olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfa halkına borcumuz vardır

Urfa halkına borcumuz vardır
Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, “ Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ile Meclis Üyesi arasında geçen tartışmayı değerlendirdi: Maksadını aşan ifadeler meydana geldi. Fakat bunlar aile arasında görüşülecek konuşulacak”

Hazırlayan:Ahmet Meral Nusret Aydın 

URFA HALKINA BORCUMUZ VARDIR

OLAY Gazetesi bünyesinde düzenlenen Fikir Kulübün’ün bu haftaki konuğu Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ile Meclis Üyesi arasında geçen tartışmaya değinen Ekinci, “Orada üsluptan dolayı çıkan bir tartışma oldu. Bu uslup noktasında doğan verilen bir karşılık oldu. Fakat bunlar aile arasında görüşülecek konuşulacak.  Orada insanlar taleplerini dile getirecekler. Maksadını aşan ifadeler meydana geldi. Bizim şunu yapmamız lazım biz seçilenler olarak gerek meclis üyeleri gerekse meclis üyeleri bizim Urfa’mıza ve halkımıza borcumuz vardır” dedi.

 GÜMRÜK HANI ELDEN GEÇİRİLECEK

Başkan Mehmet Ekinci,”Gümrük Hanı yazın özellikle herkesin dinlenmek için  ihtiyaç duyduğu bir yer. Ancak  orada kağıt oyunları oynanıyor. Bu doğru bir şey değil. İnsanlar hana dinlenmek çaylarını içmek için gelir oraya o tür kağıt ve okey oyunları yakışmıyor. Bununla ilgili bizim bir çalışmamız var” diye konuştu.Ekinci, kaynak bulunduğu takdirde Karakoyun İş Merkezi ile Haşimiye Meydanında bulunan Özdiker Kuyumcular çarşısını yıkacaklarını açıkladı.

 OLAY Gazetesi bünyesinde düzenlenen Fikir Kulübün’ün bu haftaki konuğu Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci oldu.Ekinci ile,  11 aylık dönemli neler yaptığını,ilçe’nin sorunlarını konuştuk. 

İşte o söyleşi;

 Celal Çiftçi: Çalışmalarınız nasıl gidiyor

Mehmet Ekinci: Çalışmaları iyi gidiyor tabi buna halk karar verir.Seçim öncesinde ne vaat ettiysek imkanlar ölçüsünde bunu yerine getirmeye çalışıyoruz. Şuan itibarıyla geri dönüp baktığımızda yapılması gereken bir çalışma için henüz geç kaldığımız bir şey yok. Önümüzde ki zaman sürecinde verdiğimiz sözleri tek tek gerçekleştirmeye çalışacağız.

 ESKİ SOKAKLARINI, CADDELERİNİ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ

Celal Çiftçi: Çok zor bir belediyeyi aldınız. Kentsel dönüşüm anlamında, gece kondu anlamında  eski Urfa’yı korumak adına ne gibi çalışmalarınız var.

Mehmet Ekinci: Nüfus bakımından Şanlıurfa’nın en büyük en genç nüfuslu ilçesi evet zor. Gecekondulaşmanın en yüksek olduğu ilçe bununda dezavantajı var. Eski Urfa diye tabir ettiğimiz il dışında,  Eyyübiye’dir gelenler mutlaka eski Urfa’yı görmek adına eyyübiyeye geliyor buda ayrı avantaj sağlıyor. Tabi bizde kentsel dönüşüme geçerken bunları korumaya çalışacağız. Eski sokaklarını, Caddelerini korumaya çalışıyoruz. İlçemiz çok büyük değerlere sahip. Bu değerleri ortaya çıkarmak, keşfetmek  gerekir. Biz eski Urfa’nın sadece üzerinde ki tozu sirkelersek muaazzam bir değer ortaya çıkar.

 Celal Çiftçi: İki kutsal yerle ilgi temizlik, hijyen, kalite anlamında Ankarada ki Hacı Bayramda ki çalışmaya benzer bir çalışmalarınız olacak mı?

