olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfa’da 10 Bin Dönümde Şeker Pancarı Üretiliyor

Urfa’da 10 Bin Dönümde Şeker Pancarı Üretiliyor
Şanlıurfa’nın Bozova İlçesi’nde 10 bin dönümlük tarım arazisinde 300 çiftçi şeker pancarı üretiyor. Üretimde Türkiye birinciliğini alacak derecede iddialı olan çiftçiler bölgeye şeker pancarı işletim fabrika ve kooperatiflerinin kurulmasını istiyor.

ÜRETİM ÇOK FABRİKA YOK

Şanlıurfa’nın Bozova İlçesi’nde Adıyaman kotasından şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler çok yüksek oranda rekolte alıyor. Ancak ilçede ürünü işleyecek fabrika bulunmuyor. Bu durum çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Bozovalılar ilçeye acilen şeker pancarı işleyen fabrika kurulmasını istiyor.

GAP’ın bereketli toprakları suyla buluştuktan sonra her çeşit ürün vermeye başladı. Öyle ki Şanlıurfa bölgede daha önce yetiştirilmesi akla hayale gelmeyen ay çiçeği, mısır, pamuk ve soya fasulyesi üretiminde söz sahibi oldu. Mümkün değil denilen İsrail bademi, muz ve fındığın ardından şeker pancarı da tarlalarda yer almaya başladı. 7 yıl önce başlayan şeker pancarı üretimi yüksek verimi nedeniyle bol bol tercih ediliyor. Çiftçiler 1 dekar alandan 8-9 ton şeker pancarı verimi aldıklarını söylüyor. Ancak ilçede ürünü işleyecek fabrika bulunmayışı çiftçiyi ekonomik açıdan zorluyor. Çiftçi kazandığı paranın yarısını Malatya ve Osmaniye’deki fabrikalara ürünü göndermek için ödüyor.

“YOL MASRAFLARI BELİMİZİ BÜKTÜ”

Bölgeye acilen şeker pancarı fabrikası kurulması gerektiğini belirten Zülfikar Aksoy, “Eskiden su yokken arpa, buğday ekiyorduk. Şimdi su geldi, şeker pancarı, pamuk ekiyoruz. Köylüler şeker pancarı ekmeye başlayınca biz de ektik. Biraz masraflı zahmet isteyen bir iş, geçen yıl kilosu 130 kuruştu. Bu sene inşallah biraz yükselir. Burada fabrika kooperatif olsaydı iyi olurdu. Biz pancarımızı Malatya’ya götürüyoruz. Her kamyona 500 TL taşıma parası veriyoruz. Bizim bu çevrede bir fabrika olsaydı iyi olurdu” dedi.

REKOLTE YÜKSEK

Rekoltenin yüksek olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Orhan Coşkun, “Şeker pancarının bu bölgeye gelmesi ile bölge ekonomisine farklı bir katkı sağlandı. Akabinde çiftçilerin maliyeti yanında vücut seviyesi artmıştır. Şeker pancarından sonra bölgede fabrikasyon anlamında farklı ihtiyaçların doğduğunu ve işletme eksikliği olduğu görüldü. Daha önceki yollarda çiftçilerimiz öncelikle deneme amaçlı şeker pancarı ekti. Yaslıca bölgesinde çiftçilerimiz Adıyaman üzerinden kota alıp ekime başladı. Ardından baktılar ki buradaki polen ve şeker oranımız yüksek, çiftçimiz çalışkan olduğu için üretim daha fazla olması cazibeyi arttırdı” diye konuştu.

 “ŞEKER ORANI BEKLENENDEN YÜKSEK ÇIKTI”

Şeker pancarında sıcak bölgelerde şeker oranın düşük olması gerekirken, Bozova’da şeker oranı tam tersine yüksek çıktı. Toprağından mı suyundan mı bilmiyorum ama ilahi açıdan cenabı hak yardım ediyor. Bölgemizde şeker oranı yüksek olunca fabrikaların, kooperatiflerin cazibesini çekti. Yaygınlaşması sağlandı, şuanda bölgemizde 9 bin 300 dekarlık alanda şeker pancarı üretiliyor. Pancarın kilosu ortalama 2 kg ile 17 kg arasında değişiyor. Normal şartlarda şeker başı ne kadar büyükse o kadar şeker düşük olur fakat bizde tam tersi şeker pancarı başı ne kadar büyükse şeker oranı da o kadar fazla oluyor. Şeker pancarının hiçbir şeyi boşa gitmiyor hasat döneminde kesilen yeşil aksamlar toprağa gübre olarak karıştırılıyor. Küspesi melas, ispirto olarak kullanılıyor.

 ÇİFTÇİ KOOPERATİF İSTİYOR

Çiftçilerden Ahmet Kılıç, “Burada tek sıkıntımız kooperatifin olmaması ve işlenecek tesisin olmamasıdır. Bunlar olsa pancar gerçekten arazide nöbetleşmede yapılacak çok güzel bir üründür. Çok iyi verim alıyoruz. 1 dekarda 8-9 ton şeker pancarı alıyoruz. 6 yıldır şeker pancarı ekiyorum. Şeker pancarı pamuktan daha kolay yetişiyor” dedi.

 

UrfaHA

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!