olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfa'da Emlak Sektörü düşüşte...

Urfa'da Emlak Sektörü düşüşte...
Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksleri, fiyat artışında Türkiye’nin 3 bölge olarak farklılaştığını ortaya koyuyor. Batı’da Ege ve Trakya’da fiyatlar yükseliyor, Orta Anadolu ortalamalara yakın seyrediyor. Doğu - Güneydoğu’da ciddi kan kaybı var. İstanbul, Ankara, Güney illeri seviyesine yakın.

Merkez Bankası’nın “Türkiye konut piyasasındaki fiyat değişimlerini takip etmek” amacıyla oluşturduğu endeksler, gayrimenkul fiyat artışında İzmir’in birinci sıraya yerleştiğini gösteriyor. Ege Bölgesi’nin diğer illeri ile Trakya bölgesi de yüksek oranda değer kazanıyor. Marmara’dan sadece Bilecik, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale en çok değer kazanan ilk 5 il grubu içinde. Güneydoğu ve Doğu Bölgesi illeri ile İstanbul ve Ankara’daki artışlar Türkiye ortalamasının çok gerisinde kalmış görünüyor. Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta konut fiyat endeksi yerinde saymış.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir dönem İstanbul'la yarışan Şanlıurfa'da, konut fiyatları son yıllarda TOKİ projelerinin de etkisiyle gerileme dönemine girdi. son endeksler yıllık bazda konut fiyatlarındaki artışın Türkiye ortalamasının oldukça altında kaldığını gösteriyor. Emlakçıların konut almak isteyenler için en uygun ortam dediği 2018'de de aynı verilerin tekrarlanması bekleniyor. Şanlıurfa'da inşaat sektörünün en hareketli olduğu ilçelerin başında gelen Karaköprü'de alıcı bulmakta zorlanan müteahhitler artık fazla  lükse yönelmiyor, bunun yerine vatandaşların alım gücüne biraz daha uygun konutlar üretmeyi tercih ediyor. Karaköprü'de 2 yıl önce 220 bin lira bedel biçilen konutu şimdi 190 bin liradan satın almak mümkün....

 

FİYATLAR GERİLEDİ BUNA RAĞMEN CANLILIK YOK

 

 

Hedonik Konut Fiyat Endeksi artışında, Türkiye ortalamasının üzerine çıkan sadece birkaç Doğu ve Güneydoğu ili var: Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli grubu (TRB1) ile Erzurum, Erzincan ve Bayburt grubu (TRA1) ortalamanın üstünde tutunmuşlar. Kalan 6 grubun tamamındaki fiyat endeksi değişimi ortalamanın çok altında. En dip sırada sadece 0.7 artışla Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak grubu (TRC3) var. Sondan ikinci sırada Ağrı, Ardahan, Kars ve Iğdır (TRA2) bulunuyor. Üç yıl önce gayrimenkul sektörünün çıkışta olduğu söylenen Diyarbakır’da da işler kötü. Diyarbakır ve Urfa’daki fiyat artışları (yüzde 6) Türkiye ortalamasının çok altında. Türkiye ortalaması konut fiyat endeksinde, ekimden ekime görülen yüzde 10.1 oranındaki artış, aynı dönemde reel olarak yüzde 1.65 oranında azalış anlamına geliyor. Reel artış – azalış ölçüsünden bakıldığında, endeks değeri yüzde 11.9’un üzerinde kalan il gruplarında artışlar enflasyonun üzerinde kalmış kabul ediliyor.

(Dünya/OLAY)

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!