Mehmet Ekinci: Bizim gerek Halilürrahman Gölü, Gerekse hz Eyyüb Peygamberin makamı sadece ilçemiz için bizim ilimiz içinde önemli değerlerdir. Halilürrahmanı hepimiz biliyoruz ki bir çok kamu kuruluşunun ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalarda bize düşen kısmı neyse onu yerine getirmeye çalışıyoruz. Tabi bu tek taraflı olmuyor. Halk boyutu ve esnaf boyutu var.  Halilürrahman platosunda bulunan esnaflarımızı hijyen anlamında müşteriyle dost olması anlamında bir proje başlattık. Buna uyan esnaflarımıza sertifika veriyoruz Ona da biz Turkuaz bayrak dedik. Gelen ziyaretçiler de Turkuaz bayrağı olan işletmelere rahatlıkla girebilecek.

 Aziz Budak:Seçim döneminde büyük iş adamların desteğini aldınız onların Urfa’ya yatırım açısından geriye dönüş yaptılar mı?

Mehmet Ekinci: Bahsettiniz iş adamları Urfalı  hemşehrilerimizdir. İstanbul’da işletmeleri olan ciddi istihdam yaratan kişilerdir. Burada istikrarın ve huzurun devam etmesi adına özellikle kalkınmayla ilgili projelerin devam etmesi adına bizleri desteklediler. Ben yurt içi ve yurt içi yatırımcıların Urfaya gelmesi için ciddi uğraşlar verdim. Çok şükür ciddi sonuçlar aldık. Şöyle de bir gerçek var yatırımlar bir gün ve yarın  gibi kısa sürede yapılacak işler değil. O insanlarımız Urfa’yı seven insanlarımız burada oluşturulacak istikrar ve huzur ortamıyla kendileri ve tavsiye edecekleri kişiler buraya geleceklerdir.

 HAVAALANI İÇİN CİDDİ YATIRIMLAR GEREKİYOR

Hüseyin Güzel: Havaalanımız bu mevsimde yeterli değil, turizm amaçlı mini bir havaalanımız olamaz mı?

Mehmet Ekinci: Eski havaalanı konuları bizi aşan konulardır. Onunla ilgili çok ciddi yatırımlar gerektiriyor. Havada sisten dolayı seferlerin olmaması her yerde olan bir durumdur. Bütün çevre illerde bu var. Kış şartlarından dolayı böyle bir durum yaşanıyor. Eski havaalanın uzatılması düşüncesi kayda değer bir düşünce ama burada yeterli sefer sayısı yokken başka bir havaalanı devreye sokmak ne kadar doğru olur bilemiyorsunuz.

 HARRAN OVASINDA YAPILAŞMADA CİDDİ ARTIŞ VAR

Abdulkadir İkbal:  Mağaralar  bölgesi ve nakliyeciler için bir çalışmanız var mı?

Mehmet Ekinci: Mağaralar konusu yılların kangrenleşmiş bir sorun ve bu sorunu öyle böyle çözmemiz gerekiyor. Bahsettiğimiz kutsal mekanların hemen yanı başında olan çirkin bir görüntü oluyor. Şehirde çevre kirliliği oluşturuyor hem kokutuyor .Yazında gerek sivrisinek gerekse kara sinek noktasında çok ciddi bir rahatsızlık veriyor. Bu noktada kaldırılması lazım. Mağaralar konusun bir temizlik çalışmalarımız var. Yaptığımız bir takım çalışmalarla en kısa sürede mağaralar bölgesini turizme kazandıracağız. Davet ettiğimiz bilim adamları var onlarda gelip bir takım çalışmalar yapacak.  Bunlar çok uzak hedefler değil hayal ürünü değil.Nakliyecilere gelecek olursak gerek zahireciler borsasının gerek imam keskin buğday pazarının orda bulunmasından dolayı haliyle orada bulunmasını gerektirir.  Nakliyecilerle ilgili daha önce yapılan bir çalışma var. O çalışmada özellikle Akçakale’den batı kente giden çevre yolu üzerinde onlara ayırılmış bir yer var. Fakat biz bir plan değişikliğine gittik. Onlarla ilgili yeni bir çalışmamız var zahireciler borsası ve  imam keskin buğday pazarının taşınmasıyla ilgili bir çalışmamız var. Yerleri de belirlenmiş durumda onlara daha uygun bir yer tahsis etmiş olacağız. Bizm bu oluşturacağımız alan çevre yolu üzerinde organize bölgesine uzak değil. Harran ovasında ki yapılaşma ile ilgili gittikçe bir artış var .Bunun artması demek bizim burada tarımsal alanlarımızın kurutulması demektir. Baktığınız akşam bir yolculukta köyden öbür köye geçiş yaptığınızda ışıklardan da anlaşılacağı üzeri çok artmış durumdadır. Bu durum ilerde gıda olarak başka yerlere bağım olmamızı sağlar. Bunu önlemek adına yapılması gereken çok şey var biz belediye olarak bize düşeni yapacağız.

