olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Üretim planlaması dönemine giriyor

Üretim planlaması dönemine giriyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Türkiye'nin artık üretim planlaması dönemine girdiğine vurgu yaparak "Hangi ürüne ihtiyacı varsa nerede yetişecekse o alanlara o ürün ekilecek" dedi.

"Nerede yetişecekse o alanlara o ürün ekilecek"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Bursa'da  14.  Uluslararası Tarım Tohumculuk Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı'n da konuştu.

Bakan Çelik şunları kaydetti: Havza dönemi, son derece önemli bir üretim planlaması dönemidir. Artık Türkiye üretim planlaması dönemine giriyor. Hangi ürüne ihtiyacı varsa nerede yetişecekse o alanlara o ürün ekilecek. 4 milyon ton pamuğa ihtiyacımız var ama 2 milyon ton pamuk üretiyoruz. Biz neden 4 milyon ton üretmeyelim? İşte bunu nerede üretmemiz gerekiyor? O alanları şimdi belirledik. Oralara pamuk ekilecek, oralara destek verilecek.

 

Türkiye'de, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çitçi sayısı 2  milyon 400 bin, bu sayının yaklaşık 400 bini kadın  çiftçiler oluşturuyor. 15 bin çiftçiye hibe desteği vereğiz. Çeşitli alanlarda üretim gerçekleştirecek çiftçimize tam 450 milyon liralık bir  destek sağlayacağız. Bununla ilgili çalışmayı yaptık ve bunun 11 binini kadın  çiftçilerimiz oluşturuyor. Yani hibe yapılacak 15 bin çiftçinin 11 bini kadın  çiftçiler. Bu desteklerimizi tüm çiftçilere olduğu gibi kadın çiftçilerimize çok  daha yaygın bir şekilde sunmaya devam edeceğiz.

 

"Her şeyi  yaparım' dönemi bitti"

 

İki önemli konuyu dün uygulamaya koyduk. Bunlardan birisi bundan  sonra çiftçi kardeşlerimiz hangi ürünü hangi toprak parçasına ekeceklerini net  bir şekilde görmüş ve ne kadar destek alacaklarını bilmiş olacaklar. 'Her şeyi  yaparım' dönemi bitti. 'Her şeyi her yerde ekerim' anlayışı artık olmayacak.  Nerede, neyi ekeceksiniz? En çok verimi nerede, nasıl alırsınız? Bunu belirleyen  havza bazlı üretim desteği dönemine 2017 itibariyle başlıyoruz ve 941 havza  belirledik. Bursa'nın 17 ilçesi var. Hangi ilçesinde hangi ürünleri ekerseniz  destek alacaksınız bunlar yarından itibaren bütün Türkiye'de önce Bakanlığın  internet sitesinde tarım il ve ilçe müdürlüklerinin, kooperatiflerin ve  birliklerin merkezlerinde göreceksiniz. Buna göre ekeceksiniz, buna göre de  destek alacaksınız.

 

"Biz neden 4 milyon ton  üretmeyelim?"

 

Neye ihtiyacımız varsa o ekilecek ki çiftçi hasadını aldıktan sonra  bu malı satma, pazarlama ve karşılığını alma konusunda zahmet veya sıkıntılarla  karşı karşıya kalmasın. Onun için havza dönemi son derece önemli bir üretim  planlaması dönemidir.  Artık Türkiye üretim planlaması dönemine giriyor. Hangi  ürüne ihtiyacı varsa nerede yetişecekse o alanlara o ürün ekilecek.

 

4 milyon ton  pamuğa ihtiyacımız var ama 2 milyon ton pamuk üretiyoruz. Biz neden 4 milyon ton  üretmeyelim? İşte bunu nerede üretmemiz gerekiyor? O alanları şimdi belirledik.  Oralara pamuk ekilecek, oralara destek verilecek. 'Hayır, ben buraya başka şey  ekiyorum' derseniz desteği alamayacaksınız. Türkiye ve ay yıldızlı bayrağımız her  şeyin üstündedir. Önce Türkiye. Çiftçimizin kazanması için yol göstericilik  görevini bizlerin yapması gerekiyor.

 

"Bizim derdimiz çiftçi"

 

Gübre fiyatlarında KDV ile beraber yaklaşık yüzde 30'lar düzeyinde  indirim gerçekleşti. Özel sektör de fiyatları aşağı çekmek zorunda kaldı.  Tarımdaki en önemli girdi unsurlarından birisi gübredir. İkincisi de mazot. Her  seçimde tartışılır. Mazot şöyle olacak, ÖTV'si böyle olacak. Dün noktayı koyduk.  Ne seçim var ne de politika. Bizim derdimiz çiftçi. Çiftçimizin derdiyle  dertleniyoruz. Darbe girişimi ve bir sürü sıkıntılar yaşadık. Onların arasında  bile bu çalışmaları yaptık ve çok şükür dün Sayın Başbakanımız İzmir'den bütün  Türkiye'ye seslendi ve 'Çiftçi kardeşim artık kullandığın yakıtın, mazotun yüzde  50'si senden yüzde 50'si devletten.' dedi. Çiftçilik yapmak istiyorum diyen için  hiçbir engel yok artık. Her türlü imkan emrinizde.

 

 

 

Kaynak: Ulusal Tarım

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!