olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfa’da İlk çalışma izinleri verildi

Urfa’da İlk çalışma izinleri verildi
Türkiye genelinde çalışan Suriyelilerin çalışma izni almaları şartı getirilirken Şanlıurfa’da IMPR’ın girişimleri ile ilk çalışma izinleri çıkarıldı.

Haber: Mehmet Kaması

Uluslararası bir yardım kuruluşu olan IMPR Şanlıurfa’da yaşayan Suriyelilerin çalışma izni almaları için başlattıkları çalışmalar neticesinde Urfa’da ilk 5 kişinin çalışma izinlerini çıkardı. Çalışma izinlerinin çıkarıldığı Suriyeli vatandaşları kendi çalıştıkları kurum bünyesinde iş hayatına atılmalarına fırsat verecek olan IMPR iş hayatında onlarında fırsat bulmalarını sağlıyor.

5 Suriyeli çalışma belgesi aldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Çalışma izni verilen 5 Suriyeli vatandaşın belgeleri IMPR yardım merkezin de sahiplerine verildi. Bu çalışma izni ile Türkiye vatandaşları ile eşit bir şekilde yaşayacak olan Suriyeli vatandaşlar istedikleri zaman hastanelerde randevu alabilecekler. Sosyal Güvenlik Kurumunun priminden faydalanabilecek olan Suriyeli vatandaşlar Asgari Ücret şartı olarak iş hayatında özel sektörde çalışma fırsatı bulabilecekler.

Kendi işlerini kurabilecekler

Çalışma izni ile iş hayatına atılabilecek olan Suriyeli vatandaşlar Şanlıurfa’da istedikleri zaman kendi iş yerlerini de açabilecekler. Konu ile ilgili OLAY’a konuşan IMPR Şanlıurfa çalışma izinleri sorumlusu Hüseyin Demir, ‘Suriyeli vatandaşlar çalışma izninden istedikleri gibi yararlanma fırsatı bulabilecekler.’ dedi.

‘Türkiye’de 4A ve 4B’den faydalanabilecekler’

Konuyla ilgili konuşan Hüseyin Demir, “15 Ocak 2016 tarihinde Resmi Gazete’ de “Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Çalışma İzni ”ne yönelik yayınlanan düzenleme sonucunda IMPR Humanitarian olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği  ile birlikte çalışma izni ile ilgili işçi-işveren ve kuruluşlara ücretsiz danışmanlık oturumları düzenliyoruz.” dedi.

\"\"

‘Konu hakkında birçok çalışma yapıldı’

“Bu kapsamda yayınlanan düzenlemenin içeriği, uygulamanın esasları ve takip edilmesi gereken işlemler ile ilgili bilgilendirmelerde bulunmaktayız.” Diyen Demir, “IMPR Humanitarian olarak çalışma izni konusunda işverene getirilen sorumluluklar, haklar ve ilgili uygulamanın esasları hakkında bugüne kadar Şanlıurfa başta olmak üzere birçok şehirde toplantılar düzenledik ve bilgilendirmeler yaptık. Geçici Koruma Altındaki Yabancılar artık Türkiye’de 4A(Bir işverenin yanında), 4B (Kendi iş yerini açmak isteyen) ve Tarım ve Hayvancılık İşlerinde Muafiyet olmak üzere 3 farklı şekilde Çalışma İzinleri alabilmektedirler. Bunun için Çalışacak Suriyelinin; 99 ile başlayan Geçici Koruma Kimlik belgesi olmalı 6 aylık geçici koruma süresini doldurmuş olması, Geçici koruma altında olduğu şehirde çalışması için iş başvurusunun yapılması gerekmektedir.” diye konuştu.

Şanlıurfa’da çalışabilmesi için başvuru yapılmalıdır

Demir, “Yani Şanlıurfa’da kimlik aldıysa Şanlıurfa’da çalışabilmesi için başvuru yapılmalıdır. Farklı durumlarda hangi şehirde çalışacak ise o şehirde geçici koruma altında olması gerekmektedir. İşverenin veya işveren vekilinin “E Devlet” şifresiyle otomasyon sistemine giriş yapılabilmekte. Tamamen online bir sistem ile başvurular yapılmaktadır. Başvuru sonucu da yine elektronik ortamda işverene e posta ile bildirilmektedir. 30 Gün içinde başvuru tamamlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Kaçak işçi sayılacak ve ceza verilecek


Kaçak yabancı işçi çalıştıranlara bazı yaptırımlar uygulanacağını söyleyen Demir, “IMPR Humanitarian olarak bizimle çalışacak Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler için çalışma izinleri başvurduk. Şuan ilk 5 tanesi elimize ulaştı ve büyük bir mutlukla çalışma arkadaşlarımıza bunları takdim ediyoruz. Onlarda bu çalışma izinleriyle Türkiye’de 4A Kapsamında çalışan bir işçinin sahip olduğu bütün haklardan faydalanmış olacaklar. Hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Sadece küçük bir ekleme yapmak istiyorum. Geçici Koruma Altındaki Yabancılara verilen çalışma izinleri oturma izni yerine geçmemektedir.” İfadelerini kullandı.

Not:Kaynak Linki belirtmeden paylaşmayınız.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!