 832 KONUTUN TEMELİNİ ATIYORUZ

Celal Çiftçi: Yapılan konut projeniz var onunla ilgili bilgi verir misiniz?

Mehmet Ekinci: Eyyübiye ilçemizde Yenice bölgesinde 832 konutun temelini atıyoruz. Orta gelir seviyesinde olan vatandaşlara hitap edecek konutlar. Şuan itibarıyla 110 bin TL den satışlarını yapıyoruz. 2+1 Dairelerimiz var onlar 95 bin TL den satışa sunuyoruz. Biz bu projeyle vatandaşlarımızın konut ihtiyacını bir nebze olsun gidermeye çalışmak. Ticari bir amaç gütmeden vatandaşlar ekonomik ve sağlıklı bir şekilde bir ev sahibi yapmak.

 ÜCRETLİ OLMASINDA YANA DEĞİLİZ

Bilal Bebe: İlimizde bulunan Eyyüb Peygamber mekanı ve Balıklı Göl gibi kutsal yerlerin girişleri ücretli yapılamaz mı?

Mehmet Ekinci:  Oraların ücretli olma konusu zaman zaman karşımıza çıkıyor. Bazı talepler oldu ve değerlendirdik. İlgili taraflarla görüştük böyle yaparsak götürüsü ve getirisini konuştuk. Halilürrahman platosunda 4-5 camimiz var. Bu camilere namaz kılmak için her vakit gelen insanlar var. Orayı ücretli yaptığınızda oraya gelen cemaati kesmeniz demektir. Ücretli olmasında yana değiliz. Bunun vebalını alamayız.Oradaki etrafta yüksek müzik olayına geldiğimizde hakikaten çok sıkıntılı bir durum oradaki kafe sahipleriyle bir araya geldik. Mekana uygun tarzda bir müzik çalmalarını istedik. Hem mekana uygun hemde daha fazla müşteriniz olur dedik. Doğrusu Şimdiye kadar ikna edemedik. Bu işletmelere daha önce ruhsatını almış bununla ilgili yasal olarak ta bir şey yapamıyoruz. Bu sadece bizim belediyemizi çözeceği bir iş değil Vali, Büyükşehir belediyesiyle beraber ortak bir çalışma yürütülmesi gerekiyor.

  Hüseyin Güzel: Dergahın bahçesi sağ tarafı neden hep kapalı?

Mehmet Ekinci:  Daha önce ben bu konuda şikayetçiydim. Orada ki dernekle görüştüğümde orda talebelerin olduğu ve bu talebelerin orada medrese eğitimi almaktadır. Orası halka açılırsa giriş çıkışlarda sıkıntı yaşanır ve çocukların eğitimini etkiler. Dışarı çıkacak bahçeleri olmaz. Orada ki talebeleri korumak ve eğitimi adına böyle bir gerekçe bize sunuldu.

 Celal Çiftçi: Tarihi dokuyu kapatan bitkiler var onlarla ilgili bir çalışmanız var mı?

