olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

‘Troleybüs Şanlıurfa trafiğinin intiharı olur’

‘Troleybüs Şanlıurfa trafiğinin intiharı olur’
Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, ihalesi yapılacak olan troleybüsün Şanlıurfa trafiği için intihar olacağına vurgu yaparak, troleybüs yerine metronun yapılması gerektiğini söyledi.

Haber: Ahmet Can

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa’da yapmayı planladığı 7 kilometre hat uzunluğuna sahip troleybüs projesi; 63 hat Nolu Balıklıgöl Hattı’nda çalışacak. 200 kişi kapasiteli araçlarla hizmet verecek olan sistem, şu anki verilerle günlük 34 bin 500, 2030 yılında ise günlük 61 bin yolcuya hizmet vereceği düşünülerek toplam 75 bin yolcu kapasitesine göre projelendirildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi‘nin toplu ulaşımı rahatlatmak amacıyla planladığı Trambüs (Troleybüs) projesi için ihale tarihi 24 Nisan olarak belirlendi.

10 ARAÇ SATIN ALINACAK

Proje için 24 metre uzunluğunda 10 troleybüs araç satın alınacak. Gidiş-geliş olarak toplam 7

kilometrelik Abide-Balıklıgöl arasında çalışacak troleybüsler toplu taşımayı daha hızlı ve modern hale getirmeyi amaçlıyor. 1 yılda tamamlanması öngörülen projenin ne kadara mal olacağı henüz açıklanmadı.

ŞEHİR PLANCILARI BU PROJEYİ YANLIŞ BULUYOR

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar gazetemize yaptığı açıklamada Şanlıurfa’nın nüfusunun Yunanistan ile eşdeğer olduğunu ve troleybüs projesinin şehir trafiğini rahatlatmak yerine aksine sorunlar yaratacağını ifade etti. Açar, Şanlıurfa trafiğinin rahatlaması için ya metro hattı ya da Hava-Ray sisteminin yapılması gerektiğini ifade etti.

‘METRO DURURKEN BİZ NİYE TROLEYBUS, METROBÜS, TRAMVAYDAN BAŞLIYORUZ!’

Selim Açar, “Troleybüs projesi Eski Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba döneminden devam eden bir projedir. Öncelikle troleybüs olur mu olmaz mı güzergahından önce bunu konuşmak gerekir. Bizim birkaç defa söyledik, biz söylemekten bıktık, onlar kaale alınmamasından bıkmadı. Bizim ulaşım master planımız yok. Bu plandan Kahramanmaraş’ın var, Gaziantep’in var, gelişmekte olan bütün illerin olması gereken bir planı, bizim ise yok. Biz sorunlara günübirlik çözüm yaklaşımıyla yaklaşıyoruz. Şu anda ring dediğimiz 63 numaralı hattın kapasitesiyle bize ne kadar yolcu lazım olduğunun kapasitesini saptamaya çalışıyoruz. Halbuki araç sayımı, ondan sonra ne kadar yolcu sirkülasyonu olduğu bunların saptanıp buna göre bize bu sistem mi lazım yoksa başka bir sistem mi lazım ilk önce onu konuşmak gerekiyor.” dedi.

“Dünyanın ilk metrosu 1870 yılında yapılan Londra metrosudur.” diyen Açar, “Bundan 150 sene evvel adamlar orada metro yaptı. O zamanki trafikleri bizden daha mı karmaşıktı? Şanlıurfa’da her yıl 70 bin araç plaka alıyor. Bu araçların projeksiyonu ne olacak? 2023 bizim için milli olarak baktığımız cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümü olacak. Milli olarak da bizim projeksiyon belirlediğimiz bir senedir. Urfa’yı ele alıyoruz ve Urfa’yı ele alırken de Suriyelileri ele almıyoruz. Yaklaşık 800 bin Suriyelimiz var. Şanlıurfa nüfus bakımından Türkiye’de 8. il konumundadır. 2023’te ise Türkiye’de nüfus bakımından 6’ncı büyük il olacağız. Bu TÜİK verisidir, ben verilere dayanarak konuşuyorum. Nüfus olarak Adana ve Gaziantep’i geçeceğiz. Bakıyoruz raylı sistem Gaziantep ve Adana’da oturmuş. Gaziantep’te şöyle bir sıkıntı var, gittim araştırdım ve yerinde tespit ettim. Tramvay Gaziantep trafiğine çözüm değil çözümsüzlük getiriyor. Tramvaydan memnun bir Allah’ın kulu yok. Çok geniş bir yol ağının büyük bir bölümünü işgal ediyor. 100 metrede dönmeniz gereken yeri 2 kilometre sonra dönmek zorunda kalıyorsunuz.” diye konuştu.

