olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfa Kale Eteğinde tehlikenin ayak sesleri

Urfa Kale Eteğinde tehlikenin ayak sesleri
Harran Üniversitesi‘nde Uzman olarak görev yapan Coğrafyacı Bedir Çiftçi’nin sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım ses getirdi.

Faruk Deveci/Şanlıurfa OLAY

Facebook‘tan’Yor Kafanı’ grubunda Kale Eteğiyle ilgili endişelerini dile getiren Çiftçi, izole yapılmadan uygulanan peyzaj ve çimlendirme çalışmalarının ileride büyük sorunlara yol açacağını yazdı. Çiftçi‘ye göre, sulamaların etkisiyle  Kalker taşlar zamanla birbirinden ayrılacak, kaya mezarlarda çökmeler oluşacak.

İzole çalışması yapılmamış!

Bedir Çiftçi‘nin tespitleri şöyle: ‘Şanlıurfa'da çok büyük bir sorunun ayak seslerini şimdiden dile getiriyorum not alın...Kale eteği iyileştirme çalışması adı altında büyük bir soruna zemin oluşturuldu. Karstik bir bölge olan bu alana izole çalışması yapılmadan peyzaj ve çimlendirme çalışması yapıldı. İklim etkileri göz önünde tutulduğunda yaz aylarında aşırı derecede buharlaşma ve kuraklık oluşmakta, bu açığı kapatmak ve çimlerin kurumasını engellemek için bol miktarda sulama yapılacaktır. Sonuç mu fiziksel çözülme (Taşların birbirinden ayrılması) oluşacak, bunun sonucunda yamaç boyunca blok kopmaları, yer altı mağara tavanlarının çökmesi gibi insan hayatını tehdit edebilecek durumlar oluşacaktır. Nasıl ki ateşle barut yan-yana durmazsa su ile kalker malzemesi de yan-yana olmaz. ‘Ya olursa!’ diye soranları duyar gibiyim. Bekleyin ve görün... Bunu yazarken, Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu güzelleştirme ve tarihi alanların turizme kazandırılmasını eleştirmiyor, aksine takdir ediyorum. Eleştirdiğim; eksik ve yetersiz yapılan çalışmalar...’’

Sızan sular çatlakları genişletir!

Bedir Çiftçi‘nin tespitlerini onaylayan Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Mehmet Sait Şahinalp ise, ’Kalker kayaçları, sıcaklık, donma-çözülme, su, rüzgâr gibi dış etkenlerle kolaylıkla aşınabilen, parçalanabilen kayaç türüdür. Ayrıca su kimyasal olarak da kalkerlerde çözüİmelere sebep olur. Hele ki yaz mevsiminde aşırı ısınma ve su teması parçalanmayı hızlandırabilir. Oluşan veya mevcut çatlaklar boyunca sızan sular bu çatlakları genişletebilir‘ ifadelerini kullandı.

Bedir Çiftçi Kale Eteği Kalkerlerinde (Kireç taşı) çözülmenin başladığını anlatmak için bu fotoğrafı paylaştı

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!