Mehmet Ekinci:  Tarihi dokuyu insanlar gezerken görebilmeli o dokuyu bozmama adına yeşillendirme çalışmaları tabi ki yapılmalıdır. Yalnız yeşilin olmadığı bir şehir, yeşilin eksik olduğu bir şehirde ağaç konusun fakir olan bir şehir o ruhta eksik kalır. İklime uygun yeşillendirme yapılması gerekiyor. Bazı ağaçlar var tabi ki o görüntüyü kapatan ama onlar ortadan aldırmanız için etnik gerekçeler sunmanız gerekiyor.

 KAÇAK ALKOL SATAN İŞLETMELER KAPATILDI

Celal Çiftçi: Kutsal mekanlar yakışmayan etrafında kaçak alkol servisi yapan yerler var bunlarla ilgili bir çalışmanız var mı?

Mehmet Ekinci:  Kaçakla ilgili mücadele de emniyet müdürlüğümüzün ciddi çalışmaları var. Bu anlamda birkaç işletme kapatıldı. Geçici kapatılan ve süresiz kapatılan mekanlar var. Peygamberler şehrinde özellikle manevi olarak dolu olan bir bölgede içkili yerlerin olması çok doğru bir durum değildir. Bununla ilgili zaman zaman çalışmalarımız var.

 CİDDİ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VAR

Celal Çiftçi: Sizin bölgeniz tarihi en çok olan bir bölge ama burada görüntü kirliliği çok bununla ilgi bir çalışmalarınız var mı?

Mehmet Ekinci:  Evet o bölgede tabela açısından ciddi çevre kirliliği var. Prof.Dr Abdullah Ekinci’le beraber bir araya geldik onunla ne gibi çalışmalar yapabiliriz. Bütün mahalle, tarihi evler, meydanlar ve sokaklar ilgili neler yapabiliriz. Yapağımız bir takım çalışmalar var bu çalışmalarla tarihi dokuya zarar vermeden yapacağımız bir proje hazırlanıyor. Muhtemelen bir iki hafta sonra uygulamasına geçeceğiz.

 Gümrük Hanını elden geçireceğiz

Celal Çiftçi: Gümrük Hanı ve Hanlarla  ilgili bir çalışmanız var mı?

Mehmet Ekinci:  Gümrük hanı yazın özellikle herkesin dinlenmek için  ihtiyaç duyduğu bir yer mesela orada kağıt oyunları oynanıyor. Bu doğru bir şey değil. İnsanlar hana dinlenmek çaylarını içmek için gelir oraya o tür kağıt ve okey oyunları yakışmıyor. Bununla ilgili bizim bir çalışmamız var. Oarada ki dönerci,ciğerci de ayrı bir sıkıntı oluyor. Oranın rehabite edilmesi gerekiyor. Bunu rehabetisiyle ilgili deneyimli insanlarla çalışıyoruz. Çıkan sonuç neyse alanımızla giren kısımla ilgi gerekenleri yapacağız. Bahsettiğiniz gibi orayı elden geçireceğiz.

 BU ACI BİR DURUM

Bilal Bebe: İstanbul, Ankara ve Gaziantep yetkilileri  illerinde olan Suriyelileri Urfa’ya gönderdiklerini söyledi. Bu bizi güvenlikte, istihdamda etkilemeyecek mi?

Mehmet Ekinci:  Bu acı bir durum. bu yetkililerin yurtlarında olan Suriyelileri Urfaya gönderdik açıklamaları yapması doğru değil. Güvenlik olarak boyutu ayrı bu işin insani de bir boyutu var. Bana göre bu bir eksikliktir. Daha sonra yapılan düzeltmeyle bunları Urfa şehrine değil de kamplara gönderildiği söylendi. Bu konuda basına çok görev düşüyor. Biz peygamberler ve Ensar bir şehiriz. Yanı başımızda komşumuzda bir yangın var ya onları yanmaları için tekrar geri gönderip yanın diyeceğiz. Yada yangın sönene kadar kendilerini misafir edeceğiz.