‘BU NÜFUSA NASIL HİZMET EDİLECEĞİ DÜŞÜNÜLMELİDİR.’

Şanlıurfa nüfusunun 2023’te Konya’yı geçeceğinin altını çizen Başkan Selim Açar, Konya’nın 20 senedir tramvayı var. Konya’ya gittiğimde billboardlarda metro projesine başlıyoruz diye afiş asmıştı. 2023’te maden bizim nüfusumuz Konya’yı geçecek, Suriyelileri de saymıyorum. Yine parantez içinde söylüyorum bizim nüfusumuzun 3’te biri kadar Suriyelimiz var. Onu da üstüne eklemeden söylüyorum nüfusta Konya’yı geçeceğiz. Madem tramvay Konya’ya yetmiyor, adamlar metroya başlıyorsa biz niye troleybüs, metrobüs, tramvaydan başlıyoruz. Neden direkt metrodan başlamıyoruz? Karayalçın döneminde Ankara’da başlayan Keçiören metrosu 20 sene sürdü. Melih Gökçek bitiremedi, Ulaştırma Bakanlığı bitirdi. 7 sene sonra bize metro gerekecekken şimdi bize bu lazım değil deyip niye kalkıp troleybüs veya tramvaya yöneliyoruz. Bizim artık bunları kaldıracak yolumuzda yok, aksımız da yok. Biz toplu taşımayı şu an İstanbul’da uygulanan hava raya kaldıracağız ya da yerin altına indireceğiz. Bunun başka yolu yok. Türkiye’nin en doğurgan şehriyiz, yıllık nüfus artış oranımız Yunanistan’dan fazla, Urfa’nın yıllık nüfus artış oranı bir ülkeninkinden fazladır. Siz ileride bu nüfusa nasıl hizmet edeceğinizi şimdiden düşünmek zorundasınız. Planlı, programlı, projeksiyonlu gitmek zorundasınız. Aksi takdirde 5 sene sonra tıkanırsınız, çözüm de bulamazsınız. Trafiğin intiharı olur, ben bunu defalarca söyledim, yine söylüyorum. Maalesef Urfa’da herkes şehir plancısı, ben bu konuda yeterli tetkiklerin yapılmadığını düşünüyorum. Bu da ileride karşımıza çıkacak. Trafiğin kilitlenmesini göreceğiz, sağa ve sola dönüşlerin yasak olduğunu göreceğiz. Nostaljik bir tramvay yapsalar amenna derim. Sarayönü’nden binelim, dolanalım Haşimiye’den, Balıklıgöl’den, müzeden sonra tekrar merkeze gelelim. Turistler geldiğinde turistlik amaçlı olsun. Ben buna eyvallah derim, alkışlarım.” şeklinde konuştu.

‘BİZİM ASLINDA TRAFİK SIKINTISINDA ÇOK, OTOPARK SIKINTIMIZ VAR’

Selim Açar, “İmar kanununda bir plan yaptığımızda otopark alanı otopark yönetmeliği gereği parsel içinden karşılanacaktır. Biz şehir plancısıyız, bu notu ben düşüyorum. Belediye ne yapıyor, kalkıyor müteahhide bir encümen cezası yazıyor. Müteahhidin de hesabına geliyor, masraftan kurtuluyor. Ben sonra da arabamı sokağa koymak zorunda kalıyorum. Belediye encümen cezası kesebilir ama kestiği takdirde ne yapması gerekir? O paralarla 500 metre çapında bölge otoparkları yapması gerekir. Bu çok sembolik bir giriş-çıkış ücreti mukabilinde olmalı. Bizim aslında trafik sıkıntısından çok, otopark sıkıntımız var. Bunu daha önce Celalettin Güvenç döneminde kendilerine ilettik. Gerekirse kamulaştırma yapılacak gerekirse katlı otoparklar yapılacak. Her evde 3-4 araç var, her yıl 70 bin araca plaka veriliyor, ileride yetmeyecek. Bunu bu şekilde bölge otoparkları yapmamız gerekiyor. Belediyenin kestiği parkomatlarda emsal kararlar var. Aksaray, Kayseri, Ankara vs. gibi Danıştay’ın kararları var, usulsüzdür. Mahkemeye taşınması durumunda otopark ücretinin alınmayacağı Danıştay kararlarıyla sabittir.” ifadelerini kullandı.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!