olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Urfa çiftçisinin hububat desteklemesine bloke şoku

Urfa çiftçisinin hububat desteklemesine bloke şoku
Şanlıurfa\'da yaklaşık 12 bin çiftçinin bu kez de hububat desteklemelerine bloke konulmasıyla karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı.

Pamuk ekili alanların uydudan takibini yapan Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hububatta alan tespitinde zorlanıyor.

Çiftçilerden gelen faturalar doğrultusunda üretip sattığı ürün miktarına göre destekleme verilmesini onaylayan Şanlıurfa Gıda ve tarım İl Müdürlüğü, birçok çiftçinin sahte fatura, arazisinde her hangi bir ürün ekmediği halde herhangi bir firmadan fatura temin ederek destekleme almaya çalıştığını tespit etti. Bazı çiftçiler de ürününü sattığı firmanın kendisine verdiği sahte fatura yüzünden mağdur olduğu öğrenildi. Yüzlerce çiftçi de ürününü sattığı firmanın maliyeye stopaj borcu olmasının cezasını çekiyor.

Sorun 7 yıldır yaşanıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, 2010 yılından itibaren çiftçilerden, ürettiği ürünün faturalaması isteniyor. Ancak çiftçinin, ürününü sattığı beylikdüzü escort firmanın yada şirketin maliyeye borcunun olmamasına dikkat etmesi gerekiyor. Çiftçinin böyle firmanın maliyeye borcunun olup olmadığını araştırma imkanı olmadığı için sattığı ürünün desteklemesini alamıyor. Destekleme alan çiftçiler en büyük şoku 2011 yılında yaşamıştı. Bakanlık 2011'de devreye girmiş desteklemelerine bloke konulan çiftçileri kurtarmıştı. Bu yıl ise yaklaşık 12 bin çiftçinin hububat desteklemesine söz konusu sorunlardan dolayı yine bloke konulması gündemde.  Şanlıurfa Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü son günlerdeki mesaisini çiftçilerin desteklemelerine bloke konulması ile harcadığı öğrenildi.

 Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüboğlu, yaptığı açıklamada pamukta bu sorunu yaşadıklarını ancak hububatta sorunun 2010 yıldan beri devam ettiğini söyledi. Sorunun bir türlü çözülmediğini dile getiren Eyyüboğlu “Çiftçi ürününü 1-2 iki yıl sattığı firmadan faturasını alıyor. Bir sorun yaşamıyor. Uyanık firmalar üçüncü yıl çiftçiden ürün alıyor ve fatura veriyor. Ancak firma 3'üncü alış verişinde maliyeye borçlandığı ortaya çıkıyor. Firma bunu bilinçli olarak yapıyor. Fakat çiftçi 2-3 yıl düzenli aldığı faturasında sorun yaşamadığı için üçüncü satışındaki faturadan da yaşamam diye düşünüyor. Sonra bir bakıyor ki fatura aldığı firma top atmış. Maliyeye borcu var. Bunu çiftçi bilemez ki. Burada çiftçinin bir suçu yok ki. Ama cezayı çiftçi çekiyor. Desteklemesini alamıyor. Bu sorunu çözmek için bakanlık düzeyinde görüşmelerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.(Urfaha)

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!