 İKİ İŞ HANI YIKILACAK

Hüseyin Güzel: Gümrük hanının ve Haşimiyenin  güzelliği ortaya çıkması için o iş hanının oradan kalkması neden mümkün olmazsın?

Koruma amaçlı imar planında hem Öz Diker Kuyumcular Çarşısı hem de Ahmet bahçıvan İş Merkezi şuan yeşil alan olarak adımıza tescil edildi. Dolayısıyla er geç kaynak bulunur bulunmaz bunlar yıkılacak. Ve yeşil alan olarak halkımıza sunulacak.

 BAZI OLAYLARI ŞAHISLAR ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİYORUZ

Celal Çiftçi: Ak Parti Şanlıurfa belediyeleri arasında bir kopukluk var mı koordineli olarak çalışamadığınız söyleniyor?

Biz amatörce yaklaşıyoruz. Bizim maalesef toplum olarak planlı toplu hareket etme konusunda eksiklerimiz var. Bazı olayları şahıslar üzerinden değerlendiriyoruz. Şahısa göre tavır alıyoruz. Tabi Şanlıurfa yeni büyükşehir oldu. Sistem yeni kuruluyor yeni teşkilatlanmalar oluşturuluyor. Çünkü büyükşehir  yabancı olduğumuz bir yapıdır. Bizde sağlıklı ve programlı götürme gayretindeyiz. Bunlar yapılırken zaman içinde belli hatalar oluyor. Koordinasyon noktasında evet herkesin  görevleri birbirinden ayrılıyor ve bağımsız çalışıyor. Tabi bir yerde etkileşim içinde çalışmamız gereken alanlar var. Yani birbirimize bağlı olduğumuz alanlar var. Biz Eyyübiye belediyesi olarak Büyükşehirle koordinasyonlu olarak çalışmamızda bir sıkıntımız yok. Bazı sistemlerden ve bazı kişilerden dolayı evet sıkıntılar oluyor.

 ÜSLUPTAN DOLAYI ÇIKAN BİR TARTIŞMA OLDU

Celal Çiftçi: Meclis üyesi ve Büyükşehir Belediye Başkanı arasında son zamanlarda bir tartışma yaşandı onu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Orada üsluptan dolayı çıkan bir tartışma oldu. Bu uslup noktasında doğan verilen bir karşılık oldu. Fakat bunlar aile arasında görüşülecek konuşulacak.  Orada insanlar taleplerini dile getirecekler. Maksadını aşan ifadeler meydana geldi. Bizim şunu yapmamız lazım biz seçilenler olarak gerek meclis üyeleri gerekse meclis üyeleri bizim Urfa’mıza ve halkımıza borcumuz vardır. Biz bu borcu ancak onlara hizmet ederek öderiz. Bize düşeni yapmak durumundayız. Herkes üzerine düşeni ve nasıl hizmet ederim kavgasını vermelidir. Biz bunu ifade ederken farklı bir dil kullanılıp bunu kavgaya dönüştürürsek bizim enerjimizi başka yerlere harcamak durumunda kalırız. Zaman çok çabuk geçiyor bizim büyükşehir belediye başkanımızla uyumlu bir şekilde çalışmamız gerekiyor.

 Celal Çiftçi: Yaklaşık 11 aydır Belediye başkanısınız yaptıklarınız hizmeti kısa anlatır mısınız?

 

Engellilerimize 50 ye yakın tekerlikle sandalye engellilerimize bir merkez, Kadınlara yönelik kadın kültür merkezlerimiz, kurslarının artırılması. El sanatları konusun da yaptığımız çalışmalar, Sosyal donatı adına 4 tane parkımız, 3 tane gençlik merkezi projesi var. Spor konusunda salon sporları kapsamında çalışmalarımız var. Kırsal alanlarda çalışmalarımız var. Kilit parke ile ilgili çalışmalarımız var birçok köye döşeme yaptık. Ulaşımın asfalt olma konusunda çalışmalar var. Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarımız var. Daha sağlık, eğitim, tarım ,sosyal  konusunda yaptığımız sayamadığımız bir çok  çalışmalarımız var. Devam eden projelerimiz var.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!