olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Türkiye’nin et ihtiyacını Şanlıurfa karşılayacak

Türkiye’nin et ihtiyacını Şanlıurfa karşılayacak
Alt yapı çalışmalarının en geç 3 ay içinde tamamlanacağını belirten Besi Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şıldır,“Türkiye’nin et ihtiyacını yüzde 20’sini Şanlıurfa karşılayacak” dedi.

Haber: Mehmet Kaması/ Mehmet Halhalli

Şanlıurfa’da hayvancılığı daha iyi yerlere getirmek adına 2013 yılında dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla temelleri atılan Türkiye'nin en büyük Organize Besi Sanayi Bölgesinde, yapımı devam eden ahırların yapımı ile ilgili son durumu, Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şıldır’a sorduk. Toplam 532 işletmenin yer alacağı projenin yol, içme suyu ve elektrik döşemesi bitme noktasına geldi. Şimdiye kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Abdullah Şıldır, şimdiye dek toplamda 900 elektrik direğinin dikildiğini, 62 kilometrelik yolun yapıldığını ve şimdiye kadar 70 kilometrelik su alt yapılarının bittiğini geri kalan alt yapının da en geç üç ay içinde bitirileceğini vurguladı. Türkiye'nin en büyük Besi Organize Sanayisi Bölgesi (OSB) olan Şanlıurfa’da kurulmakta olan işletmeler sayesinde bundan ithal et yerine Şanlıurfa ve Türkiye yerli ete dönecek.

‘10 bin kişi istihdam edilecek’

Türkiye'nin en büyük Besi Organize Sanayisi Bölgesi (OSB) olan Şanlıurfa’da kurulan tesisler toplam 9 bin dönüm arazi üzerine kuruluyor. Bu anlamda büyük emeklerin sarf edildiği bu projede Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Şıldır büyük emekler harcıyor. Bu bağlamda tek amaçlarının Şanlıurfa’nın kalkınması olduğunu belirten Şıldır, “Yani burada yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek. Tarım ile birlikte yaklaşık 10 bin kişi istihdam edilecek” dedi.

“Çalışmalar için 46 Milyon ayrıldı”

Altyapı çalışmaları hakkında bilgi veren Şıldır, “Besi Organize Sanayi içerisinde yapılan yolların tamamı 62 kilometredir. Su hattı 70 kilometredir. Yaklaşık 6 kilometre çevre duvarı bitmiş durumda. 900 elektrik direği dikildi. Temeli yapılmayan işletme sayısı 65’tir. Kalan kısmını da Bakanımız Faruk Çelik’in, Valimizin, yönetimin çabasıyla Kalkınma Bakanlığı’ndan 46 milyon lira bize ayrıldı. Şu anda çalışan makine sayısı 7 yükleyici, 17 kamyondur.Bakanımız, Genel Müdürümüz bunları 3 katına çıkarıp alt yapının kalan kısmını 3 aya kadar bitmesi için talimat verdi. Önümüzdeki hafta iş makinelerin sayısı daha da artacak. İnşallah 45 gün içerisinde alt yapıda kalan kısmın tamamı bitecek” dedi.

 

“532 İşletmenin kura çekimi yapılacak”

 9 Temmuz’da kura çekimi yapılacağını belirten Şıldır konuşmasına şöyle devam etti; “Altyapısı biten 532 işletmenin parseli kura çekimi ile belirlenecek. Adaletli bir şekilde olması için noter huzurunda yapılacak. Milletvekillerimizi de davet ettik. Kura çekiminden sonra tapu tahsisi yapacağız. Üst yapı ile ilgili başvurularımız olacak. Yani bugüne kadar başladığımız alt yapı çalışması 3 ay içinde teslim edilecek. Bu alanda toplam 532 işletme kurulacak.”

“İhraç eden konumdan ithal eden konuma geldik”

Şıldır, “Biz şimdi ithalata bağlı kaldık. Daha önce Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar’a hayvan ihracat ediyorduk. Ancak şimdi ithal etme durumuna düştük. Çünkü damızlık hayvancılıkta gelişme sağlayamadık. Bizim bu durumu aşmamız için damızlığı geliştirmemiz lazım. İnşallah bunu gibi OSB’ler daha fazla kurulur. OSB’lerin faydası, yem girdileri, işçi paraları gibi faydası vardır. Yani burada yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek. Tarım ile birlikte yaklaşık 10 bin kişi istihdam edilecek. Harran Ovasında çoraklaşmayı engelleyecek hayvan yemi ekilecek. Bunun yanında yonca, mısır, kalonya ekilecek.”

 

 Besi Organize kredilerin önünü açacak

Şıldır konuşmasının devamında, “Urfa’nın şu anda hayvancılık yapılan mağaralarına taşıma ile su götürülüyor. Orada elektrik, su, yol yok. Orada yem depolayacak yerimiz bile yok. Biz bugün Besi OSB’de siraç çukurlarını 1 buçuk liraya alırız. Diğer mağaradaki hayvancılığa göre yüzde 50 daha ucuz. Buğday aldığımız zaman depolayamıyorduk. Ama burada bu imkânlar daha uygun. Orda hayvancılık yapan hiç kimse kredi alamıyordu. Çünkü öyle bir imkânı yoktu. Besi OSB’de hayvancılık adı altında tüm kredilerden faydalanılabilecek” ifadelerini kullandı.

 

“Çeşitli Tesisler burada olacak”

106 bin hayvan burada besleneceğinin altını çizen Şıldır, “Her bir işletmede 200 baş hayvan olacak. Burada katı atık tesisi, mezbahana, yem fabrikası, petrol istasyonu, sosyal tesisler kurulacak. Burada bir Eyyübiyeb inşa ediyoruz. Birçok atıl yeri değerlendirdik. OSB ile birlikte buraya ağaç dikildi” dedi.

“Yılda 42 bin ton et bekleniyor”

Yılda 42 bin ton et üretimi beklendiğini belirten Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Şıldır, “Belki de Türkiye’nin et ihtiyacını yüzde 20’sini burada temin edeceğiz. Et fiyatının düşmesi için çözüm damızlıktır. Besi OSB’de vatandaşlar daha hijyenik ortamda kurbanını da kesebilecek. Kanuna göre OSB’lerin bitiş süresi 2 yıldır. 2 yılda bitirilmediği takdirde işletme geri alınır” diye konuştu.

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!