olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Uygun fiyata ısınmanın formülü burada!

Kışın soğuk aylarında uygun fiyata ve sağlıklı bir şekilde ısınmak istiyorsanız kombi peteklerinizi temizlemeyi unutmayın…

Haber: Mehmet Kaması

Kışın soğuk havalarda ısınmak için kullanılan kömür odun sobaları doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte ortadan kalkmaya başladı. Sobaların yerini Türkiye’nin hemen her tarafında doğalgazlı kombiler aldı. Isınmada son zamanların revaçta olan yöntemi olan kombilerin yakıt maliyetinin düşürülmesi için yıllık bakımlar çok önem arz ediyor. Kombi ve peteklerinin bakımı yakıt tasarrufu yıllık belli periyodlarda temizlenmesi gerekiyor.

‘Amacımız Şanlıurfa’nın sağlıklı ısınmasıdır’

Şanlıurfa Olay Gazetesi olarak kombi peteklerinin temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini işin uzmanına sorduk. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan petek temizleme ustası Ali Bucak, “Şanlıurfa Petek Temizleme olarak, Şanlıurfa halkına hizmet vermek için kentimizde bir ilk olan petek temizleme işine başladık. Kurduğumuz işletmemizde Şanlıurfa halkına hizmet vererek ısınmada tasarruf etmelerini sağlıyoruz” dedi.

Petek temizliği nasıl yapılır kaç aşamadan geçilir?

Aslında petek temizliği biz profesyoneller için çok kolay bir iştir. Yani petek temizliği dendiği de ev batar düşüncesini biz kendi yönetmelerimizle ortadan kaldırıyoruz. Onun için özellikle ev hanımlarının İşte evi serdik, peteği temizlersek evimiz batar diye korkuları vardır ama öyle bir şey yok. Biz sadece banyodaki peteği söküyoruz ve bütün petekleri banyoya bağladığımız makinemiz tek tek profesyonelce yıkıyoruz. Hiçbir odada kirlenme falan olmadan işimizi bitiriyoruz.

Petek temizliği evler için faydaları nelerdir?

Petek sistemi ilk önce insanın kalp ve damar sistemine benziyor, nasıl ki bir damar tıkandığı zaman insan hasta oluyor, acile alınıyor yoğun bakıma alınıyorsa peteklerde de durum bundan ibarettir. Kapanan gözenekler yüzünden tıkanma olduğu zaman yeterince evi ısıtmıyor. Isıttığı zaman bu faturaya da yansıyor. Hem evin içi sağlıklı ısınıyor hem de kombiye yüklenmemiş oluyorsunuz.

Yapılmadığında ne gibi zararları var?

Yapılmadığı zaman faturalar sürekli yüksek gelir. Ve yeterince ısınmadığı zaman yeterince verim alamazsınız peteklerden. Yapıldığı zaman hem peteklerin ömrünü uzatıyorsunuz, hem de kombinin ömrünü uzatmış olursunuz. Yani hangi taraftan bakarsanız bakın yaptırmak lazımdır.  Faydası çok yapılmadığı zamanda zararları çoktur.  Sağlık bakımından petek temizliği yapılmadığında insan sağlığına bir zarar yok. Fakat sen yeteri kadar ısınamayacaksınız.

Urfalılar nasıl ilgi gösteriyor?

 Zaten yaptıranlar o peteğin içinde çıkan pisliğe hayretle bakıyorlar ve bütün akrabalarına eş dostlarına tavsiyede ederler. “Ben yaptım faydasını gördüm” siz diyorsunuz ki gelen benim peteğimi temizleyin ben misafir odasında şikâyetçiyim diğerlerine göre az ısıtıyor.  Biz ne yapıyoruz makineyi bağladığımızda bütün petekleri kapatıyoruz o odanın peteğini açık bırakıyoruz ki o ilaç özellikle ve ilk o peteğe tesir etsin ve gözeneklerini açsın diye.

Kullandığınız kimyasal maddelerin peteklerde oluşturacağı hasarların mesuliyeti kime ait?

Bizim kullandığımız kimyasal ilaçlarla oluşan herhangi patlama, çatlama esnasında o daireye o hasar verdiğimiz peteğin aynısını alıyoruz. Sıfır olarak.  Peteklerin patlaması pek nadir görülüyor, fakat her gittikçe normal bir peteğin ömrü 10 yıl ise temizlendiği zaman 15-20 yıla çıkar. Çünkü siz her yıl petekleriniz temizlediğiniz zaman o petek ilk gün ki gibi sıfır oluyor.

Temizleme aşamasında ne gibi mallar kullanıyorsunuz?

Biz temizlik maddeleri kullanıyoruz, bu kimya maddeleri hem insan sağlığına zarar vermez, bu kullandığımız ilaçlar ve bide peteklerin içirene zarar vermeyecek şekilde ilaçları seçiyoruz.  Petek temizleme önemi şu ana kadar bu iş Urfa’mız da yoktu. Gerçekten biz araştırıp girdik bu işe, özellikle hem vatandaşın fazla fatura ödememesi için, hem de evlerinde soğuk kış günlerinde rahatça ısınabilmesi için petek temizlemenin gerçekten faydası vardır. Herkese yaptırmaları için tavsiye ederim.

Mesela bir daire için kaç para alıyorsunuz?

Bir evin temizliğinin yapılması o eve girip çıkmamız bir saattir.  İlaç peteklerin içerinde dolaşır zaten o dolaştıktan sonra o suyun tahliyesi de 10 dakika sürüyor, peteklere su basma ve tüm peteklerin havasını almamız hepsi bir saattir. Biz fiyat konusunda daha önce 200 TL’ye yapıyorduk, Urfa’mızın ekonomik durumları göz önünde bunu biliyoruz. Sonuçta çoğu insanımız esnaf ve asgari ücretle çalışıyor, biz bundan dolayı fiyatını 150 TL’ye indirdik. Herkes yapabilsin diye. Şuan bir daire fiyatı 150 TL,  dublex olursa iki katlı olursa 250 tl2ye temizliyoruz.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!