olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfa’da zeytinlikler gidiyor..!

Urfa’da zeytinlikler gidiyor..!
Şanlıurfa’da son zamanlarda birçok çiftçi fıstık ekmeye başladı. Hal böyle olunca da zeytin ağaçları bir bir sökülmeye başlandı.

(İsmet AĞCA/Şanlıurfa OLAY)

Yaklaşık 20 yıl önce devlet hibesiyle Şanlıurfa'da zeytin ekme furyası başlamıştı. O zaman dönüme 250 lira veriyorlardı. Yapılan bu teşvik ile kentte birçok alanda zeytin ekilmeye başlandı. Ancak günümüzde ise birçok çiftçi zeytini bir kenara bırakarak fıstık ekimine başladı.

Fıstık ekimine başlanan tarlalarda ise zeytin ağaçları bir bir sökülmeye başlandı.

Kent meselelerinin tartışıldığı Facebook’taki Yor Kafanı grubunda Müslüm Yıldırım “Zeytine Veda” isimli bir yazı kaleme aldı.

İşte Yıldırım’ın o yazısı:

“ZEYTİNE VEDA...

Yaklaşık 20 yıl önce devlet hibesiyle Urfa'da zeytin ekme furyası başlamıştı. O zaman dönüme 250 lira veriyorlardı.

Özellikle ekilen alanlar küçük ölçekli haritalarda Urfa platosu&yaylası yazan bölgelerde ki buralar genelde Urfanın kuzeyi, kuzeydoğusu, Bozova, Halfeti, Birecik ve Urfa Suruç arasındaki bölgelerdi. Köylerde birçok tarlada zeytin ekildi. Hatta Harran’da bile ekenler oldu.

O zamanlar Zeytinle beraber Nar’da ekildi. İnsanlar bunları ekerken ekolojik dengeye fayda olsun diye ekmiyordu. Tamamen gelir amaçlıydı. Hayatın gerçeği de bu değil midir?

Ağaçlar büyüdü. Hasat vermeye başladı. Ancak an binlerce dönüme ekilen zeytin ve nar beklenen ekonomik getiriyi bir türlü veremedi. Çoğu yıllar masrafını bile kurtarmıyordu.

Çiftçi ekerken tarım müdürlüğünün aklına uymuştu. Onlar teşvik ediyordu. Ama verim elde edilmiyordu. Bazen Zeytin çiçeklenme döneminde Urfa’nın ayazına ve oluşan dona maruz kalıp çiçeğini döküyor, bazen tam çiçeklenme döneminde şiddetli rüzgâr olanı götürüyordu. Ürün tutsa bile Urfa’daki yetersiz nemden dolayı buruşmalar oluyor zeytin dolgunlaşamıyordu. Harran da ise tam tersi ürün tutuyor ancak olan meyve bir müddet sonra Urfa tabiriyle cılk oluyor bozuluyordu. Bunları Tarım ildeki değerli uzmanlar neden öngörememişti acaba?

Şu anda zeytinliği olanların tamamı attığı taşın ürküttüğü kuşa değmediğini söylemekte. Yıllardır Tarlalarımız boşa kaldı biz ise boşa çalıştık demekteler. Hiç mi tutmadı zeytin? Tabii ki tuttuğu yıllar oldu. O yıllarda da zeytin fiyatları yerlerde olduğundan çok meşakkatli olan işçiliğini bile kurtarmadı. Nar da durum farklı... O tutsa bile para etmediğinden gözden düştü.

Önce Nar bahçeleri söküldü. Şimdi ise yavaş yavaş zeytinlikler sökülmeye başladı. Yerine hızla Urfa fıstığı ekiliyor.

En doğrusu yine Urfa çiftçisinin bildiği çıktı. Fıstık Urfa’ya en çok uyum sağlayan ağaç çünkü. Hem de ekonomik olarak sahibini ihya etmekte... Şu anda köylerde dağ taş fıstık ekiliyor... Zeytinliklere şimdilik çoğu çiftçi kıyamıyor ama akıbet malum... Gidici... Olan zamana, ağaca, emeğe ve heba edilen paralara oldu.

Maalesef ilimden, bilgiden uzak “kervan yolda düzülür, ya tutarsa” felsefemiz bizi batırmaya devam edecek...

Bu görüntüleri üzülerek bu gün fotoğrafladım... Üzücü ama hayatın gerçeği...

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!