olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfa'da inşaat sektörü sıkıntılı günler geçiriyor

Urfa'da inşaat sektörü sıkıntılı günler geçiriyor
İnşaat sektöründe geçtiğimiz Mayıs ayında patlak veren demir krizi hâlâ devam ediyor. İthalat vergisinde yapılan indirime rağmen demir fiyatlarının yükseldiğini belirten Urfalı müteahhitler çarkı döndürmekte zorlanıyor.

Faruk DEVECİ/ŞANLIURFA OLAY

Şanlıurfa’da inşaat sektörünün en hareketli olduğu ilçelerin başında gelen Karaköprü‘de müteahhitlerin çok büyük bir kısmı sıcak para sorunu yaşıyor. Kriz yüzünden  inşaat halindeki binaların çok büyük bir kısmında işler durma noktasına geldi. Yılbaşından bu yana demirde yüzde 50 fiyat artışı yaşandığını söyleyen sektör temsilcileri, hükümetten somut adım bekliyor.

İşlerin zamanında gerçekleşmemesi ve maliyet artışları kamu ve özel sektörün ortak mağduriyeti.Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal, OLAY'a yaptığı açıklamada, olumlu manada müdahale yapılmadığı, çözüm yollarının bulunamadığı takdirde; Konfederasyonun yapacağı iş bırakma çağrısına kulak verebileceklerini söyledi. 

Önal, şu değerlendirmeyi yaptı:’‘Demirin ton fiyatı 2017 yılının başından bu yana 1.600 TL’den 2 bin 450 TL’ye ulaştı. Son 3 yıldır üst üste gelen seçimlerden yorulan inşaat sektörünün yeniden hızla toparlanması, istihdamda yeni işsizlerin oluşmaması, taahhüte dayalı zaman süreli işlerin sekteye uğratılmaması için demir sorununa çözüm bekliyoruz. Demir çelik fiyatlarını muhakkak düşürmelidir, aksi takdirde sektör krize sürüklenmektedir.  İnşaat, kendisine bağlı sanayi ve taahhüt birimlerini ayakta tutmaktadır. Sıkıntılar diğer tüm sektörleri de zor şartlara sokuyor. Süreç bu şekilde devam edemez. Hükümetimiz ve ilgili Bakanlıklardan konuya taleplerimiz doğrultusunda olumlu manada müdahale yapılacağı yönündeki umudumuzu koruyoruz.. Acilen demir üreticileriyle bir araya gelinmesi ve konuya çözüm bulunması sektör ve ülkemiz ekonomisi için hayati derecede önemlidir‘

 

Müteahhitlerin talepleri

Müteahhitlerin hükümetten talepleri şöyle:

*İthalat vergisinin sıfırlanmalı, ihracata yüzde 10 vergi konulmalı.

*Demirdeki KDV’nin yüzde18’den geçici olarak da olsa sıfırlanmalı veya yüzde 9’a indirilmeli.

*Demir üretim kapasitemizin yüzde 80’inin hurdadan üretilmesi, hammaddesi hurda olan fiyat artışları açısından bağımlı olmamız, hem de hurdadan üretilen demir kalitesinin düşük olması sebebiyle demiri; demir cevherinden üretilmesinin teşvik kapsamında desteklenmesi.

*Kamu müteahhitlerinin demirdeki aşırı fiyat artışından dolayı oluşan zararları fiyat farkı ödenerek giderilmeli.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!