olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfa’da boşanmalar artıyor

Urfa’da boşanmalar artıyor
Eski Baro Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Şanlıurfa Delegesi Hikmet Delebe, “Şu anda Urfa’da ve ilçelerinde yaşayan insanların neredeyse 3’te biri Suriyeli vatandaş. Hal böyle olunca da kuma tip evlilikler de hayli arttı. Boşanma davalarının da ilimizde bu kadar yaygınlaşmasının en önemli nedeni kuşkusuz Suriyeli vatandaşlarla yapılan ikinci tip evliliklerdir.” dedi.

Haber: Ahmet Can

Son zamanlarda Şanlıurfa’da evlilik oranları hayli artarken, buna paralel olarak da boşanma oranlarında da ciddi bir artış meydana geldi.

ŞANLIURFA KABA EVLENME HIZINDA ÜST SIRALARDA

Kaba evlenme hızının 2016 yılında en yüksek olduğu il, binde 10,19 ile Kilis oldu. Bu ili binde 8,78 ile Aksaray, binde 8,74 ile Şanlıurfa ve Adıyaman izledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı evlenme ve boşanma istatistiklerini açıkladı. Buna göre; evlenen çiftlerin sayısı 2015 yılında 602 bin 982 iken 2016 yılında yüzde 1,4 azalarak 594 bin 493 oldu. Kaba evlenme hızı binde 7,5 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı 2015 yılında 131 bin 830 iken 2016 yılında yüzde 4,3 azalarak 126 bin 164 oldu. Kaba boşanma hızı binde 1,59 olarak gerçekleşti. Kaba evlenme hızının 2016 yılında en yüksek olduğu il, binde 10,19 ile Kilis oldu. Bu ili binde 8,78 ile Aksaray, binde 8,74 ile Şanlıurfa ve Adıyaman izledi. Kaba evlenme hızının en düşük olduğu il ise binde 5,07 ile Gümüşhane oldu. Bu ili binde 5,51 ile Bayburt, binde 5,59 ile Tunceli izledi.

YABANCI GELİNLER ARASINDA SURİYELİLER İLK SIRADA

Yabancı gelinlerin sayısı 2016 yılında 22 bin 583 olup toplam gelinlerin yüzde 3,8’ini oluşturdu. Yabancı gelinler uyruklarına göre incelendiğinde, Suriyeli gelinler (6 bin 495 kişi) yüzde 28,8 ile birinci sırada yer aldı. Suriyeli gelinleri yüzde 11,7 ile Alman gelinler (2 bin 644 kişi) ve yüzde 9,6 ile Azerbaycanlı gelinler (2 bin 170 kişi) izledi.

EVLİLİĞİN 5 YILINDA BOŞANMA OLUYOR

Kaba boşanma hızının 2016 yılında en yüksek olduğu il, binde 2,63 ile İzmir oldu. Bu ili binde 2,55 ile Muğla, binde 2,46 ile Antalya izledi. Kaba boşanma hızının en düşük olduğu iller ise binde 0,15 ile Hakkâri ve Şırnak oldu. Bu illeri binde 0,23 ile Siirt, binde 0,25 ile Muş izledi. Boşanmalar en fazla evliliğin ilk beş yılı içinde gerçekleşti. Boşanmaların 2016 yılında yüzde 39,1’i evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 21’i ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.

DELEBE: ‘KUMA TİP EVLİLİKLER DE HAYLİ ARTTI’

Eski Baro Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Şanlıurfa Delegesi Hikmet Delebe, Suriyelilerin gelmesiyle beraber kuma tip evliliklerinin arttığını belirterek, “2015 TÜİK verilerine göre Şanlıurfa Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor. Bartın’dan sonra en çok boşanma Şanlıurfa’da meydana geliyor. Bu beklenen bir veri değildi çünkü Urfa hem manevi yönden bağların güçlü olduğu bir şehir. Hem feodal yapının ayakta durduğu bir şehir hem de ailesel bağların güçlü olduğu bir şehirdir. Bu bakımdan boşanma davalarının ilimizde bu kadar yaygın olarak ortaya çıkması gerçekten incelenmesi gereken, araştırılması gereken bir konudur. Bunu biz başkanlık dönemimizde de dile getirmiştik. Türkiye’de şu anda resmi olmayan rakamlara göre 4 milyon sığınmacı var. Resmi olan rakamlara göre de Suriye’den gelen sığınmacı sayısı 4 milyona yaklaştı. Bunun ezici bir çoğunluğu da Şanlıurfa ilinde yaşamaktadır. Şanlıurfa’nın hem toplumsal hem de ekonomik yapısı ciddi anlamda zedelenmiş oldu. Şu anda Urfa’da ve ilçelerinde yaşayan insanların neredeyse 3’te biri Suriyeli vatandaş. Hal böyle olunca da kuma tip evlilikler de hayli arttı. Bu boşanma davalarının Şanlıurfa ilimizde bu kadar yaygınlaşmasının en önemli nedeni kuşkusuz Suriyeli vatandaşlarla yapılan ikinci tip evliliklerdir. Çünkü Suriye’den gelen insanlar da bir anlamda başlarını sokacak bir yuva aramaktadırlar. Hatta çok genç kızlarını yaşça çok daha yaşlı olan erkeklere ikinci eş olarak da verebilmektedir. Hatta bu baromuzun daha önceki verilerine de yansıyan rakamlardı. Bu bakımdan feodal yapının güçlü olduğu, ailesel bağların çok güçlü olduğu ve manevi duygularında ön planda olduğu ilimizde boşanma davalarının Türkiye çapında 81 vilayet içinde ikinci sırada yer alması kuma tipi evliliklerle açıklanabilir.” dedi.

‘İCRALIK OLAN BİR AİLEDEDE HALİYLE HUZUR KALMIYOR’

Hikmet Delebe, ekonomik nedenlerinde boşanmalarda etkisinin olduğunu ifade ederek, “Bunun dışında boşanmaları tetikleyen başka nedenler sıralanacak olursa, bana göre ikinci sırada yer alan ekonomik nedenlerdir. Çünkü aileler son dönemde yaygınlaşan alışveriş merkezleri ve kredi kartı kullanımı ile birlikte önemli ölçüde boşanıyorlar. Daha sonra borçlar ödenemeyince icra ile karşı karşıya geliyorlar ve icralık olan bir ailede de haliyle huzur kalmıyor. Bu şekilde boşanmalar tetiklenmiş oluyor.” şeklinde konuştu.

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!