olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfa Fıstığında aşılamaya dikkat!

Urfa Fıstığında aşılamaya dikkat!
Şanlıurfa’da çiftçilerin gelir kaynakları içerisinde ilk sıralarda yer alan Şanlıurfa Fıstığında aşılama dönemi başladı.

Haber: Mehmet Halhalli

Tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan Şanlıurfa’da tarımın bel kemiğini Fıstık oluşturduğunu söyleyen çiftçi Ali Halhalli;  “Fıstık şu anda bizim için en önemli gelir kaynağı, çünkü arpa, buğday ve mercimekten aldığımız gelir çoğu zaman mazot ve gübre parasını karşılamadığından şu anda bizi kurtaran tek ürün Şanlıurfa fıstığıdır” dedi.Bozovalı çiftçilerden Mustafa Halhalli ise,  fıstıkta aşılamanın önemine dikkat çekerek, “fıstıkta aşı yapılmamasının veya yanlış aşılamanın üründe yüzde 30'lara varan verim kaybına yol açabileceği, aynı zamanda yanlış aşı yüzünden birkaç yıl geriye düşmemize neden olabilir” ifadelerini kullandı.

“Tecrübeli ustalara aşı yaptırın”

Aşılamanın Urfa fıstığının ürün kalitesi ve verim miktarına olan etkisi nedeniyle çok önemli olduğuna dikkati çeken Halhalli, “Aşılamada, konusunda tecrübeli aşı ustalarına yaptırılması gerekiyor. Aşılama tekniği, aşı ustası kadar aşı kaleminin iyi seçilmesi, olgunlaşması, verimli ve iyi çeşit anaç ağaçlardan alınması önemlidir. Aşılamada son dönemde karşılaşılan en önemli sorun yeterli ve kaliteli aşı kalemlerinin bulunmamasıdır” dedi.

“İyi bahçelerden kalem alınmalı”

Halhalli, “Aşılamada iyi bahçeler tespit edilerek kalem üretimi yapılmalıdır. Aşı kalemlerinin ve aşı yapılacak dalların göz kurdu zararlısından etkilenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Aşı yapılacak ağacın 4 ile 6 yıl arasında olması gerekiyor. Eğer ağaç gelişimi iyiyse daha erken de aşı yapılabilir. ”dedi.

“Göz kurdu ve beyaz sineğe dikkat”

Uzmanlar ise,  özellikle karagöz kurduna dikkat edilmesini gerektiğine dikkat çekerek, “Mayıs ayı ortalarında çıkan erginler, bahçelerdeki ağaçlara dağılarak, sürgün ve meyve gözlerinin diplerinde beslenirler. Bu beslenme sonucu oluşan 2-4 cm. uzunluğundaki galeriler dolayısıyla meyve gözleri kurur ve dökülür. Bu dökülme sonucunda aldığınız kalemlerin zarar görmesi nedeniyle aşılar tutmayabilir”  uyarısı yaptılar.

Aşılarınız kuruyabilir

Yine uzmanlar, “Yaprak Psillası Nimfleri yaprakta bitki öz suyu ile beslenmekte ve yaprakların sarararak erken dökülmesine sebep olmaktadır. Bunun sonucu olarak gözlerde dökülmeler meydana gelmektedir. Zararlı özellikle yeni kurulan plantasyonlarda daha da büyük zararlar meydana getirmektedir. Bunların sonucunda yaprak dökülmesi yaşandığından ağaçta erken kurumaya neden olabilir. Bu durumda aşılarınız kuruyabilir” dediler.

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!