olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfalı Çiftçileri ekin telaşı sardı

Urfalı Çiftçileri ekin telaşı sardı
Şanlıurfa’da Eylül ayı boyunca yağmurun yağmaması ve Ekim ayının sonlarına doğru yağmaya başlayan yağmur çiftçiyi hareketlendirdi. Çiftçiler geçen hafta başladıkları ekim işlemlerine bu hafta da devam etti.

Haber: Hasan Ray

Şanlıurfa’da tahıl üreticilerini ilk yağışların düşmesiyle ekim telaşı sardı. İlk yağmurlardan sonra nemlenen toprağa tohumlarını serpmeye başlayan çiftçiler yeni yağışlı hava dalgasından dolayı ellerini çabuk tutmak zorunda kaldı. Çiftçiler, yağmurun bereket olduğunu ve bu yüzden ekimlerini hızlı bir şekilde ekmeye devam ettiklerini söyledi.

Şanlıurfa tahıl merkezi haline geldi

GAP’ın Suruç’ta etkin bir şekilde başlamasıyla birlikte ve geçen yıl bahar ayının yağışlı geçmesi nedeniyle Şanlıurfa, Türkiye'nin tahıl üretim merkezlerinin başında yer almaya başladı. Kuran geçen aylardan sonra geçen hafta etkili olan yağışlarla birlikte yumuşayan ve nemlenen araziler çiftçilerin yüzünü bir nebze de olsa güldürdü. Yağışlı havayı fırsat bulan çiftçiler arpa, buğday ve mercimek gibi tahılları ekmeye başladı.

Tohumlar toprakla buluştu

Geçen yıl hasat döneminde kaldırdıkları tohumları gün yüzüne çıkaran çiftçiler tohum ve gübreleri römorklara yükleyerek tarlalarının yolunu tutmaya başladı. Arazide mibzere doldurulan gübre ve tohum toprakla buluşturuldu. Gübre almaya gücü yetmeyen çiftçiler ise alt gübre kullanmadan sadece tohumu toprakla buluşturdu.

“Toprak kuru ve sert olduğundan geç kaldık”

Şanlıurfalı çiftçilerden Müslüm Türkmen bizim buralara hala GAP suları gelmedi diyerek sözlerini şöyle sürdüdü, “Biz yıllardır ekinleri Ekim ayı içerisinde yaparız. Bu yıl yağışlar biraz geç geldi. Bu yüzden tohumları topraklar buluşturmak için acele ediyoruz. Çünkü daha önce yağış olmadığından toprak kuru ve sert olduğundan hem sürülmesi hem tohumun erkenden ekilmesi zarara neden olacağından ilk yağışların yağmasını bekledik. Ekim ayının sonlarında ilk yağışlar bereketli geldi ve toprak ilk suyu alması ile beraber nemlendi ve yumuşadı. Artık rahat bir şekilde tohumları ekebiliyoruz.”

“Gübre ve Mazot fiyatları çok yüksek”

Çiftçi Türkmen konuşmasının devamında gübre ve mazot fiyatlarının çok pahalı olduğuna sitem ederek, “ maalesef bugün en ucuz gübre tonu 1200TL civarında ve bu bizim sattığımız tahıllara kıyasladığımızda gelirimiz giderimizi karşılamayız. Bir römork dolusu arpa ile bir römork dolusu gübre almak imkansız bir dereceye geldi. Aynı zamanda mazotun litre fiyatı çok yükseldi. Şu anda litresi 5 lira ile 5.20TL arasında değişiyor. Devletimizin çiftçilere en azından mazot yönünden indirime gitmesi gerekiyor. Bu zamlar ve fiyatlar yüzünden ektiğimiz tahıllar ne yazık ki giderimizi ancak karşılıyor. Elimizde bir kar kalmıyor. ”dedi.

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!