olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfalı Ayakkabıcılar gelecekten umutsuz

Urfalı Ayakkabıcılar gelecekten umutsuz
Gelişen teknoloji birçok mesleği bitirdiği gibi ayakkabı tamirciliğini de tarihin tozlu raflarına kaldırdı.

İbrahim Halil Kahraman/Şanlıurfa OLAY

Gelişen teknoloji ve değişen alışkanlıklarla birlikte bazı meslekler de giderek tarihe karışıyor. Şanlıurfa Aşağı Çarşıda yıllardır ayakkabı tamiri yaparak geçimi sağlayan ayakkabıcılar mesleğinin son nesli olarak işlerini yapıyor. Ayakkabı tamir ustaları kendilerinin son nesil olduğunu belirterek, “Değişen hayat şartları ve seri fabrikasyon üretim bizim işimize olan ihtiyacı azalttı.” dedi.

Unutulan meslekler arasına girdi
Ayakkabı tamirciliğinin unutulan meslekler arasına yerini aldığını vurgulayan Mehmet Ali Eroğlu, “Her şey makine üretime geçiyor. Bunu normal karşılıyoruz. Hayat durmadan değişiyor. Mesleğimiz artık son demlerini yaşıyor. Her şey makineleştiği ve fabrika üretimine geçildiği için çırak yetişmiyor. Mesleğimizi geleceğe taşıyacak çırakta bulamadığımız için meslek gün geçtikçe eski değerini kaybediyor. Kısacası ayakkabı tamirciliği ölüyor.” dedi.

Çırak yetişmiyor
Ayakkabıcılık mesleğinde en büyük sorunun çırak yetiştirememe olduğunu belirten Eroğlu, “Teknoloji ile birlikte ucuz ayakkabılar piyasaya hakim oldu. Ucuz ayakkabı olunca da insanlar ona yöneldi. Dolayısıyla bizim meslek bunun karşısında değer kaybetti. Değer kaybeden bir mesleği tercih eden olmaz. Bu yüzden biz çırak yetiştiremiyoruz. Bu da mesleğimizin ölmesi anlamına geliyor.” diye konuştu.

Çin malı ayakkabılar sağlıksız
Çin malı ayakkabıların çok sağlıksız olduğunu ve ayakkabı tamirciliğine büyük darbe vurduğunu söyleyen Eroğlu, “İnsan ucuz ayakkabılara yönelerek hem sağlığını tehlikeye atıyor. Sağlığını tehlikeye atarken de farkında olmadan tarihi bir meslek olana ayakkabıcılık sektörünün yok olmasına sebep oluyor. Biz ayakkabı tamirciliği mesleğinin son temsilcileriyiz. Hem sağlıklarından hem de ayakkabıcılarından oluyorlar.” şeklinde konuştu.

Ekonomiye katkıda bulunun
İnsanların gidip 10 liraya ucuz ve sağlıksız ayakkabı aldıklarını söyleyen Eroğlu, “Bu şekilde sağlıklarından oluyorlar. Ekonomiye katkıda bulunmuyorlar. Kullanıp atıyorlar. 10 liraya ayakkabı alıp kullanıyor ama 5 liraya tamir ettirip giymiyorlar. 150 liraya alınan ayakkabıyı 20 liraya tamir ediyoruz. Bu ayakkabıyı uzun süre kullanabiliyor. Ancak atıp tekrardan ayakkabı alanlar var.” ifadelerine yer verdi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!