uygun olmayacaktır özellikle son bir haftada çıkmış sorular ve deneme sınavlarıyla hazırlıklarını devam ettirmeleri uygun olacaktır.

İNTİHAR OLAYLARIYLA KARŞILAŞABİLİYORUZ

-Aileler açısından tatil demek bir açıdan da karne anlamına geliyor bu anlamda aileler bu dönemde neye dikkat etmeleri gerekiyor?

 Aile profilimiz maalesef akademik başarıya odaklı bir tablo ortaya koyuyor, çocuğun bir dönem boyunca neler yaşadığı, neler hissettiği kısmıyla ilgilenmek, başarısızlık nedenleri üzerinde sağlıklı değerlendirme yapmak yerine karne performansı nasıl ona odaklanıyor ve arzu ettiği sonuçlar olmadığı zaman da çocuklarda kişilik zedeleyici sonuçlar yaratacak tepkiler verebiliyor, maalesef düşük karneden kaynaklı intihar olaylarıyla karşılaşabiliyoruz ya da tatili çok mutsuz geçirip yeni döneme moral bozukluğuyla giren öğrencileri görmek mümkün, hiçbir sonuç çocuğun sağlığından, aileyle ve soysal çevreyle iyi ilişkiler kurmasından önemli olmaması gerekiyor.

ÖFKELER KONTOL EDİLMELİ

Ailelerin yaptıkları en tipik hatalar neler ve bu doğrultuda ne yapılması gerekiyor?

 Öncelikle herkes kişisel beklentilerini, hayatında gerçekleştirmediği hedeflerini çocuğu üzerinden telafi etme gibi bir hataya düşüyor, çocuğun aileden bağımsız bir birey olduğu gerçeğini ailelerin unutmaması lazım ve stres artıracak bu tutumdan vazgeçmeleri bu noktada önemli, ikincisi çocuğun karne sonucunu sağlıklı değerlendirmeme gibi bir hataya düşüp hemen fiziksel yâda psikolojik cezalandırmaya başvurduklarını görebiliyoruz.  Ramazan ayında olmamız münasebetiyle olumsuz bir sonuçla karşılaştığımız öfke kontrolüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuzu unutmamamız lazım, yine çocuğu sosyal cevreden oyun ortamından çekip çocuğu kendilerince terbiye etme gibi bir yola başvurduklarına şahit oluyoruz. Çocuğun sonuçlarıyla ilgili anne babalar birbirini suçlama, okulu suçlama gibi bir değerlendirme yaparak çocuğun kişisel sorumluluk duyması engellenmiş oluyor yâda çocukta suçluluk duygusu gelişmesine neden olabiliyor.

KİTAPLAR İHMAL EDİLMEMELİ

Son olarak tatil dönemini nasıl değerlendirmeleri konusunda neler söylemek istersiniz?

 Öncelikle öğrencilerimize tatilde dinlenmeleri, oyun oynamaları, sosyal ve sportif aktivitelerle zaman geçirmelerini, aileleriyle ve yakınlarıyla daha iyi vakit ayırmalarını öneririm, bununla kitap okuma, çok az da olsa telafi niteliğinde ders çalışma önerilebilir bununla birlikte son sınıf öğrencilerin TEOG ve ÖSYS tercih süreçlerini iyi değerlendirmelerinde fayda olduğunu düşünüyorum, bu kapsamda ilimizden mevsimlik işçi olarak gidip tercih yapamayan öğrencilerimizin gittikleri yerlerde mutlaka destek hizmeti almaları önemli olacaktır, ailelerin de çocukla sağlıklı ilişkinin sağlıklı iletişimin aile içi dinamiğin önemini fark edip ona göre davranmalarının uygun olacağını ifade etmek istiyorum, tatile girecek tüm öğrenci ve öğretmenlerimize iyi tatiller LYS sınavına girecek öğrencilerimize basarılar diliyorum.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!