olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfalıların kitap fuarına ilgisi sönük kaldı

Urfalıların kitap fuarına ilgisi sönük kaldı
Şanlıurfa’da Topçu Meydanında Şanlıurfa Valiliğinin ve Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile kurulan kitap fuarına vatandaşın ilgisi sönük kaldı.

Haber: Mehmet Kaması

Şanlıurfa’da ilk defa açılan ve 28 Mayıs -19 Haziran tarihleri arasında açık olacak olan kitap fuarı beklenen ilgiyi görmedi. Vatandaş, 28 Mayıstan bu yana açık olan fuarı sık sık ziyaret ediyor ancak bu ziyaret sadece kitapları izlemekle kaldığından satışlara yansımıyor. Fuarda stant alan Yayın evleri de fuardaki satışlardan memnun kalmadı. Okulların kapanası ve Ramazan ayının gelmesi de kitap satışlarını olumsuz etkiledi.

‘Yeteri kadar reklam yapılmadı’

Okulların kapanması ve Ramazan ayının da gelmesi kitap satışlarındaki düşüşün başlıca nedenlerinden sayılırken yayın evleri, kent genelinde yeteri kadar tanıtım yapılmadığından yakındı. Yayın evleri, fuar alanının merkezi bir alanda olmasının kendileri için avantaj olduğunu belirterek, yeteri kadar reklam ve tanıtımın yapılmadığını belirtti.

Şanlıurfa için bir ilk olan kitap fuarında stant açıp kitaplarını satışa çıkaran yayın evleri, Şanlıurfa Olay Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

İşte yayın evlerinin kitap fuarıyla ilgili görüşleri;

‘Ramazandan önce hareketlenme vardı’

Kitap fuarına İstanbul’dan katıldıklarını söyleyen Bilal Can, “İstanbul’dan geldik. Ayın altısında başladık. Ramazandan önce kitap fuarında biraz hareketlenme vardı. Ramazan ayının başladığı günden itibaren bir azalma var. Kitap fuarını öğleden sonra açıyoruz. Az da olsa sıcaklardan dolayı da bir azalma var.” diye konuştu.

‘İlk olmasına rağmen güzeldi’

Kitap fuarının Urfa’da ilk olmasına rağmen iyi olduğunu belirten Can, “Biz Türkiye genelinde birçok yere gittik, Urfa’da ilk olmasına rağmen güzeldir. Yer açısından da güzel bir yerdedir, Urfa’nın merkezinde bir yerdedir. Ama yaz mevsimi olması dolayısı ile sıcaklara denk geldi. Bu da ziyaretçilerin gelmesini etkiliyor. Nisan, Mayıs ayında olsaydı bugün buralar daha güzel olurdu. Hem havalar çok sıcak hem de Ramazan olması yoğunluğu engelliyor.” şeklinde konuştu.

Fuar süresi çok uzun tanıtım eksik

“Burada fuar çok uzun sürdü eskiden gittiğimiz yerlerde en fazla 9 gün sürerdi burada yaklaşık 21 gündür sürüyor.” Diyen Can, “Tek sıkıntı yerin biraz küçük olması biz istiyorduk ki diğer yayın evlerinin de buraya gelmeleriydi. İlkbahar aylarında yapılsaydı daha iyi olurdu öğrencilerin olduğu ve okulların açık olduğu döneme denk gelirdi. O zaman istenilen ilgi daha fazla olurdu. Biz normalde diğer illere gittiğimizde şehrin her caddelerinde tabela falan asılı olurdu, belediyenin çeşitli reklam panolarında asılırdı ama ben bunu Urfa’da göremedim.” ifadelerini kullandı.

‘Urfalılar bizi çok güzel karşıladı’

Urfa halkının kendilerine çok davrandığını ve oldukça sıcak karşıladığını söyleyen Can, “Urfa halkı bize çok sıcakkanlı davrandı. Gittiğimiz yerlerde ilgi ile karşılanıyorduk. Biz eskiden ücretli fuarlara gidiyorduk. İlk defa Siirt’te valilik tarafından ücretsiz olarak tayin edildi.  Ondan sonra bu kitap fuarları bir gelenek haline geldi. Umarım seneye daha büyük bir çadır ile karşılaşırız, daha büyük bir okuyucu kitlesi ile karşılaşırız.”diye konuştu.

‘Fuarın tarihi yanlış’

Kitap fuarı hakkında konuşan Asım Gözaçan ise, “İlk defa yapılmasından dolayı beklediğimiz ilgiyi pek göremedik. İlginin olmaması da tarihinin yanlış olmasıydı. Mart ayı Nisan ayı gibi aylarda olsaydı daha iyi olurdu. Üniversite tatilde kimse yok buranın yerel halkı da bu dönemlerde iş zamanı çalışmaya gidiyorlar. Kitap fuarı çok uzun sürdü, ilk defa olmasına rağmen 23 günlük bir kitap fuarı fazla gelir.” dedi.

‘Yeteri kadar okuyucu kitlesi düşük’

“İlk günlerde yoğunluk vardı ama okuyucu kitlesi çok yoktu” diyen Gözaçan, “Bir kitap fuarı var, bir merak var ama kitap alan fazla kişi yoktu okuyucu kitlesi düşüktü. Sorun orada zaten okuyucu kitlesinin bu aylarda burada olmamasından kaynaklanıyordu. Fuar alanı bence çok ideal en güzel yer bence alan olarak yapılması gereken en iyi yer. Alanda Urfa’nın en işlek caddesi diye biliyoruz ama dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz tarih, fuarın tarihi yanlış. Gezdiğimiz kadarı ile kitap fuarı tanıtımı şehir genelinde yeteri derecede yapılmamış.” şeklinde konuştu.

‘Diğer illere göre Şanlıurfa’da kitap okuma oranı çok sönüktür.’

Şanlıurfa’da kitaba pek ilgi olmadığını söyleyen Emin Ay, “Şanlıurfa’da kitaba pek bir ilgi yok. Okuyucudan mı yoksa okulların kapalı olmasından mı kaynaklanıyor tam bilemedim ama ‘ilgi yok’ diyebilirim. Okulların kapanması ve üstüne de Ramazan ayının gelmesi ile pek istenileni vermedi. Diğer illere göre Şanlıurfa’da kitap okuma oranı çok sönüktür. İlk günlerde yoğun ilgi vardı doğru ama onların çoğu gelip bakıp geçiyorlardı.” ifadelerine yer verdi.

\"\"

‘Çoğu yayın evinde aynı kitap var’

Nitelikli okuyucunun olmadığını belirten Ay, “Belki katılan yayın evlerinden de kaynaklanıyordur. Çünkü çoğu yayın evinde aynı kitap var, değişik bir şey yok. Bütün kentlerde meydanların olduğu yerlerde kurulur bence farklı bir yerde olabilirdi. Farklı şeyleri isteyen insanların uğramadığı yerlerdir aslında meydanlar. Fuarın tanıtımı ile ilgili herhangi bir yerde tanıtım görmedik. El ilanları falan da daha sonradan dağıtıldı. Onun dışında pek yok yani bir hafta öncesinden tanıtımı yapılsaydı ve yerel basına iyi servis edilseydi belki daha iyi olurdu. İlçelerden öğrenciler buraya taşınabilirdi aslında.” İfadelerini kullandı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!